Bună ziua, domnule Iacob. Vă sun în legătura cu situația de la Dinamo, am câteva întrebări pe care vreau să vi le adresez.
Da, sigur, te ascult.
Mai întâi, dumneavoastră ce funcție aveți la club?
Sunt consilier, în momentul de față. Și, ca o „coincidență”, eu și administratorul special suntem și rude foarte apropiate (n.r. – râde). M-am alăturat acestui club din momentul în care Vlad și-a asumat această responsabilitate în vară.
Sunteți trecut în acte?
Nu, și nici nu voi fi. Iar Vlad, la rându-i, e trecut doar în actele juridice, nu și pe statul de plată.
Ce se întâmplă acum la Dinamo? Există păreri diferite la nivel de conducere, o poziție este trasată de adminsitratorul judiciar, altă strategie este pe placul adminsitratorului special. La mijloc sunt fanii care nu prea înțeleg nimic!
Este o situație delicată. Oamenii care ies în față și care au responsabilități la Dinamo sunt cei care trebuie să gândească strategic, să facă management-ul, adică administratorul special. Pe de altă parte, îi avem pe cei care trebuie să asigure legalitatea și respectarea legii, adică administratorul judiciar.
Concret, fără ocolișuri, există, în momentul de față, păreri diferite între cele două părți?
Da, există, dar nu înseamnă că vorbim, în același timp, și de o separare a puterii. RTZ a depus, pe 21 septembrie, un plan pe care Vlad Iacob nu l-a văzut și cu care n-a fost de acord. Chiar și în acest context, el, diverși avocați și reprezentanți ai posibililor investitori au sprijinit, cum au putut, pentru ca acest plan să reușească. Acest plan a avut un punct-cheie, cel despre care Vlad a spus de când a venit, la începutul verii: haircut. Totuși, mulți avocați ne-au spus, de la început, că planul are șanse mici să treacă.
Odată cu respingerea planului propus de RTZ în septembrie, reprezintă apelul cea mai bună soluție?
În cazul de față, apelul pentru o sentință dată, pe care tu ai pierdut-o, este obligatoriu. Nu făcea domnul Zăvăleanu apel, ar fi făcut Badea sau Șerdean. Însă, acest proces durează. Are viața lui și calea lui. Juridic vorbind, cu planul de reorganizare respins, nu a câștigat nimeni. Asta pe de-o parte. Pe de altă parte, dacă ar fi trecut planul, ar fi fost bun. De asemenea, legat de acest apel, expertiza pe care o dau mulți specialiști este că are șanse foarte mici să treacă. Parcursul apelului poate fi lung și ne poate duce undeva spre aprilie. Este un proces de lungă durată care se poate complica foarte mult. Judecătoarea de la instanță poate spune că se abține, că nu mai stă în acest dosar, ținând cont că s-a mai pronunțat o dată și că l-a respins. În acest timp, Dinamo este o companie cu datorii de zece milioane de euro înregistrate, din care opt milioane la masa credală, care nu poate fi finanțată.
Și care este, din punctul de vedere al consilierului, așa cum v-ați prezentat în acest dialog, strategia cea mai bună de urmat în acest moment?
Refacerea planului de reorganizare! Dar trebuie un plan care să conțină elementele minimum necesare și solide în așa fel încât să nu ne mai trezim cu contestații care să țină. Contestații vor fi, evident, dar planul trebuie să fie solid. Trebuie, într-o perioadă cât mai scurtă de timp, să obținem acel haircut care să reducă masa credală la la 1,5 milioane de euro.
În cât timp poate fi un eventual nou plan de reorganizare modificat aprobat?
