Chindia migrează în bejenie prin alte orașe pentru meciurile din Liga 1, în timp ce Târgoviștea se pregătește deja de ridicarea celui de-al doilea stadion! Arena veche, ”Eugen Popescu”, aflată încă în proceduri de modernizare scade de la 13.000 de locuri la 8.5000, ar trebui să fie redată circuitului sportiv în această toamnă, după o finanțare venită din partea Primăriei.
Va apărea însă și un nou stadion de 12.000 de locuri, cu pistă de atletism, pe un teren situat în vestul urbei, la ieșirea către Găești! Guvernul a aprobat azi proiectul, care urmează să fie operat prin Compania Națională de Investiții. Cost total: 75 milioane de euro! Din aceștia, 70 de milioane vor veni de la CNI, iar diferența de 5 milioane va trebui să fie suportată de Consiliul Județean pentru utilități și pregătirea spațiului în vederea construcției.
Suma pare imensă prin raportare la cele trei stadioane noi din București:
– Giulești – 38 mil. E – 14.000 locuri
– Arcul de Triumf – 37 mil. E – 8.200 locuri
– Ghencea – 95 mil. E – 31.000 locuri.
Chiar și comparația cu Arena Națională e frapantă. La un cost de trei ori mai mare, 234 milioane de euro, a fost ridicat un colos de 55.000 de locuri, adică o capacitate de aproape cinci ori superioară celei preconizate la Târgoviște.
Director de Investiții la CNI, Adrian Cefalan explică:
”În primul rând, țineți cont de faptul că prețurile la materialele de construcții și la manopera cel puțin s-au dublat în ultima perioadă. De asemenea, salariul minim pentru un muncitor necalificat a ajuns la 3.000 de lei. Sunt apoi procentele care nu intră efectiv în stadion, gen 19 la sută TVA, 8 la sută cota CNI, 10 la sută cheltuieli diverse sau 3 la sută proiectarea. Apare inclusiv un indice de ajustare în funcție de inflație, care, din istoric, poate majora prețul și cu 10-12 la sută. Prin urmare, există mulți factori care vor influența prețul, iar la Târgoviște va fi, în plus, și o clădire separată pentru o parcare supraetajată”.
Dacă procedurile de licitație și proiectare vor curge fără contestații sau alte obstacole, șantierul ar putea fi deschis la începutul anului viitor, cu un termen de execuție de 36 de luni. Adică proiecția optimistă ar însemna finalizare 2025-2026.
”Datele cu privire la situația stadioanelor din România, omologate în diferite categorii UEFA, relevă faptul că acestea sunt în număr foarte mic, respectiv 12 stadioane existente și 2 stadioane aflate în proces de realizare. Există în mod cert un deficit major atât de baze sportive în Regiunea de dezvoltare Sud-Muntenia, în special pentru competițiile de atletism, cât și de stadioane de fotbal cu capacitate de cca. 10.000-15.000 de locuri. Un stadion poate acomoda, pe lângă competițiile sportive, și evenimente conexe precum: concerte, campanii de promovare sau evenimente similare, care se adresează mai multor categorii de persoane, deci unei populații diverse și extinse limitelor municipiului Târgoviște și județului Dâmbovița”, e un pasaj din nota de fundamentare pentru noua arenă, care se va ridica la circa 80 km distanță de aeroportul ”Henri Coandă”.
Să vedem câteva date din documentația guvernamentală:
– suprafață totală 78.347 mp (69.559 mp terenul pentru stadion, diferența va fi rezervată pentru o sală cu terenuri de minifotbal)
– 2 km distanță față de centrul orașului
– instalații diverse, între care sisteme solare pentru producerea energiei electrice și sistem degivrare gazon
– tribuna principală, pe trei etaje : vestiare, săli antrenament, încălzire și recuperare, control antidoping, acces VIP și mass-media, zona mixtă, zona lucru media și sala conferințe, cabinet medical, zone VIP, alimentație publică, toatele, facilități persoane dizabilități, spații adminsitrative, studiouri TV, aparat control și monitorizare stadion
– tribuna 2 și peluze: spații pentru închiriere, zone alimentație publică, toalete, facilități persoane dizabilități, cabinete medicale, spații tehnice, circuite pentru spectatori, lifturi
– parcare subterană și supraterană
– 254 locuri VIP
– 92 locuri mass-media
– 68 locuri persoane cu dizabilități.
Cu cele două stadioane în faze diferite de lucru, unul pe hârtie, celălalt încă în șantier, Chindia e nevoită însă să aleagă pentru sezonul viitor tot varianta în afara Târgoviștei. În vederea licențierii, clubul trebuie să anunțe până la sfârșitul lunii arenele pe care va juca în campionatul următor, dacă-și va păstra locul în L1. Iar Chindia va trece Ploiești și Buzău, după cum spune președintele Marcel Ghergu.
Dâmbovițenii ar urma să obțină și o derogare de la prevederea regulementară care spune că, după promovare, orice club are la dispoziție un singur an de grație pentru a-și amenaja propriul stadion. Printr-o situație similară a trecut și Universitatea Craiova.