În decembrie, fostul atacant Dan Roman va împlini 37 de ani. E antrenorul-revelație din Cupa României unde, cu CS Ocna Mureș din Liga 3 a învins deja Chindia Târgoviște, pentru ca ieri să remizeze cu Universitatea Craiova pregătită de Mirel Rădoi! Venit în vară pe banca formației din Alba, Dan Roman a făcut rapid trecerea de la atacantul puternic și bătăios la un tehnician care promite.
Roman s-a făcut cunoscut în fotbalul nostru prin profilul său aparte, de vârf clasic, pivot, cu o statură impresionantă. Clujean la origine, a început cariera de jucător senior la CFR Cluj, s-a remarcat la Gloria Bistrița, Forex Brașov, Râmnicu Vâlcea și Târgu Mure. Apoi, în 2011-2015, s-a impus cu adevărat la un nou nivel, în tricoul celor de la Gaz Metan Mediaș. Perioada de glorie a clubului, când elimina din cupele europene, cu Roman pe teren, Mainzul pregătit de Thomas Tuchel!
Au urmat Botoșani, Iași, un sezon la CFR Cluj, UTA, Hermannstadt. Pe final de carieră, Sănătatea Cluj și Viitorul Cluj, aproape de casă. Anul trecut a început să pregătească grupe de copii la Viitorul Cluj. L-a ofertat Ocna Mureș, la seniori, și a acceptat vara aceasta. Iar de aici încolo… e poveste! Pe care Dan Roman ne-o dezvăluie într-un interviu special!
Directorul Academiei de la Viitorul Cluj, domnul Codescu, mi-a propus să încep să antrenez la copii și juniori. Am primit o grupă de puști de 12 ani, apoi am trecut la Under 16, finalmentele la Under 19. Îmi doream să devin antrenor și s-a ivit o oportunitate foarte bună.
M-a ajutat enorm perioada asta la Viitorul Cluj, m-am dezvoltat mult ca om și ca antrenor. Nu a fost ușor, e greu să lucrezi cu copiii, mai ales cu cei de vârstă mică. Dar a fost un început.
Da, e adevărat, eu mai jucam și la Viitorul Cluj, încercam să fac de toate (râde). Iarna trecută m-a dorit Ocna Mureș ca fotbalist, dar trecerea nu s-a putut face. Nu puteam antrena la Viitorul și să joc la Ocna Mureș. În vară, când mi-a expirat contractul cu Viitorul, a revenit oferta, de data asta pentru postul de antrenor. Și, cum îmi doream dintotdeauna să lucrez ca tehnician la seniori, am acceptat.
Sunt la cursuri, al doilea modul pentru licența B. Peste câteva luni închei cursul și voi încerca să trec direct la licența A, să nu mai aștept un an de practică. Urmez aceste cursuri în Republica Moldova pentru că, acum ceva ani, când am finalizat masterul în Educație Fizică și Sport, în România nu se elibera carnet de antrenor. Acum se oferă, dacă faci master și un curs de aprofundare în sportul de performanță.
Aveam doar cinci jucători în lot când am venit la echipă! Treptat, ne-am consolidat. Am mai transferat de la echipele retrogradate în Liga 3, am mai adus tineri de prin zonă… E dificil, pentru că noi nu oferim cazare fotbaliștilor. Se face naveta, așa că trebuie să identificăm jucători într-o arie de desfășurare a antrenamentelor de maximum 30-40 kilometri! Dar am fost acceptat foarte bine de club și de echipă, am simțit din prima zi că sunt respectat și ascultat. Am o relație de prieteni cu jucătorii, dar când e muncă… e muncă!
Prinicipiul meu de bază ca antrenor este că vreau să câștig orice meci. În campionat, Cupă, amical, nu contează! De la asta plec mereu. Apoi, la ce lot avem, noi oricum trebuia să jucăm mereu cu aceeași echipă, deci nu se punea problema la noi să rotim jucătorii, să menajăm… Am spus clar conducerii clubului: obiectivul meu personal în Cupă este să aducem la Ocna Mureș o echipă de Liga 1.
Eu cred că din ambiția mea și din valoarea și munca jucătorilor s-a născut acest parcurs. Sunt băieți extrem de receptivi, tot ce lucrăm, tactic și mental, asimilează extraordinar de repede și de bine! Uite cât de bine au stat, din punct de vedere tactic, atât cu Chindia, cât și cu Craiova! Există o stare de confort a lor pe care trebuie să o forțezi mereu, să împingi limitele, iar dacă faci asta, ajungi la performanță.