Orice simulare am face, optimistă sau pesimistă, ar fi, cu siguranță, la jumătatea din timpul validării planului deja respins și pentru care s-a făcut apel. Să se înțeleagă, și vechiul plan poate să ajungă, după un parcurs juridic, să fie validat. Totuși, ar putea fi mult prea târziu. Poate fi după momentul în care creditorii curenți ar putea declanșa alte proceduri împotriva lui Dinamo. În momentul de față, nu este despre cine are dreptate sau nu, despre cine este mai puternic sau mai puțin și tot așa. Trebuie analizat, la rece și pragmatic, ce e mai bine de făcut pentru club. Apelul nici măcar nu trebuie retras.
Se poate, legal vorbind, ca Dinamo să depună un nou plan de reorganizare modificat în timpul apelului?
Sigur, legal vorbind, se poate. Apelul își parcurge drumul lui, eventualul nou plan de reorganizare drumul lui. Practic, se merge pe principiul care iese primul. Evident, după aprobarea unuia, celălalt nu ar mai avea sens. Se poate merge la două capete. Însă, încă din decembrie, Vlad, avocații și reprezentanții posibililor investitori au discutat și au ajuns la concluzia că, cel mai bine și cel mai rapid pentru club ar fi un nou plan.
Pe 21 septembrie, a avut loc o ședință la care reprezentanții RTZ și APCH au întârziat, așa cum a spus Vlad Iacob. Dumneavoastră, în contextul discuției noastre, în poziția de consilier, ați fost la ședința respectivă?
Da, am fost acolo. Vlad nu a fost. Au venit cu întârziere de o oră, ne-au transmis că au depus planul. Nimeni din cei prezenți nu știa cum arăta planul respectiv. În zilele următoare l-am văzut și, cu toții, am zis „Să vedem cum facem să treacă”. L-am susținut, am făcut tot ce am putut face.
Cum este relația dintre Răzvan Zăvăleanu și Vlad Iacob? Vlad a organizat luni o ședință la care, din ce informații avem și l-eam publicat, n-a fost nimeni de la RTZ.
N-a participat nimeni de la RTZ, fizic sau online, dar, sunt sigur, au fost informați, probabil în cel mai scurt timp, de ceea ce s-a discutat.
Au vorbit cele două părți, administratorul judiciar și cel special, în acest an?
Și-or fi spus „La mulți ani” unul altuia.
Am scris la Playsport, acum câteva zile, despre Certinvest și dorința acestora de a se implica în vânzarea lui Dinamo. Ce-mi puteți spune despre ei?
Certinvest este o companie specializată în piața de capital care organizează constituirea unui fond de investiții. Adună investitori, îi pune într-o companie care este creată special și în care investitorii vin cu banii, cu un anumit obiectiv. În cazul de față, Dinamo. S-au făcut pași în acest sens. Există investitori.
Câți investitori ar fi interesați în momentul de față?
Destui. Ce trebuie să știe lumea este că nu vorbesc doar de unul sau doi. Ar urma să se strânga o sumă pentru câțiva ani de funcționare la Dinamo, de ieșire din insolvență și revenirea în prima ligă.
Și ei când ar urma să vină?
Ca să înțeleagă lumea, aceștia sunt pregătiți să aloce sume de bani pentru Dinamo, pentru o companie care ar urma să fie gestionată de specialiști. Dar, în același timp, nu vor fi patroni. Nu va mai fi ca pe vremuri, cu Badea, Borcea, Turcu și alții. Este un fond de investiții impersonal: unii vin cu banii, alții fac management-ul. Ipotetic, dacă ar fi cinci investitori interesați, n-ar însemna cinci patroni. Ei ar urma să vină în momentul în care avem acel haircut, în momentul în care avem stabilitate juridică. Atunci intră banii. Totul depinde de aceste două aspecte.
În acești investitori, One mai este de actualitate?
Nu, nu mai este de actualitate One.
Ce ar urma să se întâmple cu acțiunile clubului în cazul aprobării unui nou plan?
