Haosul tronează la nivelul Ligii a doua, cu doar o săptămână înaintea primei etape din noul sezon. FC Brașov, una dintre echipele cu pretenții de promovare, riscă excluderea.
Stagiunea 2023-2024 ia startul în weekendul 5-6 august, dar situația grupării de sub Tâmpa este în continuare incertă. FRF nu i-a acordat licența, invocând nerespectarea criteriului financiar, iar cazul a ajuns la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne.
Decizia încă se lasă așteptată. În cazul în care nu va avea câștig de cauză, locul ei va fi luat de Progresul Spartac, echipă retrogradată din punct de vedere sportiv la finalul sezonului precedent, după barajul cu Metaloglobus.
În comunicatul publicat vineri, 28 iulie, brașovenii susțin că problemele financiare au fost rezolvate și lansează un atac la adresa forului condus de Răzvan Burleanu, acuzând că au fost acordate licențe unor cluburi care au situații financiar-contabile mult mai grave. Refuzul s-ar fi bazat pe datele furnizate în urma auditului efectuat în prima etapă a procedurii de licențiere.
Aceasta nu este, însă, unica problemă din eșalonul secund. Aproape jumătate dintre echipele angrenate în competiție se află în imposibilitatea de a promova, având statut public. Vorbim despre Reșița, Alexandria, Șelimbăr, Corvinul, Steaua, Tunari, Slatina și Dumbrăvița. Teoretic, există posibilitatea ca în playoff să acceadă trei dintre ele, ceea ce ar face ca un loc să fie mutat în playout.
„Federația Română de Fotbal are, în acest moment, toate argumentele financiare, sportive și morale pentru a programa meciurile FC Brașov în Liga a 2-a. Ne așteptăm ca FRF să dea dovadă de fair play-ul pe care îl promovează într-un caz de interes pentru comunitatea brașoveană. De asemenea, așteptăm din partea Federației proactivitate în sensul rezolvării favorabile a situației, într-un timp cât mai scurt.
Refuzul acordării licenței din partea FRF s-a bazat pe un audit efectuat de BDO România în prima etapă a procedurii de licențiere. Toate problemele semnalate în raportul negativ al BDO România au fost corectate. Cu toate acestea, nici în faza de apel la FRF al procedurii, nici acum, în faza apelului la TAS, BDO România nu a refăcut analiza luând în considerare toate dovezile și probele trimise de către club (așa cum era normal într-o procedură de apel), iar FRF și-a însușit concluziile eronate și le-a trimis către TAS, ignorând evidențele.
FC Braşov nu are datorii restante, cu excepția celor eșalonate. Situațiile financiar-contabile ale clubului sunt mult mai bune decât cele ale multora dintre competitorii săi, care au primit licența. Problema semnalată de BDO România în prima fază a procedurii s-a referit la erori în întocmirea bilanțului pe 2022, erori care au fost corectate între timp, în totalitate, în conformitate cu legislația în vigoare.
Ne așteptăm la o judecată imparțială și corectă în faza de arbitraj de la TAS. Tocmai în acest sens și pentru a nu exista nicio urmă de îndoială asupra acestei etape esențiale, ultima, din încercarea noastră de a obține licența pentru Liga 2, am invocat instrumentul recuzării arbitrului desemnat, din două motive:
Dincolo de rivalități istorice sau de moment, dincolo de simpatii sau animozități, dincolo de ambițiile și interesele fiecărui actor implicat în fenomenul fotbalistic din România, credem cu tărie că Fotbalul, meciurile și rezultatele trebuie să se desfășoare în iarbă, sub privirile publicului. Rolul licențierii este de a asigura sănătatea financiară a cluburilor și un campionat neafectat de falimente și de retrageri.
Într-un context românesc, în care fiecare ediție de campionat ne arată echipe care, deși își iau licența, au probleme în a termina campionatul, FC Brașov este singura echipă penalizată de FRF, deși nu are probleme financiare. În fața acestei evidențe și acestui paradox, nu ne rămâne decât să întrebăm ‘de ce?’ și să sperăm că dreptatea noastră va fi consfințită la TAS”.