Golgheterii României all-time din fiecare zonă a țării: de ce e totuși Banatul “fruncea” și cine sunt “stăpânii” Olteniei și Bucureștiului!

Gabriel Berceanu 13.08.2022, 11:50
Golgheterii României all-time din fiecare zonă a țării: de ce e totuși Banatul “fruncea” și cine sunt “stăpânii” Olteniei și Bucureștiului!

În anul centenarului pentru echipa națională, Playsport îți prezintă un material spectaculos realizat în premieră pentru fotbalul nostru: descoperă harta României prin prisma localităților de origine ale tuturor marcatorilor tricolori din 1922 până acum!

Pentru cei 100 de ani de existență ai primei reprezentative, 273 de jucători au marcat cel puțin un gol pentru România, iar palmaresul total înseamnă 1.163 de goluri reușite de tricolori. În primul episod al materialului realizat de Playsport în premieră pentru fotbalul românesc, ai descoperit cum arată harta marcatorilor României pe regiuni și cum se împarte totalul de reușite pe zone geografice. Totodată, și lista completă a golgheterilor pentru Maramureș, Dobrogea, Moldova și Crișana.

Citește AICI primul episod al materialului special Playsport!

În episodul de azi, reluăm continuăm să explorăm golgheterii pentru fiecare regiune în parte, de la Oltenia spre vârful ierarhiei! După cum știi deja, pentru realizarea materialului au fost parcurse localitățile de naștere ale tuturor celor 273 de marcatori ai României și au fost utilizate județele României de azi. Pentru detalii privind județele pentru fiecare regiune, citiți episodul I!

TOP GOLURI ROMÂNIA ALL-TIME (1.163)

294 București
257 Transilvania (10 județe)
149 Banat (2 județe)
145 Muntenia (11 județe)
105 Oltenia (4 județe)
95 Crișana (2 județe)
44 Dobrogea (2 județe)
42 Moldova și Bucovina (8 județe)
16 În afara țării, Maramureș-Satu Mare

Prezentul e departe de istorie în Oltenia!

Podiumul oltenesc e scris în ordine cronologică, de la Cămătaru spre Gică Popescu și încheind cu Adi Ilie, trei generații diferite și trei jucători-reper pentru istoria fotbalului la noi. Decalajul dintre randamentul prezentului și cel al trecutului este semnificativ mai ales dacă ne gândim că în ultimele decenii se dispută mult mai multe partide la națională, deci, teoretic, șanse mult mai mari pentru mai multe goluri înscrie.

Deși are 4 reprezentanți în top care mai au de jucat pentru România și mai pot marca, e greu de crezut că vreunul va ajunge să pericliteze ierarhia la vârf. Mai ales că Bancu și Găman sunt fundași. Interesant e și faptul că “Baciul” e singurul fotbalist care nu e atacant din top 3!
Dar iată lista completă, cu mențiunea că jucătorii sunt în ordinea alfabetică a numelor la egalitate de goluri, cu cei în activitate și cu șanse reale de a mai juca pentru România evidențiați și puși la început:

OLTENIA (105 goluri)

21 Rodion Cămătaru
16 Gheorghe Popescu
13 Adrian Ilie
8 Ilie Balaci
6 Victor Pițurcă
4 Gheorghe Craioveanu
3 Alexandru Mitriță, Ion Geolgău, Ștefan Iovan, Dumitru Marcu
2 Nicușor Bancu, Pavel Badea, Ionel Dănciulescu, Mircea Irimescu, Răzvan Raț, Mirel Rădoi
1 Alexandru Băluță, Valerică Găman, Adrian Bumbescu, Iulian Filipescu, Florea Martinovici, Nicolae Negrilă, Daniel Oprița, Silviu Ploeșteanu, Adrian Popescu, Gabriel Popescu, Dorel Stoica, Nicolae Ungureanu, Ion Zaharia

Fără Mutu, Muntenia ar pica sub olteni!

