Timp de două sezoane, 2006-2008, Valentin Badea, 39 ani, a fost coleg în trupa roș-albastră cu Mirel Rădoi și Nicolae Dică, oamenii care renunță în noiembrie la mandatul din fruntea echipei naționale. Anunțul de retragere de la lot făcut de selecționer l-a surprins și pe ex-atacantul stelist, al cărui moment de glorie s-a consumat în august 2006, în returul play-off-ului pentru Champions League, contra lui Standard Liege: 2-1 pe vechiul ”Lia Manoliu”, dublă a lui Badea și calificare în grupele UCL, unde adversari aveau să fie Lyon, Real Madrid și Dinamo Kiev.
”N-am discutat cu ei, dar s-or fi săturat ca toată lumea să-i facă «varză». Când am pierdut cu Armenia, la Erevan, au fost tăvăliți groaznic, dar uite că, în scurt timp, lucrurile s-au întors la 180 de grade. Mă bucur că, prin rezultate, le-a dat multora peste nas”, spune Badea.
Completează: ”Cel mai dureros e să te conteste ai tăi la foc automat. Parcă nea Mircea Lucescu zicea la un moment dat că mai bine să-l critice străinii decât ai lui. Probabil și din cauza asta evită să vină la națională nume mari ca Olăroiu, Hagi sau Petrescu, pentru că știu ce atmosferă tensionată va exista în jurul echipei la cel mai mic pas greșit”.
”La ce situație e acum, e greu ca FRF să aducă un selecționer pe milioane de euro. Mi-aș dori să continue, totuși, Mirel sau, dacă nu va fi posibil, poate Olăroiu, care ar pune suflet pe banca naționalei”
Nu cumva România a săltat neașteptat spre barajul pentru Mondiale și datorită rezultatelor indirecte spectaculoase, care s-au aliniat perfect în favoarea ”tricolorilor”? ”Face parte din joc! Dar n-ai cum să nu observi cum s-a îmbunătățit prestația României și cum internaționalii de peste hotare au început să cam evolueze constant pe la cluburi, indiferent pe unde se află. Asta se traduce și printr-o încredere mai mare la lot”, opinează Badea.
La Alexandria, în orașul de baștină, și-a deschis de peste șase ani o școală de fotbal, dar acum vrea să treacă la nivelul superior: o Academie în toată regula. ”Am concesionat de la Primărie un teren de 22.800 metri pătrați, unde intenționez să construiesc o bază excepțională, cu terenuri normale, sintetice, de diferite dimensiuni, unul de nisip, alte două pentru tenis cu piciorul. O parte vor fi acoperite. Va exista și un centru de recuperare. Adică un complex care, în sudul țării, să rivalizeze clar cu Hagi, cu FCSB, cu Craiova”, explică ex-stelistul.
”Am în prezent la școală circa 170-180 de copii. Prin extindere, vom putea ajunge la 350-400, cu grupe de la 5 până la 14 ani. Am deja niște filiale deschise prin tot județul pentru a descoperi puști talentați, dar, dacă pun pe picioare Academia, mă voi duce cu selecția și spre județele limitrofe, Giurgiu, Olt, Argeș, Dâmbovița”
El spune că proiectul înseamnă o investiție de circa un milion de euro: ”Voi încerca să mă dezvolt deocamdată singur, prin fonduri europene și sponsorizări. Dacă nu voi reuși, caut un partener cu care să împărțim participația în cote egale”.
În planul său, e încurajat de un detaliu sesizat pe la peregrinările prin țară, la diferite turnee cu picii săi: ”Condițiile sunt mediocre, e adevărat, la nivel juvenil, dar e îmbucurător faptul că întâlnesc peste tot oameni pasionați, o grămadă de foști fotbaliști care și-au făcut grupe de copii, ceea ce e tonic. Și eu lucrez la școală cu șapte-opt antrenori veniți toți din iarbă, de la diferite niveluri. Furnizăm deja jucători interesanți. De exemplu, de la generația 2003, una foarte bună, am trimis un puști la CSU Craiova și alți doi la CSM Alexandria”.
”Am purtat o discuție de parteneriat și cu FCSB. Dacă am un copil bun, îl direcționez cu cea mai mare plăcere către ei. Îmi doresc foarte mult să văd peste câțiva ani jucători teleormăneni în prima divizie, pentru că, în ultimii 10-15 ani, nu cred că am fost mai mult de cinci-șase fotbaliști din acest județ la nivel de vârf”
Badea coboară apoi cu poveștile sale în perioada lansării către lumea bună a balonului rotund:
”Totul îi datorez lui nea Nelu Sdrobiș. Dacă nu era dânsul la Petroșani, în 2001, nu mai ajungeam eu să joc pe Bernabeu în Champions League. A știut cum să mă certe la momentul potrivit ca să facă fotbalist din mine. În prezent locuiește la Tg. Ocna. Împreună cu Sorin Frunză, i-am făcut o surpriză înainte de pandemie și, de ziua lui, ne-am prezentat la ușă inopinat, cu un tort, lumânări și baloane”.
Cel mai emoționant moment petrecut apoi la Steaua?
”Meciul din deplasare cu Real Madrid. Erau 35.000 de români în tribune, parcă jucam acasă. Când ai în spate o asemenea atmosferă și susținere, simți că plutești”. Pe 1 noiembrie 2006, roș-albaștrii pierdeau cu 0-1 meciul din UCL cu ”galacticii” prin celebrul autogol semnal de Bănel Nicoliță. În trupa spaniolă evoluau atunci Casillas, Ramos, Cannavaro, Roberto Carlos, Raul, Beckham și Ronaldo.
”Dacă aș putea azi să modelez cursul carierei mele, cu siguranță n-aș fi schimbat alegerea de a merge la Steaua. Asta mi-am dorit din copilărie. Am avut posibilitatea să merg și la Dinamo, Rednic a vrut să mă ia acolo după ce a plecat de la Vaslui, dar când a apărut oferta de la Steaua n-a mai fost loc de niciun alt gând”
”Am avut propuneri de a intra în politică, dar am refuzat. Nu vreau să mă cert cu nimeni. Am o relație bună cu oameni din diferite partide, nu sunt un tip conflictual, așa că mai bine îmi văd de școala mea”
12 cluburi se află pe CV-ul de jucător al lui Vali Badea: Rulmentul Alexandria, Jiul Petroșani, Sporting Vaslui, Steaua, Panserraikos (Grecia), U Craiova, Poli Iași, FC Brașov, Al Ain (EAU), Chiajna, Farul, UTA