O partidă fără niciun sens, care se joacă doar ca să fie drumul cu oameni și ecranul cu minge și cu jucători
Vineri, 6 mai, la ora 17:30 probabil că toată lumea are altceva de făcut decât să se uite la televizor, la Gaz Metan Mediaș -Academica Clinceni. Nici măcar părinții jucătorilor nu se vor uita. Cei ai medieșenilor, în majoritate localnici, vor fi în tribune. Cei ai oaspeților, peste mări și țări. În rest, va fi un început de week-end obișnuit, cu trafic intens, cu ieșiri din București gâtuite, cu centre comerciale ticsite de oameni…
Așadar, Gaz Metan minus 41 de puncte vs. Clinceni minus 11 puncte! Asta dacă nu cumva până vineri contoul comisiilor federale va arăta chiar cote mai scăzute, pentru că în Liga 1, în ceea ce le privește pe cele două amărăștene, depunctarea e un proces perpetuu. Ea se produce pentru că respectivele două adversare de vineri nu și-au plătit angajații (jucători, antrenori, personal conex), iar dacă nu plătești, ești depunctat. De parcă familiile celor neplătiți s-ar hrăni cu aceste puncte în minus…
Două echipe care teoretic se vor duce în liga a doua, dar cel mai probabil se vor desființa.Două eșecuri fotbalistice, economice, manageriale, ziceți-le cum vreți. Ambele s-au numit la un moment dat, pompos, ”PROIECTE”, însă ambele au eșuat lamentabil, sub ochii indulgenți ai forurilor decidente sportive (FRF, LPF), care, cu regulamentul în mână, se joacă acum de-a depunctările, evitând din răsputeri varianta excluderii din competiție a celor două, care trebuia făcută demult. Dar, în viziunea organizatorilor, eliminarea celor două falimentare, ar fi deteriorat spiritul competiției. De parcă așa, punând să joace între ei doi muribunzi, spiritul competiției s-ar păstra nealterat!
Cele două comatoase profunde sunt hrănite acum artificial, stau cu masca de oxigen pe față și cu inimile puse în mișcare de un simulator. Dacă s-ar produce deconectarea, drepturile tv, furajul de bază al fotbalului nostru, ar avea de suferit. S-ar pierde câte două meciuri pe etapă (doar runda aceasta, când cadavrele ambulante se întâlnesc între ele e vorba de unul singur), ceea ce ar însemna un prejudiciu de peste 200.000 de euro, extins la cele 9 runde ale playout-ului în care Gaz și Academica au făcut figurație, suma s-ar duce la circa 2 milioane de euro. Împărțit la celelalte 14 cluburi (suntem solidari și la pierdere, nu la câștig, nu-i așa?), ar fi vorba, în medie, cam de 150.000 de euro de club.
În virtutea acestei sume suntem obligați să fim contemporani cu acest veritabil derby al mizeriei fizice și morale a fotbalului nostru. Și al celorlalte meciuri din playoff, când cele două năpăstuite au făcut figurație, pierzând absolut totul, pe linie de multe ori la diferențe rușinoase. Numim fotbal profesionist acest bal mascat în care, de fapt, ne deghizăm în ceea ce suntem. În amatori, în urechiști, în niște inși cărora le place să se mintă și să se creadă altceva decât sunt.
PS. Din fericire, personal, la ora meciului voi fi în avion spre vestul Europei. Însă la aterizare voi ignora peisajul Schengen și primul lucru pe care-l voi face va fi acela de a mă interesa de rezultatul pasionantei confruntări din orașul de pe Târnava Mare.