Steaua București a promovat, la capătul stagiunii 2020-2021, în Liga a 2-a. Totuși, din cauza statutului echipei și, implicit, a articolului 31 din „Legea Sportului”, formația din cartierul Ghencea nu poate să promoveze în primul eșalon.
Conform articolului 31 din „Legea Sportului 69/2000” actualizată în 2022, „cluburile sportive trebuie să fie organizate ca societăți comerciale sportive pe acțiuni.” Clubul Sportiv al Armatei Steaua aparține de Ministerul Apărării Naționale, astfel că, fiind de drept public, echipa nu poate participa într-o competiție profesionistă precum Liga 1, organizată de LPF.
Au existat discuții pe această temă încă de la începutul actualului sezon, însă lucrurile au rămas nemodificate. Astfel, nici Steaua nu și-a schimbat statutul, dar nici articolul 31 nu a fost abrogat, deși cei din cadrul Clubul Sportiv al Armatei au întreprins demersuri legale către Ministerul Sportului, conform unui răspuns dat către Playsport.ro.
Chiar și așa, „militarii” tot nu renunță la visul lor. Miercuri, 30 martie, pe ultima sută de metri pentru depunerea dosarelor de licențiere pentru prima divizie de fotbal, Steaua București a depus actele, conform informațiilor pe care le-a primit Playsport.ro.
În urmă cu aproximativ o lună, Playsport.ro a înaintat o cerere către Federația Română de Fotbal cu privire la cazul în care „militarii” vor ajunge pe un loc de promovare directă sau de baraj.
Prin intermediul Biroului de Presă al FRF, aceștia au oferit răspunsul următor:
Referitor la solicitarea dumneavoastră, vom încerca să răspundem punctual la întrebările adresate:
Cu privire la statutul clubului CSA Steaua Bucuresti în cadrul Play-off-ului Ligii 2, acesta este identic cu al oricărui alt club ce a obținut meritul sportiv pentru a juca în Play-off-ul Ligii 2. Desi nu ați specificat la ce vă referiți atunci când vorbiți despre „statutul clubului” CSA, presupunem că are legătură cu drepturile, obligațiile și orice alte reguli privind participarea clubului respectiv în Play-off-ul Ligii 2. Prin urmare, dorim să subliniem că toate cluburile participante în Play-off-ul Ligii 2 beneficiază de același tratament, având aceleași drepturi și obligații în cadrul Play-off-ului.
Considerăm că această chestiune extrem de larg dezbătută, cu privire la posibilitatea unui club de drept public, în general, CSA Steaua, în cazul particular, a fost deja clarificată. Reamintim însă că, din punct de vedere legal, CSA Steaua nu are drept de promovare în Liga 1 și, implicit, în situatia în care va obține meritul sportiv de a promova în Liga 1, clubul nu va putea exercita acest drept.
Cu privire la posibilitatea clubului de a participa la barajul pentru promovarea în Liga 1, această chestiune a fost clarificată în mod detaliat prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 18.08.2020, care stabilește printre altele: „În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga a 2-a care îndeplinește condițiile de participare în Liga 1”.În speranța că am clarificat toate nelămuririle dumneavoastră, vă mulțumim pentru atenția acordată celor de mai sus!
Biroul de Presă al Federației Române de Fotbal”
După prima etapă scursă din play-off, clasamentul arată în felul următor:
1. Petrolul Ploiești – 50 de puncte;
2. FC Hermannstadt – 44 de puncte;
3. Universitatea Cluj – 43 de puncte;
4. Steaua București – 38 de puncte;
5. Concordia Chiajna – 37 de puncte;
6. Unirea Slobozia – 33 de puncte.
În acest moment, „militarii” se află pe un loc de baraj de promovare/menținere în urma căruia ar trebui să întâlnească pe CS Mioveni, locul 13 din Liga 1.
Totuși, conform răspunsului dat de FRF, șansa roș-albaștriilor la baraj ar urma să fie luată de următoarea clasată, Concordia Chiajna.