Fotografia document în care apar doi copii teribili ai fotbalului românesc. Cine sunt micuții poate v-ați dat seama. Nu și-au pierdut trăsăturile nici la maturitate. Pentru cei mai în vârstă, mai ales de sunt dinamoviști, poate că bărbatul din centru e la fel cunoscut. Cel mai mare antrenor de copii și juniori de la Dinamo. Dar și unul dintre cei mai dăruiți cu har jucători. Viața boemă i-a plăcut mai mult decât cariera de fotbalist. Dar așa a putut să-și afle un alt har: descoperirea și antrenarea altor tinere talente.
Piți Varga e o legendă pentru dinamoviști. Fotografia document în care apar doi copii teribili ai fotbalului românesc. Cine sunt micuții care-l încadrează pe marele antrenor? Priviți mai bine! Sigur seamănă cu doi mari fotbaliști de mai târziu, Ionuț Lupescu și Florin Răducioiu. Fotografia e făcută pe la mijlocul anilor 80.
La Dinamo, îmi aduc aminte când eram copil, cu marele meu antrenor, Piți Varga, ne antrenam efectiv pe zăpadă, unde era mult mai mare”, își aducea aminte, mai târziu, Răducioiu.
Iosif „Piți” Varga a fost considerat, ca jucător, chiar mai talentat decât Dumitrache sau Dobrin. Apăruse pe lume prin 1941, într-un București al mareșalului Antonescu și-al nemților. A jucat la Dinamo București între anii 1951 și 1970. La formația mare a debutat în 1958. A evoluat în 120 de meciuri în Divizia A. A „găurit” plasa adversă de 29 de ori. Avea tehnică, viziune, control în joc. Și era fără egal la fazele fixe. Făcea ce a făcut Ronaldinho cu lovirea barelor transversale, dar îmbrăcat la costum. S-a prăpădit prea devreme, în 1992, la doar 51 de ani.
Exemplifica tot ce ne învăţa, juca perfect balonul şi-ţi arăta cu amănunte totul. Ne antrena pe noi, tineretul, lucra şi cu echipa mare. Merita mai mult din partea tuturor”, declara și Ionuţ Lupescu despre fostul său antrenor, conform adevarul.ro.
Piți Varga și-a driblat propriul talent, ca jucător. Îndrăgostit de viață și de plăcerile ei, mai ales bahice, a preferat gloria cartierului și a cârciumii. De aceea a și strâns doar două meciuri la naționala țării. Deși a condus-o pe Dinamo, din teren, la 4 titluri consecutive de campioană, între 1962-1965. Bine, atunci când juca, Varga fiind adesea suspendat.
Dar harul nu l-a părăsit. Doar s-a transformat. A devenit cel mai bun descoperitor și antrenor de talente de la Dinamo. Poate chiar din țară. A fost „meșter olar” pentru lutul moale al multor copii ajunși fotbaliști mari mai târziu. Lupescu, Răducioiu, Florin Tene, Bogdan Bucur, dar și Florin Bratu au fost modelați de Piți Varga. Primii doi, firește, cei mai cunoscuți, cu cariere la un alt nivel.
Florin Radu Răducioiu (50 de ani) este acum comentator, ca invitat special, la un canal de sport. A fost jucător la Dinamo, AC Milan, Brescia, West Ham, Espanyol, Stuttgart și Monaco. Răducioiu a jucat pentru tricolori la două ediții ale Campionatului Mondial. În 1990, la Coppa del Mondo italiană și la neuitata ediție din SUA, în 1994. Plus la Euro 1996. Atacant elegant, exploziv, tehnic, de neoprit mai ales dacă era lansat spre poarta adversă.
Ioan Angelo Lupescu (52 de ani) a devenit, din toamnă, directorul tehnic al Federației din Arabia Saudită. Asta după ce, aproape 9 ani, a avut aceeași funcție în cadrul UEFA. Poreclit „Kaiserul”, a jucat fotbal în maniera în care și-a gestionat și cariera ulterioară. Rațional, analitic, fără „artificii” sau „bule de șampanie”. Și-a asumat dificilul rol de închizător. După Dinamo, a jucat vreme de 8 ani în Germania, la Bayer Leverkusen și Borussia Monchengladbach. Spre finalul carierei a revenit în Ștefan cel Mare. A fost în „generația de aur” a naționalei la CM din 1990 și 1994. Dar și la „europenele” din 1996 și 2000.
Dincolo de carierele fabuloase ale celor doi, dar și ale altora ca ei, s-a aflat Piți Varga. „Frumosul nebun al marelui oraș”, cum i-ar fi zis, la un pahar înmiresmat, marele scriitor Fănuș Neagu.