Prezența Munteniei peste Oltenia în top e înșelătoare. Asta pentru că vorbim de 11 de județe versus doar 4 ale Olteniei, pe de o parte. Pe de altă parte pentru că, dacă eliminăm contribuția golgheterului all-time Adrian Mutu, 35 goluri, Muntenia rămâne cu doar 2 goluri avans! Foarte ușor de depășit, chiar și până la finele acestui an!

Cifrele ofensive ale “Briliantului” la națională sunt atât de impresionante, inclusiv în context regional, încât are mai multe goluri decât Stancu, Dică și Dridea, locurile 2-3-4 în top, la un loc.

Totodată, de remarcat faptul că Argeșul are un aport uriaș la regiune, cu Mutu, Stancu, Dică, Tănase și Dobrin, adică 5 golgheteri din primii 8 ai clasamentului. Ceilalți trei provin din Prahova, Mircea Dridea și Nicolae Georgescu, plus Brăila, Alex Chipciu.

MUNTENIA (142 de goluri)

35 Adrian Mutu
14 Bogdan Stancu
9 Nicolae Dică
8 Mircea Dridea
7 Nicolae Georgescu
6 Alexandru Chipciu, Cristian Tănase, Nicolae Dobrin
5 Constantin Budescu, Alexandru Ene
3 Liviu Ciobotariu, Cornel Dinu, Adrian Popa, Ștefan Sameș
2 Alexandru Badea, Gino Iorgulescu, Viorel Mateianu, Gheorghe Mulțescu, Radu Troi, Marin Voinea, Ion Vlădoiu
1 Andrei Ivan, Valentin Mihăilă, Florin Tănase, Aurel Beldeanu, Ștefan Filotti, Cătălin Hîldan, Lică Movilă, Bănel Nicoliță, Valeriu Niculescu, Costel Pană, Basarab Panduru, Constantin Radu, Raul Rusescu, Constantin Stan, Pompiliu Stoica, Alin Toșca, Viorel Turcu, Teodor Țarălungă

Banatul, pepinieră de marcatori

Doar două județe ale țării de azi, Caraș-Severin și Timiș, au furnizat fotbaliștii care au înscris aproape 13% din golurile României în toate timpurile! E o concluzie incontestabilă și merituoasă pentru Banat.

Palmaresul e susținut, din păcate pentru prezentul naționalei, de nume mari care aparțin deceniilor trecute. Dobay, Sepi, Ciolac și Wetzer, plus Petschovschi, constituie o categorie esențială. Apoi, Dorinel Munteanu, Contra sau Belodedici, mai spre zilele noastre.

BANAT (149 goluri)

19 Ștefan Dobay
16 Dorinel Munteanu
14 Grațian Sepi
13 Gheorghe Ciolac, Rudolf Wetzer
12 Gabriel Torje
11 Iosif Petschovschi
7 Cosmin Contra
6 Nicolae Covaci, Augustin Semler
5 Miodrag Belodedici
3 Cristian Chivu, Adalbert Deșu
2 Dan Alexa, Iosif Covaci, Nicolae Reuter
1 Dorin Rotariu, Iosif Brauchler, Paul Codrea, Lucian Gruin, Alexandru Kozovits, Srgian Luchin, Rudolf Matek, Wilhelm Possak, Mihăiță Pleșan, Iosif Rotariu, Ilie Subășeanu, Mihai Tanzer, Ion Timofte, Constantin Varga, Emerich Vogl

Ascensiunea lui Stanciu în Transilvania

Cu un număr considerabil de județe (10) care îi întăresc palmaresul de jucători-marcatori, Transilvania e pe locul secund în topul regiunilor la număr de goluri. Și este zona în care avem cele mai mari șanse ca un tricolor în activitate să intre în top 3!

Nicolae Stanciu are 29 de ani și i-ar mai trebui 12 reușite ca să-l egaleze pe Boloni. E o misiune grea, dar nu imposibilă. Recordul regional al lui Bodola, însă, e greu de atins în anii ce urmează, de orice pretendent.

