Interviu EXCLUSIV cu Alex Maxim: “Mondialul ar fi revanșa mea după nedreptatea din 2016”! Dezvăluie că ratează meciurile României din septembrie și îl vede pe Octavian Popescu viitorul naționalei!

Claudia Balan 22.08.2021, 11:15
Interviu EXCLUSIV cu Alex Maxim: “Mondialul ar fi revanșa mea după nedreptatea din 2016”! Dezvăluie că ratează meciurile României din septembrie și îl vede pe Octavian Popescu viitorul naționalei!

Rareori ți se întâmplă să vezi un om croit atât de bine în afara terenului pe felul în care joacă fotbal. Sau invers. La 31 de ani, Alexandru Maxim a rămas tipul cerebral, cu viziune, fixat într-o analiză tăcută și pătrunzătoare. Dintr-o dată, ca în iarbă, te destabilizează cu un dribling jumătate glumă, jumătate convingere fermă.

Iar printre toate, lansează pase la țintă, fără obstacolul falsei politeți. Nedreptatea carierei pe care o consideră absența de la EURO 2016 (după ce jucase în 9 din 10 meciuri ale preliminariilor), dorința de a vedea jucători români în echipele antrenorilor români din străinătate, miza pe Tavi Popescu, un posibil tricolor de succes care spune că îi seamănă.

Sau chiar șuturi fără preluare: încrederea în talentele românești din Liga 1 comparativ cu străinii de umplutură, susținerea argumentată pentru stilul lui Rădoi la națională.

Alex Maxim nu își joacă răspunsurile. La fel cum, pe teren, de cele mai multe ori decide, în loc să caute alibiuri.

“Vreau plăcerea jocului, nu să alerg 90 de minute după minge!”

Întâi de toate spune-mi cum ești, ai lipsit prima etapă din campionat pentru Gaziantep, știu că ai avut o accidentare. Cum evoluează lucrurile?

Da, e adevărat. Iar acum sunt în perioada de recuperare. Din câte am înțeles de la medici, voi putea reveni la antrenamente în aproximativ două săptămâni. M-am bucurat atât de mult că sunt pe lista preliminară a lui Mirel Rădoi, dar estimarea medicilor înseamnă, din păcate, că voi pierde meciurile echipei naționale din septembrie…

M-ai lăsat mut…

Acum am aflat și eu și sunt necăjit, îți dai seama. Primul meci e cu Islanda. Când mă gândesc, și la barajul pentru EURO 2020 cu ei am am avut ghinionul de a nu ne putea baza pe câțiva jucători. Simt că prezența lor ar fi contat mult atunci. Chiar și cu resursele disponibile, nu am fost departe să întoarcem meciul de la 0-2, am marcat însă o singură dată.

Ești un jucător ofensiv, știu că îți place stilul lui Rădoi. Crezi, simți, sincer, că vom putea obține locul 2, pentru baraj, marșând pe principiile de joc de acum?

Da! Putem! Sunt convins că putem obține chiar calificarea la turneul final, după baraje, nu doar clasarea pe 2 în grupă. Să nu uităm ceva și vreau să întăresc asta: după primele partide în această formulă și cu această viziune nouă, aproape toată lumea era încântată și vorbea de un nou început. Sigur, avem lucruri de îmbunătățit, dar eu îmi doresc pe durata meciului să am plăcerea de a juca ofensiv și nu să alerg după minge 90 de minute!

 “Vreau să spun: Tatăl vostru a jucat la Mondial pentru România”

Care este cel mai nedrept lucru care ți s-a întâmplat în fotbal?

Faptul că nu am fost selectat în lotul României pentru turneul final EURO 2016.

O întrebare simplă dar care nu așteaptă un răspuns simplu: ce ar însemna calificarea la Mondial pentru tine? Cei mai mulți ar răspunde: foarte mult, obiectivul meu, de-asta te apuci de fotbal etc. Ce ar însemna pentru sufletul tău și pentru viața ta?

Păi după episodul EURO 2016 când am fost lăsat acasă înaintea turneului final, o participare la un Mondial ar fi ca o revanșă pentru mine, în primul rând. Și pentru familia mea. Mi-aș dori enorm să le pot povesti copiilor mei că tatăl lor a jucat la un Mondial pentru România!

Spune-mi un talent al fotbalului românesc pe care l-ai văzut fie la România U21, fie deja în circuitul naționalei mari și în care te regăsești ca jucător cel mai mult.

Îmi place foarte mult Octavian Popescu de la FCSB. Cred că poate ajunge un jucător foarte important pentru echipa națională!

“Aș vrea români antrenați de români în străinătate!”

Știu că ai fost totdeauna un susținător al tinerelor talente românești și nu al importurilor de de fotbaliști în Liga 1. Cum ai privit, de la distanță, această regulă U21 în fotbalul nostru?

E o regulă foarte bună! În mod indiscutabil! Cluburile noastre nu-și permit, din motive financiare, să transfere străini de mare valoare ca să facă diferența evidentă față de nivelul existent. Atunci, e cu atât mai important să acorde atenție jucătorilor români tineri și talentați. Să creștem jucătorii tineri români e benefic pentru toată lumea, în primul rând tocmai pentru cluburi! Decât să aducem jucători din liga a patra franceză sau italiană…

Prin prisma experienței tale în Spania, România, Germania și Turcia, dar și la nivel de primă reprezentativă, dacă ar fi să te întrebe un președinte de club străin despre un jucător român, ce ai face?

