FCSB a apărut în decembrie 2014, după ce clubul condus de Gigi Becali (63 de ani) a pierdut procesul pentru marca „Steaua”, la Înalta Curte de Casație și Justiție. În 2019, Tribunalul București a hotărât că echipa lui Gigi Becali nu deține nici palmaresul din perioada 1947 – 2003.
Juristul CSA Steaua, Florin Talpan, l-a învins pe Gigi Becali pe toate fronturile și astfel au apărut două tabere: FCSB și Steaua. Conform ultimelor decizii ale judecătorilor, palmaresul secției de fotbal din cadrul clubului Steaua s-a împărțit în trei părți: CSA Steaua (trofeele din perioada 1947-1998), nerevendicat (1998-2003)și FC FCSB (2003-prezent).
Secția de fotbal din cadrul CSA Steaua a fost reactivată în 2017, iar în prezent a ajuns să joace în play-off-ul din Liga 2. „Militarii” sunt acum la un pas de promovarea în Liga 1.
După ce a pierdut procesul pentru palmares, Gigi Becali a mai rămas cu 12 trofee interne. Iată cum sunt împărțite trofeele câștigate de-a lungul timpului de Steaua și FCSB:
Secția de fotbal a clubului Steaua a fost privatizată în 1998. Ministerul Apărării Naționale nu mai avea fonduri pentru a susține echipa de fotbal, iar patrimoniul clubului a fost cedat gratuit societății AFC Steaua București. În 1998, președintele AFC Steaua București era Viorel Păunescu.
În 2003, AFC Steaua București devine o societate pe acțiuni, iar Gigi Becali devine acționarul majoritar al clubului din Ghencea.
DNA a cercetat modul în care secția de fotbal a fost cedată în mod gratuit asociației AFC Steaua București, dar nu s-a luat nicio măsură. Marcel Pușcaș a fost ultimul președinte al Stelei înainte de privatizare și a acuzat MApN că l-a îndepărtat:
Venisem cu un plan de privatizare concret, care nu a fost pus în practică. Apoi, Babiuc a fost înlocuit cu Dudu Ionescu, şi Gaţu n-a mai făcut nimic. În 1998, când se ştia că Victor Babiuc va reveni în funcţie, Gaţu a făcut o privatizare pe genunchi şi m-a dat afară. Mortul de la groapă nu se mai întoarce (n.r despre dosarul de la DNA)”, a spus Marcel Pușcaș în urmă cu câțiva ani, citat de Adevărul.
Din 2014, societatea lui Gigi Becali a pierdut dreptul de a folosi numele și sigla Steaua, astfel că s-a transformat în FC FCSB S.A.
Gigi Becali a câștigat un singur proces contra CSA Steaua, cel în care juristul Florin Talpan a solicitat ca echipa din Liga 1 să nu mai folosească nici denumirea de FCSB. Avocații lui Becali au câștigat și echipa și-a păstrat numele FCSB, după ce s-a hotărât că FCSB nu reprezintă o prescurtare de la Fotbal Club Steaua București.
În prezent există două echipe de seniori: FC FCSB (Liga 1) și Steaua (Liga 2). De asemenea, cele două cluburi s-au înfruntat în meciuri directe la grupele de juniori.