EXCLUSIV Sportul Studențesc, blocat într-un sertar. De ce nu revine „Gașca Nebună” pe teren: „Așteptăm un investitor”

Octavian Vasilescu 30.07.2022, 08:30
EXCLUSIV Sportul Studențesc, blocat într-un sertar. De ce nu revine „Gașca Nebună” pe teren: „Așteptăm un investitor”

Sportul Studențesc a dispărut din fotbalul românesc în 2017, când datoriile financiare au obligat echipa să se retragă din Liga 4. Societatea deținută la vremea respectivă de Vasile Șiman, FC Sportul Studențesc SA, a intrat în faliment.

Asociația Suporterilor Sportul Studențesc București (ASSSB) încearcă de circa doi ani să readucă „Gașca Nebună” în fotbalul românesc. Playsport vă prezintă situația acestui brand și ce scenarii există pentru viitor. CS Sportul Studențesc a reactivat secția de fotbal, în anul 2016, când clubul a împlinit 100 de ani. Cu toate acestea, secția respectivă nu a avut activitate până în prezent.

Clubul Sportiv Sportul Studențesc are un buget foarte mic în prezent și nu-și permite să înființeze o echipă de fotbal. Nici măcar la nivel de Liga 5. Așadar, o echipă de fotbal care să poarte numele Sportul Studențesc ar avea nevoie de o finanțare privată. De notat și faptul că CS Sportul Studențesc vrea să se implice într-un astfel de proiect, pentru că deține marca.

Ce se întâmplă cu Sportul Studențesc

Pentru a înțelege mai ușor situația brandului Sportul Studențesc vom încerca să vorbim despre fiecare element în parte.

Clubul Sportiv Sportul Studențesc funcționează cu ajutorul Ministerului Educației și își desfășoară activitatea în parteneriat cu Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA). În prezent, CS Sportul Studențesc are mai multe secții active, cum ar fi: badminton, dans sportiv, polo, tenis, tir sau rugby.

Secția de fotbal a fost reactivată în anul 2016, dar nu are activitate. Societatea care a evoluat în Liga 1 cu numele Sportul Studențesc, în era Vasile Șiman, a intrat în faliment și ar mai deține doar o bucată din palmares.

Marca Sportul Studențesc a fost protejată de Asociația Suporterilor Sportul Studențesc București în perioada 2006 – 2016, după care a fost cedată în mod gratuit către Clubul Sportiv. Așadar, CS Sportul Studențesc deține în prezent și emblema notorie.

Sportul Studențesc a împlinit 106 ani / Foto Ultras Sportul Studențesc

Cine vrea să readucă „Gașca Nebună” pe teren

Asociația Suporterilor Sportul Studențesc București a făcut demersuri concrete în ultima perioadă pentru a readuce „Gașca Nebună” pe gazon. Au existat discuții intense cu reprezentanții CS Sportul Studențesc, dar pentru moment nu s-a ajuns la un acord.

CS Sportul Studențesc nu vrea să închirieze marca către o echipă deja existentă, cum ar fi Metaloglobus. Clubul vrea ca echipa de fotbal să pornească de jos și să se bazeze pe un proiect de lungă durată.

Pentru a clarifica acest aspect, Playsport a luat legătura cu directorul CS Sportul Studențesc, doamna Gabriela Mitroi Banu:

„Noi ne dorim să readucem în circuit echipa de fotbal, din această cauză am reactivat secția de fotbal în 2016, când clubul a împlinit 100 de ani. Noi nu avem fonduri pentru a înființa o echipă de fotbal. Bugetul nostru vine de la Ministerul Educației Naționale, iar acum a fost înjumătățit. Nu traversăm deloc o perioadă ușoară, este ceva dramatic.

De asemenea, metodologia de finanțare nu cuprinde fotbalul. Putem avea o echipă de fotbal numai pe baza unor fonduri private. Așteptăm un investitor care să înceapă un proiect serios. Nu vrem să ne aruncăm cu capul înainte, să facem ceva doar de dragul de a înființa o echipă. Dorința noastră este ca echipa de fotbal să funcționeze pe Certificatul de Identitate Sportivă (CIS) al Sportului Studențesc.

