Unde și cu cine a văzut Ceaușescu finala Stelei din ‘86, de la Sevilla. Șef de contraspionaj: „Nu a văzut meciul acasă. A băut câteva pahare cu vin”

Radu Oprișan 30.12.2020, 13:42

V-ați pus vreodată întrebarea: Unde și cu cine a văzut Nicolae Ceaușescu finala Stelei din ‘86, de la Sevilla? Performanța Stelei din anul 1986, câștigarea Cupei Campionilor Europeni, echivalentul Champions League de acum, se datorează, într-o oarecare măsură, familiei Ceaușescu! Valentin, fiul cel mare al dictatorului, a fost unul dintre creatorii și protectorii Stelei 86. După noaptea istorică de la Sevilla, președintele Ceaușescu i-a primit și decorat pe toți componenții lotului campioanei europene.

Playsport.ro a încercat să reconstituie momentul consumat în seara zilei de 7 mai 1986 în cartierul Primăverii, astfel încât să aflăm unde a văzut Nicolae Ceaușescu finala izbândei românești. Și în ce companie?

Unde și cu cine a văzut Nicolae Ceaușescu finala Stelei din ‘86, de la Sevilla

Colonelul în retragere Dumitru Burlan, acum în vîrstă de 82 de ani, a lucrat în Direcția 5 a Securității, cea care asigura paza și protecția președintelui Ceaușescu și a conducerii superioare a statului.

Dumitru Burlan, unul dintr eșefii direcțiilor de contraspionaj înainte de 1989
Dumitru Burlan, unul dintre șefii direcțiilor de contraspionaj înainte de 1989

Dumitru Burlan, personaj consacrat și ca sosie a lui Nicolae Ceaușescu, a coordonat și serviciul care făcea contraspionaj pentru familia Ceaușescu. În aceste calități, colonelul Burlan se afla aproape în permanență în preajma președintelui. Provocarea de a reconstitui seara magică din 1986 l-a surprins plăcut pe fostul colonel de securitate, acum pensionar și autor de cărți auto-biografice:

Bună idee ați avut, nu s-a mai gîndit nimeni să cerceteze unde a văzut președintele statului acel meci. Sunt aproape 35 de ani de atunci, s-au mai estompat amintirile însă provocarea e tetantă și încerc să vă ajut. Nu a văzut meciul la reședința din Primăverii.

Cu siguranță l-a văzut la Club Bazin, așa cum denumeam noi actualul Club Floreasca! Acolo este un salon mai intim unde se desfășurau astfel de activități de recreere, juca șah, marea pasiune a dumnealui. Cine participa la astfel de activități și cu cine a văzut meciul? Anturajul președintelui în astfel de situații era compus din apropiați precum Ștefan Andrei, fost ministru de externe, Manea Mănescu, fost prim-ministru, Constantin Olteanu, fost ministru al apărării și Gheorghe Pană, fost primar al Capitalei.

Așa arată acum fostul Club Bazin, locul în care Nicolae Ceaușescu a văzut finala de la Sevilla
Așa arată acum fostul Club Bazin, locul în care Nicolae Ceaușescu a văzut finala de la Sevilla

Andrei și Olteanu erau și microbiști, primul suporter și protector al Universității, în perioada Craiova Maxima, al doilea apropiat al Stelei”, a declarat, în exclusivitate, pentru playsport.ro, cel considerat ca fiind “umbra” fostului președinte.

Marea absentă a serii a fost Elena Ceaușescu

Tot colonelul Burlan își amintește că Elena Ceaușescu nu participa la astfel de întruniri:

Dumneaei nu venea decât dacă era vreo aniversare a lor sau o sărbătoare

Valentin, fiul cel mare al cuplului prezidențial a lipsit de la întrunire dintr-un motiv logic; era prezent pe stadion, la meci, alturi de steliști, la Sevilla.

Nu știu unde au văzut părinții mei meciul, nu m-am gîndit niciodată să-i întreb, deși, acum aș fi curios să aflu!”, ne-a transmis Valentin Ceaușescu, singurul membru al familiei care mai este în viață.