Filozofia mea e clar ofensivă. Noi jucăm 4-3-3 cu doi interi, aducem 4-5 jucători în zonă de finalizare. E stilul meu, iar dacă echipa poate suferă acum puțin defensiv, pe termen lung va deveni un stil eficient. E nevoie de timp pentru automatisme, nu e un sistem de joc ușor, dar prefer oricând asta decât să bubuim mingea. Vreau să construim de jos, să jucăm fotbal! Și asta am făcut și cu Slatina, și cu Chindia, și cu Craiova în Cupa României.
Cu două zile înainte de meci am spus mai multor oameni cât de mult îl apreciez eu pe Mirel Rădoi ca antrenor! Îl apreciam și când era la națională, și era contestat. Este exact fotbalul pe care eu mi-l doresc și mă regăsesc în antrenorul Rădoi. Poate cel mai mult dintre toți cei care lucrează acum în Liga 1. Îl știu pe Mirel de când era jucător și am fost adversari. Perfecționist, implicat, serios, cu misiunea ca echipa lui să joace fotbal, nu să păcălească fotbalul. Asta vreau și eu!
Un singur lucru am transmis după tragerea la sorți și l-am repetat la intrarea pe teren înaintea fiecărui meci: Domnilor, v-ați apucat de fotbal pentru că vă place! Azi, doar ne bucurăm de fotbal! Normal, noi am lucrat tactic, ne-am pregătit, dar în acest fel de context cred că nu trebuie altă motivație.
Nu știam cu ce prim 11 va începe Chindia, dar știam că vin cu un moral foarte bun, după victorii consecutive în Liga 1. Și, cunoscând că nu avem un gazon formidabil la Ocna Mureș, am gândit să închidem culoarele lor centrale, să-i lăsăm să dezvolte doar pe marginea terenului. Să facem densitate mare în centru și de-acolo să ne construim ofensiva. Cu Craiova am cerut invers jucătorilor! Să blocăm Universitatea pe benzi, pentru că jocul lor pe margine e impresionant, au jucători de viteză și buni acolo. Uite că ne-a ieșit bine de fiecare dată. Nu am luat gol repede, pentru că am fi riscat să ne prăbușim, iar cum am citit jocul s-a dovedit a fi de succes!
Foarte scurtă. Sincer, am băut împreună o bere după meci, acolo, la Zlatna, unde s-a jucat, și cam atât. Păi gândește-te că mulți dintre jucătorii meu lucrează, azi au fost la lucru, nu au lipsit! Sunt caractere deosebite, o să îi laud mereu.
Primăria și autoritățile ne-au sprijinit până acum, dar eu sper din tot sufletul că, prin aceste performanțe, vom putea să trecem și la un nivel mai bun din toate punctele de vedere. Organizatoric, investițional. E o zonă săracă aici, Ocna Mureș are tot mai puțini locuitori, știu bine aceste realități. Dar cred că putem așeza fotbalul și mai bine, pe acest val bun pe care l-am construit.
N-am făcut încă toate calcule, dar știu foarte bine ce avem de făcut, ți-am zis că noi mergem la victorie orice ar fi și orice adversar am avea! Jucă fotbal! Sincer, dacă am pierde cu Minaur, cine să se supere, după acest parcurs? Tocmai de-aceea trebuie să înțelegem că am ajuns să ne permitem să credem în calificare pe munca noastră. Și cred, da, că ne putem califica!
Eu știu că băieții s-au concentrat mai mult pe Cupa României și nu îi judec, nici nu îi condamn. Foarte bine! În campionat mai sunt multe etape, îți poți reveni. Dar o șansă precum am avut noi, cum să nu o tratăm serios? A fost firesc să dea totul aici, în Cupă. Uite ce rezultate istorice am produs!
Eu vreau să devin un antrenor minimum la nivelul la care am fost ca fotbalist. Așadar, minimum un antrenor de Liga 1. Deși, sincer, vreau și mai mult! Să știi că încă am multe lipsuri ca antrenor, poate jucătorii mei nu le văd, dar eu mă analizez atent după fiecare ședință de antrenament, îmi notez, îmbunătățesc, învăț…
Chiar e adevărat, am luat de la fiecare câte puțin! De la Sabău am învățat planul tactic-defensiv, de la Leo Grozavu am rămas cu intensitatea antrenamentelor, am învățat mult de la Dulca, de la Pustai…
Mediașul mi-a adus cele mai fumoase clipe ca fotbalist și știu că acolo m-aș duce oricând cu sufletul, nu aș putea să refuz vreodată o ofertă de la Gaz Metan, sper ca echipa să reajungă la locul ei. Din punct de vedere valoric, sportiv, dincolo de sentimente, firește că CFR Cluj!