Există o presiune din partea suporterilor, care vor cu orice preț să vadă o echipă de fotbal. Îi înțeleg, dar nu putem să ne aruncăm cu capul înainte. Ne dorim același lucru, dar vrem să facem lucrurile în liniște. Nu vrem să închiriem numele și apoi să avem alte scandaluri legat de identitate, de palmares. Vedeți câte situații de acest gen există în România”, a spus Gabriela Mitroi, pentru Playsport.

Metaloglobus a încercat să se transforme în Sportul Studențesc

Așa cum Playsport a scris încă din luna februarie, omul de afaceri Imad Kassas a încercat să închirieze această marcă. El a intenționat să transforme echipa Metaloglobus, din Liga 2, în Sportul Studențesc.

Kassas a oferit 10.000 de euro pe an pentru a închiria numele și sigla FC Sportul Studențesc 1916. Suma ar fi crescut la 20.000 de euro pe an, în cazul promovării în Liga 1. De asemenea, Kassas ar fi cesionat 10% din drepturile TV către CS Sportul Studențesc.

Aceasta a fost a doua ofertă făcută de Imad Kassas către CS Sportul Studențesc. Directorul Gabriela Mitroi a explicat de ce ofertele au fost refuzate:

„Am avut două oferte de la domnul Imad Kassas, care a dorit închirierea brandului. Nu putem să fim de acord cu acest lucru, deoarece nu ar fi o echipă a Sportului Studențesc. Doar am pune numele nostru pe alt club. Noi ne dorim să o luăm de jos, de la Liga 5, cu o echipă curată, cu un proiect serios.

Ne dorim un proiect de lungă durată. Vrem să fim parteneri într-un asemenea proiect. Nu putem să ne vindem numele, indiferent de cât de săraci suntem. Știm că avem nevoie de o societate pe acțiuni, pentru că altfel nu am putea promova foarte sus. Nu cred că suporterii ar putea susține din banii lor o echipă, asta nu ar fi o variantă”, a transmis Mitroi, pentru Playsport.

Răspunsul primit de Metaloglobus

Cu alte cuvinte, CS Sportul Studențesc nu vrea să se trezească cu situația pe care o întâlnim, de exemplu, la Dinamo. Acolo unde trei echipe poartă același nume și toate susțin că dețin o bucățică din acest brand.

Academia Germană de Fotbal a închiriat baza din Regie

Universitatea de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu deține baza sportivă din Regie, iar la începutul anului a scos la licitație complexul. Academia Germană de Fotbal a fost apariția surpriză de la această licitație. AGF a învins Primăria Sectorului 6 și Universitatea Politehnica București, iar pentru cel puțin șase ani își va desfășura activitatea acolo.

Academia Germană de Fotbal este condusă de Claudiu Barbu, în trecut pilot la Raliul Dakar. Cu sprijinul unor firme din țară, AGF își propune să devină un nume important în fotbalul nostru.

Academia Germană are mai multe grupe de juniori, dar în toamnă va înființa și o echipă de seniori, care va fi înscrisă în Liga 5 București. Obiectivul AGF este să promoveze în fiecare sezon, cel puțin până la Liga 2.

Din informațiile Playsport, suporterii Sportului Studențesc vor avea în curând o întâlnire cu domnul Claudiu Barbu. Acesta ar fi atras de brandul Sportul Studențesc, dar trebuie să ajungă la un acord cu reprezentanții Clubului Sportiv.

