Salut, Daniel. Ce faci, cum ești?
Salut, sunt într-o mini-vacanță la Brașov. Mă voi odihni cât de bine pot în această perioadă, pentru că avem reunirea lotului pe 3 ianuarie, iar pe 4 plecăm în cantonament. Cel mai probabil afară, în Turcia.
Jucătorul-revelație a Superligii. Cum sună?
E clar că sună frumos pentru oricine. Totuși, sunt convins că mai am foarte multe de demonstrat. Încă nu am realizat nimic. Mă bucur că sunt pe un drum bun și sper s-o țin așa.
Te surprinde acest parcurs? La nivel individual, dar și colectiv.
Sincer, da. Speram să reușesc să-mi fac un nume, să-mi ajut echipa, dar nu-mi imaginam un astfel de parcurs. Se putea, evident, și mai bine, însă trebuie să mă mulțumesc cu ceea ce am reușit până acum. Sunt mândru.
CFR Cluj, FC Voluntari, dar la Hermannstadt, se pare, ți-ai găsit locul. Care este secretul?
Nu este niciun secret. Este important, ca jucător, să primești încredere din parte staff-ului. Asta s-a întâmplat la Sibiu. Am avut norocul să promovăm împreună și am rămas în nucleul echipei. Au venit, astfel, și rezultatele. Antrenorul mi-a oferit încredere și i-am răsplătit-o.
Vrei să spui că la cluburile la care ai fost legitimat anterior nu ai primit șanse?
Nu. O spun și cifrele. Am jucat 10 meciuri la Voluntari și am adunat undeva la 300 de minute. Era destul de greu. Sigur, dacă aș fi reușit să marchez un gol, poate altfel ar fi fost. A fost, însă, o experiență pentru mine. Am luat părțile bune din orice eșec.
Cum este situația actuală la FC Hermannstadt? S-a vorbit de multe probleme.
Echipa este în insolvență, dar situația este foarte bună. Patronii au făcut un efort și ne-au adus cu salariile la zi. Ne-au plătit și primele de sezonul trecut. Au mai rămas ceva bonusuri de promovare și niște chirii. Totuși, față de ceea ce am trăit la începutul sezonului, când ajunseserăm la trei luni fără salarii, fără prime, când se vorbea de faliment, situația s-a schimbat. Acum, odată cu revenirea pe stadionul „Municipal”, se pare că lucrurile s-au reglat. Din ce vedem noi, jucătorii, lucrurile se îndreaptă într-o direcție foarte bună.
Când putem vorbi de performanță la Sibiu?
Mai durează un an, poate doi sau trei. Astfel de obiective necesită timp. Atât pentru a crea o echipă puternică, dar și pentru a dezvolta condiții de top. Nu știu dacă, la acest moment, este pregătită FC Hermannstadt pentru o luptă la titlu. Cupa României pare mai accesibilă, dar este foarte greu. Niște investiții ar ajuta foarte mult. Echipa are nevoie, de asemenea, și de o bază de antrenament. Nu avem terenuri de antrenament. Ne antrenăm fie pe teren sintetic, fie pe un teren cu noroi.
Atmosferă de echipă mare la inaugurare. Povestește-mi cum a fost.
Am rămas surprins. Este un grup de 30-40 de oameni care se ocupă de coregrafie, de suporteri, care vin și în deplasări. Totuși, nu mă așteptam la acea coregrafie și la acel show pirotehnic. Am fost surprins și ne-au împins de la spate, iar acest lucru s-a văzut pe teren.
*FC Hermannstadt 4-0 Farul Constanța, în meciul de (re)inaugurare a stadionului „Municipal” din Sibiu
Sibiu are tradiție fotbalistică, dar FC Hermannstadt nu are o bază mare de suporteri.
Este adevărat. Totuși, unii au făcut tranziția de la Inter Sibiu la Hermannstadt. Nu știu dacă mai există Inter Sibiu. Din ce am înțeles, există o echipă pe la Liga a 4-a, dar nu știu dacă este continuatoare sau nu. Mi se pare normal să susții echipa din orașul tău. Mulți au înțeles acest lucru si au fost aproximativ 13.000 pe stadion. Și, cum am zis, nu i-am dezamăgit. Am dat totul pentru ei și sperăm să-i ținem aproape. Prin rezultate bune putem aduce oamenii la stadion.
Locul 6 la final de 2022. Ați trecut prin dificultăți, le-ați depășit, dar nimic nu prevestea această clasare.
Înainte de sezon urmăream anumite pagini de sport. În urma calculelor, noi și încă o echipă, îmi scapă numele, eram date retrogradare direct. Ce-i drept, atunci jucam la Mediaș și nici nu am făcut transferuri. Dar iată, cu un lot pe care lumea îl cataloga de ligă secundă, am stat și pe locurile trei-patru.
Realistic vorbind, obiectivul este salvarea de la retrogradare, corect?
