INTERVIU EXCLUSIV. După un deceniu în fotbalul italian și la națională, Paul Codrea radiografiază românii din Serie A și B: “Man și Nedelcearu au greșit destinația!”
Fost internațional cu 44 de meciuri pentru România în perioada 2000-2010 și participant cu tricolorii la EURO 2008, Paul Codrea are o carieră de jucător legată indisolubil de fotbalul italian. Bănățeanul a plecat la 20 de ani spre Genoa, a jucat aici și apoi la Palermo, Perugia, Torino, Siena și Bari. 10 ani de Il Calcio!
Tocmai de-aceea i-am propus să evalueze, prin prisma experienței lui în fotbalul care dă campioana europeană la zi, situația câtorva din fotbaliștii români care ne reprezintă acum în Serie A și Serie B. Adică în fotbalul continental de top unde avem cea mai mare comunitate fotbalistică românească.
Dar, până la analiza cu cărțile pe față pe care o face Paul Codrea, să vedem ce mai face fostul fotbalist!
Antrenor la puștii U15 de la Poli
Paul, întâi de toate cum e viața în fotbalul românesc la 40 de ani, ești antrenor la copii și juniori la Poli Timișoara!
E foarte frumoasă pentru mine, îmi place mult ce fac, antrenez la Under 15 în clubul la care țin mult și în orașul unde m-am născut și de care sunt atât de legat. Sunt, așadar, acasă, aproape de familie, cum mi-am dorit și am satisfacția de a descoperi talente. Vin copii și din alte orașe la Poli, mă caută, asta înseamnă că îmi fac treaba bine, spun eu. Dacă voi reuși să propun 1-2 nume și spre seniori în viitorul apropiat, voi fi mulțumit, pentru că e greu să îți propui mai mult dintr-o singură generație de jucători. Dincolo de asta, transmit valorile corecte spre copii, îi ajutăm măcar să fie oameni de calitate, prin fotbal, dacă nu vor alege calea performanței.
Tu ai început cariera de antrenor la seniori, ai fost inclusiv la Poli și Ripensia, cum de ai făcut acest pas spre juniori?
Nu aveam asta ca obiectiv clar, să fiu sincer, dar când a apărut această direcție, am acceptat cu drag și mă bucur că am făcut asta! Pentru că, într-adevăr, problemele fotbalului românesc de aici încep .Sunt lipsuri mari la nivel de formatori, cred că aici chiar pot face lucruri importante și care să conteze!
Cum vezi juniorii de azi care vin la fotbal comparativ cu cei din generația ta și, în același timp, în raport cu juniorii din vremea când tu jucai la națională?
Au o mare problemă! Nu mai joacă atât de mult timp fotbal cât jucam noi sau generațiile imediat de după noi! Sincer, sunt ore insuficiente de fotbal, un antrenament pe zi timp de 4-5 zile pe săptămână nu e destul. Pentru că ai pierdut orele celelalte de fotbal pe maidan sau în spatele blocului, pe care acum le umplu distracții alternative. Eu cred că minimum 2 antrenamente pe zi, în format centralizat de pregătire, cu masă, cazare, ar fi condiția performanțelor pentru viitor.
“Mihăilă poate în Serie B, Man ar trebui să plece!”
Trecem spre românii din fotbalul italian de azi și începem lista pe care am alcătuit-o cu cei din Serie B. Nedelcearu și Mogoș la Crotone…
Nu am văzut și nu văd bună trecerea lui Nedelcearu de la AEK Atena la Crotone! E un club italian mic, abia în ultimii ani a ieșit la suprafață, să spun așa. Nu știu ce situație avea Ionuț în Grecia, dar e un pas în spate. Se luptă la retrogradare în Serie B! Cât despre Mogoș, pe care îl știu de la echipa națională, are experiență în Serie B, bineînțeles, dar dacă e să mă refer tot la națională, îmi place mult mai mult Rațiu decât el!
Marius Marin, timișorean de-al tău, se luptă cu Pisa la promovare în Serie A!
Timișorean de-al meu și joacă și pe postul meu! E de mulți ani în Italia, titular meci de meci, trecut prin toate etapele și eșaloanele, nu e spectaculos în joc dar e util. Dacă va continua pe linia asta va fi o soluție pentru naționala României în viitor.
Parma, cu Man și Mihăilă, un nou antrenor…
Am fost extrem de surprins de transferul lui Man la Parma! Echipa era la retrogradare în Serie A, un club italian într-un astfel de context nu merge pe jucători tineri, oricât ar fi de talentați. A fost chiar o mare surpriză pentru mine transferul lui Man, plus suma de transfer! Pentru că nu te salvezi cu un tânăr care nu știe campionatul! Man are calitate, poate merită suma aceea, dar strategia Parmei pe rezultat imediat a fost falimentară. Acum, în Serie B, Mihăilă se poate plia mai bine, cu viteza lui și plăcerea contraatacului, dar Man ar trebui să plece! E un campionat încâlcit și cu luptă multă, el are alt profil.