TRANSILVANIA (257 goluri)

31 Iuliu Bodola
25 Viorel Moldovan
23 Ladislau Boloni
19 Ionel Ganea
14 Gavril Balint
13 Marius Lăcătuș
11 Nicolae Stanciu, Silviu Bindea
10 Dorin Mateuț
8 Ioan Sabău, Alexandru Schwartz, Gheorghe Vaczi
6 Iuliu Farkas
5 Gheorghe Grozav, Michael Klein
4 Ciprian Deac
3 Paul Papp, Gabriel Tamaș, Ion Lungu, Vasile Seredai, Ioan Suru
2 Ioan Andone, Gheorghe Cacoveanu, Răzvan Cociș, Romulus Gabor, Tiberiu Ghioane, Iuliu Haidu, Ovidiu Hanganu, Bazil Marian, Radu Niculescu, Emil Petru, Mircea Rednic, Nicolae Tătaru, Aurel Țicleanu
1 Bogdan Mitrea, Mugurel Buga, Septimiu Câmpeanu, Daniel Ciucă, Carol Creiniceanu, Zoltan David, Anton Doboș, Iosif Fabian, George Florescu, Tiberiu Kallo, Ioan Kramer, Bogdan Mara, Nicolae Oaidă, Daniel Timofte, Florea Văetuș

Marica, “regele” Bucureștiului

Capitala e liderul regiunilor la numărul total de goluri pentru România, așa cum este și la capitolul marcatori furnizați all-time primei reprezentative. Populația în raport cu celelalte regiuni precum și prezența multor bucureșteni în deceniile trecute la Steaua, Dinamo și Rapid, cluburile care furnizau majoritatatea tricolorilor, sunt argumentele pe care le-am trecut deja în revistă.

Beneficiind și de faptul că numărul meciurilor pe care le dispută naționala a crescut considerabil în ultimele decenii, comparativ cu alte epoci, Ciprian Marica este liderul Bucureștiului! E urmat de un trio cu jucători excepționali din perioade istorice diferite, Dudu Georgescu-Iordănescu-Răducioiu.

Ce surprinde este faptul că nu regăsim, în ciuda acestor poziții de lider ale Capitalei pe toate topurile, decât 2 tricolori-marcatori în activitate! Și, culmea, nu sunt tocmai jucători de la care să te aștepți să înscrie foarte mult, fundașul Ionuț Nedelcearu și mijlocașul central Răzvan Marin!

BUCUREȘTI (294 goluri)

25 Ciprian Marica
21 Dudu Georgescu, Anghel Iordănescu, Florin Răducioiu
20 Ilie Dumitrescu
15 Florea Dumitrache, Marius Niculae
12 Dan Petrescu
10 Ion Dumitru
9 Mircea Lucescu, Daniel Niculae
7 Constantin Frățilă, Titus Ozon,
6 Gheorghe Constantin, Ioan Lupescu, Florentin Petre
4 Gigel Bucur, Constantin Gâlcă, Ion Ionescu, Sandu Neagu, Mircea Sandu, Constantin Stanciu
3 Ionel Augustin, Ionică Bogdan, Emil Dumitriu, Ionuț Mazilu, Ion Pârcălab, Marcel Răducanu
2 Ionuț Nedelcearu, Răzvan Marin, Florin Bratu, Dan Coe, Constantin Dinulescu, Nicolae Dumitrescu, Franz Kugelbauer, Costin Lazăr, Nicolae Lupescu, Nicolae Mitea, Radu Nunweiller, Tudor Paraschiva, Andrei Rădulescu
1 Valeriu Călinoiu, Gheorghe Georgescu, Ovidiu Herea, Constantin Iancu, Adrian Ionescu, Eugen Iordache, Cătălin Munteanu, Alexandru Nicolae, Cornel Pavlovici, Ovidiu Petre, Gheorghe Popescu I, Florian Radu, Gabriel Sandu, Dincă Schileru, Dennis Șerban, Gheorghe Tătaru

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622