Dorel Tocitu crede că Simona Halep (31 de ani) este într-o situație fără scăpare. Specialistul în biochimia efortului de înaltă performanță spune, într-un interviu în exclusivitate pentru Playsport, că legătura dintre calitățile fizice ale jucătoarei și substanța descoperită în sângele său duce la o concluzie evidentă.
Simona Halep este la un pas de finalul carierei. Iar acesta ar putea fi compromis dacă românca nu va reuși să își dovedească nevinovăția. Dorel Tocitu crede că șansele sunt minime. Șeful serviciului de Biochimie și Tehnologia Antrenamentului are deja un cerc de suspecți și este convins că Halep și Mouratoglou au făcut deja o mare eroare.
E clar! O carieră clădită cu multă trudă este la un pas de colaps. Simona Halep a fost testată pozitiv cu roxadustat, o substanță aflată pe lista neagră a WADA și care ajută la creșterea performanțelor fizice. Dorel Tocitu a întors pe toate fețele cazul de dopaj și spune, într-un interviu acordat în exclusivitate Playsport, că legătura dintre proprietățile substanței și calitățile fizice ale sportivei nu este întâmplătoare.
„(E corectă următoarea formulare? Substanța găsită la Halep duce mai degrabă către ideea că ai intenționat să-ți îmbunătățești performanțele decât să o folosești la un tratament medical – n.r.) Fără discuție! Vă întreb: cine e jucătoarea de tenis care are cea mai rapidă deplasare în teren din circuit? Simona Halep!
Ce substanță s-a găsit în corpul acestei jucătoare? O substanță din categoria EPO, adică anduranță, celule roșii, oxigenare rapidă, revenire la fel. Dacă suntem doi țărani proști, care vindem gogoșari în piață, ne răspundem la aceste două întrebări și nu mai avem nevoie de nicio anchetă. La fel, circulau în presă niște fotografii cu mușchii ei. Ce anchetă îți mai trebuie? Că e de domeniul evidenței. Și e un produs din categoria modernă.
(Puteți detalia? – n.r.) Sportivii mai au astăzi la îndemână doar hormonii de creștere, EPO și derivate ale acestora. Și mai au la tiroidă și la pancreas, pentru că insulina e pe lista doping, dar simulatorii pancreatici nu sunt. Restul au rămas de domeniul istoriei, fiindcă tehnologia e atât de avansată încât te găsește imediat. Aici e lupta”, a declarat Dorel Tocitu pentru Playsport.
„Greșeala e doar a ei. Sportivul e singurul responsabil. În mod normal, n-are nicio ieșire. Dar știți cum e! Mai dă telefon un sponsor, mai sunt presiuni. Nu ne ascundem! Sportul e un fenomen politic, economic și social. Nenorocirea asta de doping are multă politică în ea, pentru că există o dublă măsură maximă. Cum sunt tratați unii și cum sunt tratați alții.
Unii sunt victime de serviciu. În 1988, când a fost prins pozitiv Ben Johnson la Olimpiada de la Seul, la 100 metri, cu stanozolol, 6 din 8 finaliști erau pozitivi, între care Linford Christie. Ăsta devenea campion mondial după un an. Dar dat pe goarnă a fost numai unul: Ben Johnson”,
Dorel Tocitu, doctor în biochimia efortului de înaltă performanță la Institutul Național pentru Cercetare în Sport.