Octavian Andrei Deaconu. Și Ronaldo. De la Ronaldo Luis Nazario de Lima, dințosul brazilian care a încântat cu zâmbetul său ceramic și cu slalomul uluitor cu mingea la picior o întreagă planetă. Ultimul fotbalist care a driblat portarii.
Vineri, contra lui Dinamo, Ronaldo al nostru – ROnaldo -, made in Mediaș, a înscris două goluri de capodoperă. De patrimoniu UNESCO. Și Indicație Geografică Protejată într-un fotbal sărac. De CNN, cum era odată.
A fost ziua când Octavian Andrei Deaconu și-a cinstit, cu adevărat, prenumele dat de tată. Ronaldo. Cu RO. De la România.
PlaySport.ro a aflat secretul execuțiilor lui Ronaldo.
Ni-l spune chiar el:
„Nu e talent, este foarte multă muncă. Exercițiu. Ore de exercițiu. De mic lucrez la biomecanică. Tata mi-a zis că nu am un fizic extraordinar, nu sunt vreun Castern Jancker (n.r. fostul atacant al Germaniei și al lui Bayern Munchen- 1.93 m), nu o să am vreodată puterea lui, astfel că trebuie să mă evidențiez prin tehnică. Și am muncit și muncesc în continuare. În fiecare săptămână fac, separat, unul sau două antrenamente în care îmi exersez loviturile”, a explicat jucătorul lui Gaz Metan.
„A închiriat terenul pentru trei ore, tatăl său a sunat, nici nu știam cine e. A luat cele două porți și le-a lipit, din două de handbal a făcut una de fotbal, apoi, cu mai mulți portari trecuți între buturi prin rotație, a exersat șuturile din toate pozițiile timp de două sau trei ore. A revenit o bună perioadă, uneori singur, alte dăți cu alți tineri alături de care exersa”, povestește Vlad Marinescu, antrenor la Școala de Fotbal Mihai Panc.
Acesta a fost responsabilul terenului din cartierul Militari la care se pregătea Ronaldo Deaconu în perioada în care evolua la Concordia Chiajna. Pentru el a urmat un transfer în Croația, la NK Gorica.
„Era zăpadă și am fost nevoit să închiriez teren. Iarna, când e mai greu pe iarbă, sunt obligat să fac acest lucru. Urma să ajung în Croația, știam că merg acolo și am vrut să rămân conectat”, confirmă Ronaldo Deaconu fotogramele rostite de Vlad Marinescu.
Un ritual respectat cu sfințenie și multă responsabilitate indiferent de vreme și de vremuri. Ploaie, ninsoare, sub contract sau fără angajament, fotbalistul în vârstă de 24 de ani iese pe gazon sau, după caz, își închiriază un teren sintetic de minifotbal și exersează. Are lângă el un portar, poate doi și alți doi trei juniori care-l sprijină. Mai bine spus se sprijină reciproc.
„Am foarte mulți portari pe care-i iau cu mine la aceste ședințe săptămânale și exersăm. E bine și pentru ei, îți dai seama, ca portar îți prinde bine să ai 1000 de șuturi într-o astfel de sesiune. De fiecare dată colaborez cu tineri de la juniori sau de la echipa a doua. Acumulează și ei, mă ajută și pe mine. Mai fac și eu cinste cu o pereche de ghete, mai dau și câte o masă. Astfel repet toată gama de șuturi, din mișcare, de pe loc, din voleu”, dezvăluie elevul lui Ilie Poenaru secretul golurilor sale din meciul cu Dinamo.
Interesant este că Ronaldo Deaconu a înscris cele mai frumoase reușite ale sale din Liga 1 chiar în poarta echipei pe care o simpatiza încă din copilărie și la care și-ar fi dorit să se transfere. A avut posibilitatea de două ori. Însă negocierile nu s-au concretizat.
„Mi-am dorit foarte mult să ajung în „Ștefan cel Mare”, mai ales când era acolo domnul Miriuță. În plus, de mic, simpatizam cu ei. Pe mine, domnul Miriuță m-a ajutat foarte mult, mi-a dat încredere! Pot spune chiar că m-a afectat foarte tare că nu am semnat cu Dinamo, însă așa a fost să fie”.
Un aspect interesant pentru un jucător care a început fotbalul la Steaua.
„Sunt din Domnești și, cât mi-aș fi dorit, îmi era foarte greu să merg la Dinamo, ar fi trebuit să traversez orașul și aș fi pierdut foarte mult timp pe drum. Așa că am ajuns la Steaua, cartierul Ghencea fiind aproape de Domnești”.
Apoi s-a transferat la Ovidiu, la Academia Gheorghe Hagi. Fotbalistul pe care, chiar și în ciuda prenumelui său cu rezonanță, l-a venerat încă de mic.
„Tata m-a dat numele Ronaldo, lui i-a plăcut foarte mult de brazilian. Eu l-am admirat pe „mister Hagi”. Dintodeauna! De mic, „mister Hagi” a fost modelul meu. Și știu că dânsul m-a plăcut. Doar eram stângaci”.
Oportunitatea școlii olandeze, acolo unde Ronaldo Deaconu a ajuns, la academia lui Feyenoord și, apoi, la Twente, a însemnat enorm pentru tânărul fotbalist.
„Mister Hagi m-a înțeles și m-a lăsat să plec în Olanda. Știa ce înseamnă școala olandeză de fotbal. Și pot spune că Viitorul și experiența olandeză m-au definit ca om și ca jucător: Mentalitatea pe care o am, de aici am cules-o. A fost baza mea”, spune jucătorul care a prins lotul olimpic al României pentru Tokyo și a debutat sub tricolor în meciul cu Noua Zeelandă (0-0).
Din păcate, experiența la lot a adus și o dezamăgire, un conflict cu Mirel Rădoi, cel care, conform ProSport.ro, deranjat fiind de atitudinea mijlocașului, i-a transmis sec. „Cât o să stau eu la națională, tu nu o să mai calci”. Ronaldo spune că a fost vorba de o neînțelgere și nu vrea să mai discute despre această problemă. „Am explicat după meciul cu Dinamo, nu mi-aș dori să repet”.
„Mister s-a supărat pe ceea ce au postat fanii lui Gaz Metan Mediaș pe Facebook. Au postat niște parametri de la antrenament, pentru că se vorbea că nu sunt bine pregătit fizic, dar eu le-am spus că nu este o problemă de natură fizică.
Mi-a spus că nu mă mai cheamă, dar nu mai contează acum. Am distribuit acel raport cu suporterii, dar și cu preparatorul fizic, nu mi-a spus nimeni că e doar pentru națională. Oricum, orice aș fi făcut, nu m-ar fi chemat. Eu îmi doresc să rămână la echipa națională”, a spus Ronaldo Deaconu, imediat după meci, la microfonul Digi Sport.