Depind și de voința celui care le are și care dorește, sau nu, să le vândă. Legea insolvenței permite metode pentru ca cineva să vină din afara acționarilor, să investească și să majoreze capitalul fără probleme. Metode legale. Venirea cuiva să investească nu-i reduce dreptul domnului Șerdean de a investi. Totuși, fondul de investiții dorește să vină, să investească și să dețină o majoritate solidă la Dinamo. Deci un haircut, plan nou de reorganizare modificat și o majoritate solidă. Astea sunt condițiile investitorilor.
Cum pot prelua eventualii investitori acțiuni majoritare dacă domnul Șerdean nu vinde?
Fie prin vânzare, fie prin majorare de capital.
S-a discutat, la un moment dat, despre implicarea CS Dinamo la SC Dinamo. Mai este de actualitate?
Investitorii cu care am discutat și care sunt, momentan, în stand-by, cât or mai sta, vin să investească la Dinamo. Acest brand nu poate fi împărțit în două. Vorbim de Dinamo cu secția de handbal, cu Popovici, dar și cu fotbalul. Ca entități, sunt separate, dar brand-ul acesta trebuie să fie unificat. Investitorii vor ca CS Dinamo să le fie partener în interiorul clubului, să aibă acțiuni. De asemenea, investitorii doresc și ca DDB-ul să aibă acțiuni semnificative. Pot să aibă acțiuni și domnii Șerdean sau Badea, nu îi elimină nimeni. Dar fiecare ar urma să aibă acțiuni în funcție de implicare.
În luna decembrie, Dorin Șerdean a câștigat un proces cu Dinamo și ar urma să fie repus în funcție. Conform statutului societății, Răzvan Zăvăleanu poate convoca AGA (n.r. – Adunarea Generală a Acționarilor), iar Vlad Iacob poate fi înlocuit din funcție, corect?
Dacă este convocată AGA și acționarii doresc să înlăture administratorul special, o pot face, legal vorbind.
Andrei Nicolescu, un personaj care a creditat clubul Dinamo cu aproximativ 100.000 de euro. Mai este dânsul implicat la Dinamo în momentul de față?
Da. El a împrumutat clubul cu o sumă importantă de bani în momentul în care se spera la o finanțare rapidă de către investitori la Dinamo. Are legătură cu perioada One. În schimb, acum este implicat activ la Dinamo. El și Vlad au făcut un business plan care să dea încredere investitorilor. Acest business plan are ca punct obligatoriu un nou plan de reorganizare.
Ar urma, în cazul în care vin noi investitori la Dinamo, ca Andrei Nicolescu să aibă o funcție în organigrama clubului sau chiar acțiuni?
Acționar nu cred. Cu certitudine, el va fi în organigrama clubului. În acest moment, el și Vlad au lămurit investitorii și i-au convins să stea încă lângă noi.
1.5 milioane de euro până în aprilie. Este suma de care are nevoie Dinamo urgent?
Da, până la sfârșitul lui aprilie, fiind vorba și de licență aici.
Și de unde pot veni, acum, acești bani?
Pot veni bani când situația va fi predictibilă, cu un nou plan, cu noi investitori, cu haircut-ul.
Și până atunci?
Până atunci suntem acum. Coerența în acțiune, juridic și managerial, este necesară. Trebuie să obținem două lucruri: pe de-o parte, e nevoie de o gândire strategică, contratimp. Pe de altă parte, cei care au iubit și iubesc Dinamo trebuie să înțeleagă că trebuie să se mobilizeze și mai mult. Mă refer aici mai ales la Programul DDB. Până să vină un investitor, tu, cel care ai pus bani, trebuie să mai pui. Dacă am fi avut un plan de reorganizare depus în vară sau poate dacă cel depus în septembrie ar fi avut mai puține riscuri de a fi respins, altfel ar fi situația acum.
Este mai aproape falimentul decât salvarea?
Falimentul, deocamdată, nu este atât de aproape. Poate, însă, să apară. Timpul este extraordinar de prețios, în acest moment, pentru Dinamo. Și, mai ales, contra lui Dinamo.