Meciurile de fotbal feminin din ligile inferioare din România se desfășoară în condiții greu de conceput. ACS Baia Mare și CS Colțea 1920 Brașov au jucat ieri în etapa a 7-a a din campionatul Ligii a 3-a Feminin. Starea terenului de joc a fost de-a dreptul revoltătoare, semănând mai mult cu un loc destinat luptelor în noroi. Pe fondul acestei situații, FRF a emis azi un comunicat oficial.
Partida dintre ACS Baia Mare și CS Colțea 1920 Brașov s-a disputat ieri pe Stadionul „Topitorul Ferneziu”. Meciul face parte din etapa a 7-a din campionatul Ligii a 3-a Feminin. Înaintea meciului, echipa din Brașov se afla pe locul 2 al clasamentului, iar echipa din Baia Mare ocupa poziția a șasea.
Imaginile obținute de Playsport.ro au arătat adevărata față a fotbalului feminin românesc. Terenul semăna cu un loc destinat luptelor în noroi, nicidecum nu putea fi considerat teren de fotbal.
Fotbalul feminin, „obiectiv strategic” pentru președintele Răzvan Burleanu încă din 2014, „atunci când am început transformarea fotbalului românesc”. Așa se lăuda președintele Federației Române de Fotbal în editorialul semnat în deschiderea „Strategiei pentru dezvoltarea fotbalului feminin 2021-2026”.
Anii au trecut, iar situația fotbalului feminin din România este dezastruoasă. Fără infrastructură, fără investiții, fotbalul feminin se zbate în ”noroi”și la propriu dar și la figurat.
Pe fondul situației semnalate de presa sportivă la meciul de la Baia Mare, FRF a emis astăzi un comunicat oficial. Astfel, se încearcă o explicație palidă a situației dezastruoase din fotbalul feminin românesc.
Ca urmare a informațiilor apărute în mass-media în ultimele zile, în legătură cu meciul ACS Fotbal Feminin Baia Mare 2 și ACS Colțea 1920 Brașov din Liga 3 feminin, Federația Română de Fotbal face următoarele precizări.
În primul rând, echipa gazdă a prezentat vize medicale valabile pentru toate jucătoarele. Fără acestea, partida nu s-ar fi disputat.
Referitor la suprafața de joc a stadionului „Topitorul Ferneziu”, în urma consultării cu cei implicați, vă aducem la cunoștință că în zilele de 19, 20 și 21 noiembrie, premergător partidei de fotbal feminin, s-au desfășurat pe stadionul respectiv patru meciuri, în condiții de ploaie, drept pentru care starea terenului s-a degradat semnificativ. Cu toate acestea, conform Regulamentului de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF), care prevede că o partidă se poate desfășura dacă 75% din suprafața terenului este conformă, meciul s-a putut disputa. Decizia arbitrilor de a aproba începerea jocului urmează însă a fi verificată.
Federația Română de Fotbal cunoaște situația în ceea ce privește starea infrastructurii fotbalistice în județul Maramureș, dar și în țară. Este o problemă cu care fotbalul românesc se confruntă, în special la nivel juvenil și în fotbalul feminin. În ceea ce privește Municipiul Baia Mare, acesta este cuprins în programul Companiei Naționale de Investiții (CNI) de dezvoltare a bazelor sportive cu teren artificial, vestiare, tribune și nocturnă, iar baza sportivă din localitate este deja în construcție.
Totodată, la nivel național FRF desfășoară un amplu proiect investițional finanțat exclusiv din mediul privat, împreună cu partenerii săi comerciali. Acesta are ca obiectiv construirea unui teren sintentic de dimensiuni standard în fiecare județ din țară. În urmă cu o lună, la Satu Mare a fost inaugurat un astfel de teren, al zecelea din cadrul acestui proiect, după cele din Timișoara, Piatra Neamț, Iași, Botoșani, Deva, Râmnicu Sărat, Buftea, Giurgiu și Târgoviște, cărora li se adaugă și terenul cu suprafață de joc naturală de la Târgu Mureș.