Simona Halep a anunțat că a fost depistată pozitiv la Roxadustat, o substanță interzisă de către WADA, Agenția Mondială Anti-Doping. Astfel, jucătoarea de 31 de ani a fost suspendată provizoriu de către Agenția Internațională de Integritate în Tenis.
Întrebarea care a fost pe buzele tuturor imediat după acest anunț a fost reprezentată de existența riscului de a-i fi retrase unele trofee Simonei Halep în acest context. Directorul general al Agenției Naționale Anti-Doping din România, Gabriela Andreiașu, a făcut lumină în acest caz.
Ea a explicat că în astfel de spețe, trofeele, medaliile sau rezultatele sunt retrase, dacă vinovăția sportivului este dovedită, doar din momentul în care acesta a fost depistat pozitiv. Și nu retroactiv. Astfel, cum testul în urma căruia Simona Halep a fost depistată pozitiv la Roxadustat a fost făcut la US Open 2022, jucătoarea de 31 de ani nu riscă să piardă niciun trofeu, întrucât după turneul de la Flushing Meadows ea nu a mai jucat la nicio altă competiție, fiind supusă unei intervenții chirurgicale, mai exact unei rinoplastii.
Descalificarea rezultatelor și premiilor obținute se face în legătură cu data la care a avut loc controlul doping. Deci, de atunci se descalifică rezultatele și se retrag premiile, medaliile. După controlul doping la care a fost depistată pozitiv”, a spus directorul general ANAD la PlaySport Live.
De asemenea, Gabriela Andreiașu a explicat și cum poate Simona Halep să se apere în această speță și cum vor decurge lucrurile în dosar.
„Cei care o reprezintă în primul rând trebuie să își facă un istoric din ultimele săptămâni, luni, ce medicație a folosit, ce suplimente a folosit, unde a fost ca și clinici medicale. Văd la televizor că a avut diferite intervenții sau controale. Ar fi bine să vadă fișele medicale, ce i s-a prescris, ce i s-a administrat în timpul intervențiilor. Este un punct de plecare. Deci în primul rând trebuie să știe ce medicamente i s-au administrat și în ce moment.
Pot fi organizate audieri online sau la sediul Federației Internaționale. Acest caz este în totalitate gestionat de Federația Internațională, deci nu de noi. Noi doar am fost informați la nivel național, pentru că sunt obligați cei de la nivel internațional să informeze organizația anti-doping a țării de reședință a sportivului. Audierile și restul procedurii vor avea loc la sediul Federației Internaționale.
(Ce înseamnă proba B) Un sportiv, în timpul unui control doping, emite o probă de urină într-un recipient, iar urina este repartizată în alte două recipiente, care sunt codificate cu un număr și litera A și același număr cu litera B. Deci proba B este practic aceeași urină pe care a dat-o la controlul doping, dar a fost stocată și păstrată până când a ieșit rezultatul analizei probei A. Văzând ce s-a întâmplat la proba A, ce rezultat a ieșit, a avut dreptul să ceara contra-expertiza, din aceeași probă de urină. Lucru pe care l-a făcut și rezultatul este pe care îl știm. Nu este o altă probă. Informații despre volum, medicamentația pe care a folosit-o sportivul sau sportiva, sexul sportivului, densitatea probei de urină, acestea sunt informațiile”, a mai spus directorul general ANAD.