Orice s-ar întâmpla, aș încerca să ajut acel jucător. Chiar sunt mirat de ce nu avem mai mulți jucători români la cluburile din afara țării unde antrenează români. Asta pentru că am învățat în acești ani că celelalte naționalități practică acest sistem de promovare și ajutor fără vreo problemă! Trebuie să ne ajutăm și noi. Dacă nu facem asta, nu putem avea așteptări de la alții!

Urmărește Rapidul, dar rămâne “afară”

S-a scris și s-a vorbit despre transferuri iminente în această vară. Vara e pe final 😊 Cum vezi viitorul tău pe termen foarte scurt?

În fiecare perioadă de transferuri sunt discuțiile acestea, m-am obișnuit cu ele. Principalul meu obiectiv acum e să revin cât mai repede pe teren, o spun foarte sincer, nu ca să evit vreun subiect. Chiar doar la asta mă gândesc acum.

Ai avut prestații foarte bune la Gaziantep, apreciate în Turcia și nu numai. Te știu un tip ambițios, iar Gaziantep, în ciuda clasărilor bune, nu e totuși o echipă de titlu. Ce așteptări ai de la cariera ta în sezoanele ce vin?

Da, a fost o perioadă foarte bună la Gaziantep până acum. Firește, îmi doresc să progresez din toate punctele de vedere, dar nu pot face asta dacă nu joc, ori accidentarea asta mă ține puțin pe loc. De aceea mă concentrez foarte atent pe recuperare, vreau să fac pașii corecți pentru a reveni cât mai curând. Faptul că am evoluat constant la un nivel bun în ultimii ani mă obligă să păstrez cel puțin același ritm.

Săpunaru și Dragoș Grigore au revenit în Liga 1. Nu ai tocmai vârsta lor, dar te vezi jucând, cândva, și la o echipă din România cu bază mare de suporteri, având în vedere că ai apucat să o faci doar la Pandurii?

Să știi că urmăresc meciurile lor oricând am ocazia și chiar păstrez legătura cu ei! Mă bucur mult să revăd Rapidul în Liga 1. E un club cu suporteri minunați iar acest element face fotbalul să fie frumos. Deși, momentan, gândul meu e să continui în străinătate.

 Se gândește să intre în afaceri cu cafea!

Ce te-a impresionat cel mai mult până acum în Turcia din fotbal dar și din afara gazonului?

Cu siguranță, felul în care oamenii iubesc fotbalul aici este diferit față de tot ce am întâlnit până acum! Iar din afara terenului, am rămas impresionat cel mai mult de Cappadocia. Incredibil de frumoasă regiune, diferită față de tot ce am văzut vreodată.

Ai început deja să investești banii pe care i-ai câștigat din fotbal până acum sau te vezi gestionând abia după finalul carierei banii strânși, dedicându-te zonei de business?

Am fost privilegiat să am contracte foarte bune în ultimele sezoane. Bineînțeles, o mare parte din sumele câștigate sunt deja investite. În principal în zona imobiliară. Dar sunt foarte pasionat de cafea, deci e posibil să mă îndrept și către acest business în viitorul apropiat.

Dintre toți coechipierii pe care i-ai avut până acum, la diferite cluburi și la națională, ce calitate fotbalistică ai vrea să fi putut avea de la cineva și de la cine?

Am încercat, pe parcursul anilor, să “fur” de la fiecare coleg câte ceva. Însă dacă e vorba de o singură calitate, mi-aș fi dorit să am viteza fostului meu coechipier de la Stuttgart, Timo Werner.

Dar ce calitate de-ale tale crezi că i-ar fi oferit unui coechipier de club sau națională șansa unui parcurs și mai bun în carieră?

Aici chiar trebuie să întrebi tu foști colegi de-ai mei, să spună ei dacă și-ar fi dorit vreo calitate de-a mea 😊

Două episoade-reper pentru cariera lui. Pentru orice carieră

Ce lucru te-a făcut să înțelegi fotbalul altfel decât îl știai, ce ți-a schimbat viziunea despre fotbal?

Îl am foarte clar în minte. Momentul când am semnat cu Espanyol Barcelona, la 16 ani. Primul contact cu fotbalul mare european. Când am ajuns la baza lor de pregătire și am văzut sistemul de organizare, atunci am realizat ce înseamnă fotbalul profesionist de top!

În final, te rog să îmi povestești o întâmplare trăită de tine în fotbal, pe care orice copil care se gândește să renunțe la fotbal ar trebui să o știe astfel încât să își continue parcursul.

La 19 ani urma să intru în lotul echipei mari la Espanyol. Însă m-am accidentat succesiv la ambele picioare, fractură de metatarsian, și a trebuit să stau pe margine vreo 9-10 luni… Când mi-am revenit, am fost trimis în a treia ligă spaniolă pentru un sezon, dar nu am reușit să evoluez foarte mult. Așa că Espanyol mi-a transmis că nu mai contează pe mine. Așa am ajuns la 21 de ani să semnez, printr-o conjunctură, cu Pandurii Târgu Jiu. Însă peste numai 1 an am debutat pentru echipa națională și am semnat cu Stuttgart! Deci, în fotbal, orice e posibil dacă lupți și crezi în drumul tău!

 

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622