Cuopa Mondială din Qatar va fi un prilej foarte bun pentru FIFA să introducă o nouă tehnologie în fotbal. După VAR, arbitrajul va beneficia și de un sistem semi-automat de depistare al offside-ului. Noua tehnologie va ajuta și mai mult la evitarea greșelilor decisive.
Dacă în 2018, VAR-ul a intrat cu adevărat în pâine, FIFA este gata de o nouă inovație, în Qatar. Fotbalul se îmbină tot mai mult cu tehnologia, tocmai pentru a oferi o experiență cât mai modernă, dar și pentru a elimina cât mai mult din erorile umane care pot decide soarta unei partide. Șefii de la Nyon au lucrat în toți acești ani la implementarea unui sistem semi-automat de detectare al offside-ului și sunt gata ca acesta să fie tprezentat în cea mai importantă competiție sportivă din lume.
Chiar dacă VAR-ul este folosit pentru a depista și offside-urile, în fazele importante, de multe ori deciziile au stârnit controverse, mai ales că a durat mult până la depistarea infracțiunii. Acest lucru nu va mai fi posibil, după instalarea sistemului care va fi consituit din 12 camere ce vor fi concentrate doar pe mișcarea balonului și a jucătorilor. Toate aceste date vor fi transmise în timp real pentru a se recrea o imagine 3D a poziției exacte a fotbalistului în momentul pasei. Arbitrul nu va mai trebui să piardă timp și va lua imediat decizia corectă.
Oficialii FIFA laudă noul sistem, care a fost deja testat în acești ani, cu rezultate bune. În Qatar se va vedea cu adevărat rezultatul muncii din ultimii trei ani. Chiar dacă tehnologia este tot mai prezentă în arbitraj, acest lucru nu va însemna înlocuirea arbitrilor.
VAR a avut deja un impact pozitiv, ne așteptăm să se repete cu această tehnologie. Știu că fanii s-au plâns de durata în care se analizau fazele de offside, iar acest lucru nu se va mai repeta. Este un pas mare înainte, dar tot arbitrul și asistentul sunt responsabili de tot. Nu este vorba că robotizăm arbitrajul, nu este cazul. Vrem doar ca arbitrii să aibă la dispoziție cele mai bune condiții pentru a nu greși. Este foarte important ca rezultatul să reflecte realitatea din teren, nu să fie influențat de diverse erori. Așa e cel mai bine, a delcarat Pierluigi Collina, șeful arbitrilor de la FIFA