“Pe Radu nu-l înțeleg, iar Primavera e deseori o iluzie!”
Mergem spre Serie A, prima parte o dedicăm unui trio de forță. Tătărușanu-Chiricheș-Ștefan Radu…
Aici nu sunt prea multe de spus 😊 Ciprian e la alt nivel, e un fotbalist serios care a știut mereu ce vrea și a ales bine, joacă pentru un club uriaș, chiar dacă în rolul de al doilea portar. Vlad e o confirmare, dacă nu vor fi accidentări pe viitor o să confirme și mai mult. Iar Ștefan Radu e o legendă, chiar dacă noul antrenor l-a scos din echipă. E istorie vie la Lazio! Nu pot decât să-mi doresc să mai fie români ca el…
Continuăm în ordinea inversă a vârstei, cu Răzvan Marin la Cagliari și Ionuț Radu la Inter.
Îl urmăresc mereu, chiar dacă echipa e la coada clasamentului, spun că are evoluții bune spre foarte bune și asta în mod constant! Arată foarte bine Răzvan Marin, cu un progres uriaș față de perioada Ajax. La Ionuț Radu… efectiv nu îl înțeleg, zău! De ce să nu prinzi minute constant, de ce să nu aperi? E un club mare Inter, ok, dar cu ce te ajută să stai aproape ani de zile, la vârsta asta, fără meciuri? Poate că el își face alte calcule, nu știu, dar nu am cum să nu gândesc așa, din afară, văzând cum trece timpul…
Încheiem cu doi tineri de perspectivă: Radu Drăgușin și Louis Munteanu!
Mie îmi place mult Drăgușin, are calități fizice extraordinare și îl consider un pariu interesant. Dar pentru ritm de joc, Serie B era o opțiune mai bună. Sampdoria va lupta la retrogradare în acest sezon, va miza cel mai probabil pe experiență, mai ales în defensivă. Pe Louis Munteanu nu îl știu, dar cred că e o abordare greșită privind ideea de Primavera. Nu e mare afacere dacă ajungi la Primavera, indiferent de club. Cred că din România trebuie să pleci consacrat și să mergi direct la prima echipă, la Primavera sunt sute de jucători, dintre care cei mai mulți nu răzbesc, se pierd, sunt șanse mici să treci la seniori, procentual! Deseori Primavera e o iluzie!
“Va fi mai ușor pentru noul selecționer decât a fost pentru Rădoi”
Paul, pentru că am vorbit de jucători aflați în circuitul echipelor naționale, spune-mi cum ai trăit tu campania asta ratată de calificare la Mondial…
Eu cred că am început foarte prost și am terminat… aproape bine! Nu e cazul să dramatizăm, nu e nici prima și cred eu că nu va fi nici ultima calificare ratată. Spun că am terminat aproape bine pentru că am câștigat niște lucruri bune, clare. Au început să confirme câțiva tineri, se cam vede un prim 11 închegat, l-am câștigat pe Rațiu ca fundaș dreapta, a confirmat Niță și la nivel de națională, în joc s-au văzut lucruri bune… Așadar va fi mai ușor pentru noul selecționer decât a fost pentru Rădoi.
Din 10 ani de meciuri la echipa națională pentru tine, care meci îți este cel mai drag?
Meciul calificării la EURO, cu Olanda, când am învins cu 1-0. Poate și pentru că eu am reluat cu capul când portarul a respins și a marcat Goian 😊E un meci de referință. La fel cum, cred eu, va rămâne și meciul cu Italia de la turneul final, când am făcut un meci foarte bun cu campioana mondială en-titre și când puteam chiar să o învingem.
Pentru că naționala e inclusiv oglinda Ligii 1, iar tu ai jucat și pentru Dinamo și pentru Rapid, cum vezi situațiile lor din prezent?
E evident că sunt la poluri opuse. Rapid, peste așteptări, dar impactul jucătorilor cu experiență sosiți în Giulești era clar că își va pune amprenta mai devreme sau mai târziu. La Dinamo, e aproape imposibil să speri la ceva bun când sunt atâtea schimbări de jucători, de la antrenor la antrenor, iar acum, mai rău, de la etapă la etapă! În același timp, sună simplu și dur, dar așa e adevărul: cât nu vor fi bani, totul va fi negativ la Dinamo.