Decesul lui Rudel Obreja a întristat lumea boxului, dar a generat şi noi critici la adresa celor care au gestionat situaţia fostului sportiv, eliberat din închisoare din cauza bolii cu care se confrunta.
Ca un răspuns la toate atacurile venite în ultimele zile, în special din partea Elenei Udrea, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a emis un comunicat. În care precizează că fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box i-au fost asigurate serviciile medicale necesare. În contextul în care starea sa de sănătate se înrăutăţise.
”Dreptul la asistenţă medicală al oricărei persoane custodiate este garantat şi asigurat la nivelul fiecărei unităţi de detenţie, conform legii, prin personal specializat în medicină de familie. Atunci când situaţia o impune, persoanele private de libertate care acuză probleme de sănătate care exced sfera medicinei de familie sunt prezentate pentru efectuarea investigaţiilor.
Şi a consultaţiilor medicale de specialitate la unităţi spitaliceşti din reţeaua proprie sau din reţeaua Ministerului Sănătăţii. Diagnosticarea unor eventuale boli de care poate suferi o persoană privată de libertate este un atribut exclusiv al acestora din urmă”, sunt cuvintele reprezentanţilor ANP.
Instituţia susţine că diagnosticul lui Rudel Obreja a fost dificil de stabilit din mai multe motive.
„Simptomele abdominale acuzate de aceasta au alternat în intensitate, iar faptul că a prestat activităţi lucrative până în preziua în care i-a fost identificată afecţiunea, arată că este improbabil ca un medic de medicină generală să suspecteze o boală oncologică.
Volumul de muncă este foarte ridicat, iar deficitul de personal pune în continuare presiune suplimentară pe corpul existent. Oricât de mare ar fi determinarea noastră de salva toate cazurile, între cele 34.000 de persoane private de libertate survin şi degradări ale stării de sănătate sau decese”, a mai transmis ANP.
Elena Udrea a generat practic reacţia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Ea a postat pe o reţea de socializare imediat după ce a primit vestea dispariţiei lui Rudel Obreja.
”Fără îndoială că boala lui s-a declanşat din cauza hărţuirii, timp de 8 ani, în dosarul “Gala Bute”. A fost arestat de trei ori în acest timp ca şi mine, ultima dată pe 7 aprilie anul trecut. Reîncarcerarea a fost un şoc pentru el. Nu se aştepta ca decizia CCR să nu fie respectată.
A intrat în puşcărie sănătos, însă epuizat sufleteşte de atâta nedreptate. Suferinţa pentru copiii mici şi soţia care-l aşteptau acasă, aşa cum povesteşte cel cu care a fost închis de fiecare dată, a pricinuit declanşarea acestei boli crunte” a fost parte din mesajul postat de fostul ministru al Dezvoltării.