De la stânga la dreapta: Florentin Marinescu, Emerich Ienei, Valentin Ceaușescu, Anghel Iordănescu și Ioan Alecsandrescu
De la stânga la dreapta: Florentin Marinescu, Emerich Ienei, Valentin Ceaușescu, Anghel Iordănescu și Ioan Alecsandrescu

Ce a consumat Nicolae Ceaușescu la Club Floreasca în seara triumfului de la Sevilla? Colonelul Dumitru Burlan nuanțează:

Dacă ar fi fost prezentă, doamna Ceaușescu ar fi comandat șampanie Cordon Rouge, preferata dumneaei. Așa, Ncolare Ceaușescu a băut cîteva pahare din vinul făcut chiar de el! Avea la reședința de la Snagov o vie pe care o îngrijea și din ai cărei struguri i se făcea vin din care avea mereu în casă. Nu bea mai mult de cîteva pahare din cauza problemelor de sănătate. La fel, îi plăcea să stea la grătar și să întoarcă cotletele”.

Reproșul cu penaltyurile a fost o glumă

A rămas memorabil momentul când Nicolae Ceaușescu i-a chemat pe câștigătorii CCE și a decorat toți membrii lotului. După ce s-a ciocnit o cupă de șampanie, președintele a schimbat câteva cuvinte protocolare cu proaspeții campioni europeni. Ceea ce a părut un reproș, a fost fraza rostită de Ceaușescu:

La ce condiții de pregătire ați avut, nu trebuia să ajungeți la penaltyuri, trebuia să rezolvați partida în timpul regulamentar”.

Echipa Steaua București, primită și felicitată de Nicolae Ceaușescu
Echipa Steaua București, primită și felicitată de Nicolae Ceaușescu

Sensei Florentin Marinescu, antrenorul fizic și psihic al steliștilor în acea vreme, la rândul lui cadru în Direcția 5 a Securității, precizează ferm, pentru playsport.ro:

Așa zisul reproș a fost o glumă pe care noi o anticipasem. Încă după finalul meciului, euforici, ne spuneam: „Așa de slabi suntem, că a fost nevoie să ajungem la penaltyuri?! Remarca președintelui a fost o glumă!”

Cum își petreceau Elena și Nicolae Ceaușescu Revelionul

Club Floreasca era consacrat și ca locul unde familia Ceaușescu petrecea noaptea dintre ani. Masa era organizată în sala mare a Clubului, devenită acum restaurant, unde arhitectul Camil Roguski amenaja o adevărată feerie din brazi trimiși de ocolurile silvice din țară.

Meniul soților Ceaușescu era bazat pe mâncăruri tradiționale; piftie de curcan, sarmale( preferatele lui Ceaușescu), salată boeuf, pui la ceaun. Se bea țuică de prună și vin alb. După ora 02;00, soții Ceaușescu plecau acasă.

Nicolae și Elena Ceaușescu la o petrecere de Revelion
Nicolae și Elena Ceaușescu la o petrecere de Revelion (sursă: Fonoteca online a comunismului românesc)

Clubul Floreasca era locul de agrement al familiei Ceaușescu. Construit în anul 1949, clubul se află pe actualul Bulevard Eliade, la numărul 1, la cîteva zeci de metri de Palatul Primăverii. Clubul marchează zona în care, înainte de 1989, nu mai putea intra absolut nimeni dintre oamenii obișnuiți. Club Floreasca a ars în anul 2010 în proporție de 60 la sută și a fost refăcut. Este compus dintr-o piscină interioară și una exterioară, sală de forță, teren de tenis de zgură acoperit, terenuri de volei și săli de protocol. Denumit la un moment dat „Ilie Năstase, clubul aparține acum RAPPS.

Tunel navigabil de fugă

Pe sub Club Floreasca trece un tunel secret care face legătura cu Palatul Primăverii, reședința prezidențială pînă în 1989. Tunelul este navigabil și se varsă pe sub Club în Lacul Floreasca (foto). Astfel, în caz de pericol, Nicolae Ceaușescu ar fi putut fugi cu o barcă din subsolul Palatului Primăverii, direct pe lacul Floreasca.

Soții Ceaușescu puteau pleca în regim de urgență de la Club Bazin
Soții Ceaușescu puteau pleca în regim de urgență de la Club Bazin
Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622