Inflația i-a lovit din plin pe cei cu venituri mici. Oamenii care își drămuiesc fiecare bănuț și abia fac față coșului lunar se plâng că viața s-a scumpit atât de mult, încât nu își mai permit să cumpere nici măcar alimentele care erau cândva nelipsite de pe masa lor. Este vorba despre pâinea cu untură și ceapă. Pare greu de crezut, dar prețul ei a crescut de zece ori.
Nu există ardelean care să nu fi mâncat măcar o dată în viață pită picurată din clisă friptă și cu ceapă. Este un deliciu de care fiecare s-a bucurat cel puțin o dată la o ieșire la iarbă verde. Cei din zona Maramureșului ar mânca în orice moment al zilei clisă friptă (căreia alții îi spun slănină ori slană).
Acum, când e destul de greu să cumperi carne, oamenii se limitează la „mâncarea săracului”. Este vorba despre celebra pâine cu untură și ceapă. Însă mulți nu își permit să o cumpere nici pe aceasta. Prețul ei s-a majorat de zece ori până acum. Înainte costa 2 lei, iar acum oamenii sunt nevoiți să scoată din buzunare douăzeci de lei pentru o porție de pâni cu untură și ceapă.
Oamenii spun că nu își mai permit să cumpere „mâncarea săracului”.
Inflația în România. Când am fost ultima dată era 2 RON porția. Acum e aproape 20. Pentru cunoscători!”, s-a plâns un clujean, potrivit știridecluj.ro.
Mulți nu își explică explozia prețurilor, însă și untura de porc a suferit de pe urma inflației. Dintre produsele rezultate în urma tăierii porcului, aceasta ar trebui să fie cea mai ieftină, însă oamenii au o reținere în a o cumpăra. Mai bine cumpără altceva și fac o oală cu mâncare, decât să dea douăzeci de lei pe o porție de pâine cu untură și ceapă.
Există însă și persoane care nu sunt nevoite să facă economii. Aceștia spun că nu ar renunța nici în ruptul capului la clisa friptă și pita picurată. În plus, sunt dornici să le arate și copiilor lor cât de bună este pâinea cu untură și ceapă.
Nu m-aș pune la umbră cu o bere după o felie de pită picurată ci aș fi așa cum sunt acum, adică activ. Mi-aș găsi drum de umblat, deal de suit ori beșică de alergat după, așa cum fac acum. Dar n-aș renunța în ruptul capului la clisa friptă și pita picurată. Și le-aș arăta și copiilor mei ce-i asta și cum trebuie să te porți în preajma ei.”, a reacționat un ardelean.