Gabriela Mitroi a vorbit și despre interesul lui Claudiu Barbu pentru marca Sportul Studențesc. Cele două părți au avut doar niște tatonări până acum:

„O altă problemă este că noi nici nu avem acces în baza sportivă din Regie. Nu am discutat concret cu cei de la Academia Germană, ei au proiectul lor, au afacerea lor. Domnul Claudiu Barbu ne-a transmis că ar fi interesat de o colaborare, dar a vrut un răspuns rapid. Nu putem face lucrurile așa în grabă! Vrem ceva serios, de durată”, a mai spus Gabriela Mitroi, pentru Playsport.

Claudiu Barbu a acordat recent un interviu pentru Playsport, în care a vorbit despre ideea de a prelua numele și sigla:

„Am avut discuții informale cu cei de la Clubul Sportul Studențesc, care au alte secții sportive decât cele de fotbal. Am încercat să le sugerăm că suntem deschiși să susținem grupe de copii sub brandul Sportul Studențesc. Din păcate, până în momentul de față, nu avem un feedback pozitiv. Este posibil ca discuțiile să continue. Indiferent de aceste discuții, proiectul Academia Germană continuă”, a declarat Claudiu Barbu.

VIDEO Baza a fost renovată

Ce spun suporterii echipei Sportul Studențesc

Playsport a luat legătura și cu reprezentanții din Asociația Suporterilor Sportul Studențesc București, care au transmis un punct de vedere în legătura cu situația echipei de fotbal:

„Asociația Suporterilor Sportul Studențesc București (ASSSB) are ca scop statutar prioritar susținerea echipei de fotbal a clubului istoric Sportul Studențesc. Înființată în anul 2006 de către un grup de suporteri ce se identificau cu valorile și tradiția Sportului Studențesc, ASSSB a pus în anul 2014 la dispozitia clubului din Moxa în mod gratuit sigla pe care o înregistrase la OSIM și o deținea.

În anii ce au urmat, Clubul Sportiv nu a dat nici un semn că ar dori cu adevarat reașezarea pe scena fotbalistică a României a secției sportive cu cel mai mare impact la publicul românesc (cea de fotbal). Exceptând obținerea unui CIS care să permită înscrierea unei echipe începând cu Liga 4, conducerea din Moxa nu a venit niciodată cu un plan concret, cu o propunere și nici măcar cu o sugestie în sensul reactivării secției de fotbal.

Alături de jucători emblematici ai Sportului Studențesc, alături de suporteri de toate vârstele, simpatizanți, etc. am hotărât in anul 2021 să reaprindem luminile celui mai vechi club din România. De aceea am purtat discuții cu toți cei care s-au arătat interesați de proiectul nostru, am organizat acțiuni de comemorare a unor personalitați și date din istoria noastră. Aceste acțiuni au fost organizate EXCLUSIV din fondurile ASSSB, fără vreun sprijin din partea clubului din Moxa.

„Vrem o echipă cu denumirea Sportul Studențesc”

Nu am cerut niciodata nici un leu clubului sau vreunei autoritați ale statului român! Nu am stat cu palma întinsă în fața nici unui investitor, așa cum unii încearcă să insinueze! Ba mai mult, am oferit sprijinul necondiționat pentru orice proiect corect care să aibă ca finalitate reapariția unei echipe de fotbal cu denumirea de “Sportul Studențesc”.

În tot acest timp, conducerea clubului din Moxa a arătat un dezinteres clar, declarat și asumat în ceea ce ne privește! În toate întâlnirile avute la nivel de conducere, nu am auzit niciodată “Hai să facem!”, ci doar “noi am vrea, dar…nu putem, nu vrem, nu avem bani…hai sa mai așteptăm 4-5 ani că poate apare vreo oportunitate”.

O asemenea atitudine este inacceptabilă pentru noi și vom face ceea ce orice grup de suporteri bine intenționați poate sa facă: să ducă o campanie de conștientizare și de devoalare a lipsei de interes a conducerii clubului din Moxa. Atitudinea de “dolce far niente” nu caracterizeaza o entitate ce dorește să reprezinte una din categoriile importante din societatea noastră de astăzi și din totdeauna: mediul universitar!”, anunță ASSSB, pentru Playsport.

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622