Bineînțeles. Cred că orice echipă are acest obiectiv în primul an de la promovare. Acum că am ajuns să ne batem cu șanse reale la play-off, normal că dorim să ajungem acolo. Ajungând în primele șase, automat te salvezi de la retrogradare.
Din nefericire pentru voi, a venit o depunctare din partea FRF. Care este sentimentul care te-a încercat în momentul în care ai primit vestea?
Am văzut.. este, într-adevăr, o veste tristă pentru noi. Totuși, eu rămân la fel de mândru de colectivul nostru, deoarece noi ne-am făcut treaba pe teren.
Este o lovitură pentru moralul vostru?
Clar că nu este o veste extraordinară chiar înainte de sărbători. A fost, însă, un an excelent iar, în această perioadă, cred că atât eu, cât și colegii mei ne axăm mai mult pe timpul nostru liber și pe familie.
Cum te-ai simți dacă, la final de sezon regular, aceste nouă puncte ar fi decisive în lupta pentru play-off?
Ar fi nedrept din punct de vedere sportiv. Dacă va fi, însă, o decizie finală, nu prea vom avea ce să facem și probabil va trebui s-o acceptăm.
Un loc șase în play-off sau lupta pentru un baraj de Conference League?
Hm. Grea întrebare. Un loc șase în play-off. Nu știu dacă avem dreptul de a participa în competițiile europene, fiind în insolvență.
Al doilea golgeter al Superligii, la egalitate cu Alibec, în spatele lui Compagno. Te gândești la Gheata de Aur a Superligii?
Nu. Sunt genul de jucător care nu intră pe teren cu gândul doar de a marca, ci cu gândul că, dacă-mi fac bine treaba în teren, vine și rezultatul, fie că e vorba de un meci bun, un assist sau un gol. Fiind vârf, asta ne remarcă pe noi, golurile. Îmi doresc să marchez, e un sentiment frumos, dar nu sunt disperat după asta.
Performanța din campionat este dublată de un parcurs bun în Cupa României. Cum ți se pare formatul?
E interesant. Oferă șansa echipelor mai mici să aducă formații de prim eșalon pe stadionul lor, în orașul lor. Este un privilegiu să vezi Universitatea Craiova, CFR sau FCSB. Pentru noi e mai greu, sunt mai multe meciuri, dar putem face față și pe acest front.
Ce obiectiv aveți?
Acum că ne-am calificat, vrem să mergem cât de departe putem. Nu știu dacă obiectivul este câștigarea cupei, dar noi ne dorim. Echipa a mai jucat o finală în 2018. Încă mai sunt în lot Petrișor Petrescu și Ionuț Stoica. Cu siguranță vor să-și depășească performanța de atunci. Mai sunt, teoretic, trei meciuri.
Personal, cu ce așteptări intri în perioada de mercato?
Nu sunt disperat să plec în această perioadă de transferuri. Nu aș spune „Nu” unui transfer avantajos pentru mine. Contează și opinia clubului. Nu este o tragedie dacă mai rămân șase luni în România. Sigur vor veni oferte și în vară dacă eu continui să-mi fac treaba.
Ce n-a mers la CFR Cluj, Daniel?
Poate, în acel moment, nu eram pregătit de la CFR. Veneam din liga secundă la campioana României. Am jucat 15 minute într-un amical din vară, nu am primit nicio șansă să arăt ce pot. Am fost trimis împrumut. Decizia a fost la antrenor, la Marius Șumudică atunci. Nu mi s-au dat explicații. Nu a fost niciun conflict, domnul Șumudică se baza pe mâna altor jucători, probabil pe bună dreptate. Eu veneam din Liga a 2-a, ceilalți jucaseră în prima ligă sau afară. A părut decizia firească la acel moment.
Și cu Dan Petrescu ce s-a întâmplat?
Nu am vorbit niciodată cu dânsul. În vară m-a sunat președintele de atunci de la FC Hermannstadt, Dani Coman, și mi-a spus că s-a ajuns la un acord cu CFR pentru un transfer definitiv. De atunci nu am mai vorbit cu nimeni de la ardeleni. Din ce știu eu, nu s-a plătit nimic din mine, dar posibil să fi păstrat un procent.*
*După meciul direct FC Hermannstadt 2-3 CFR Cluj, în care Daniel Paraschiv a marcat un gol și a oferit un assist, Dan Petrescu a vorbit despre atacantul de 23 de ani.
Nu l-am avut. Eu regret 100%. Trebuie să-l antrenez. Băiatul ăsta nu scăpa din mâna mea. În momentul de față este cel mai bun atacant român.”, declara „Bursucul”.
Te-ai întoarce la CFR Cluj?
Nu. Nici acum, nici în viitorul apropiat. Nu văd CFR-ul ca pe o variantă.
Trecem la echipa națională. Debut cu gol. Ce sentimente te-au încercat în momentul convocării și în momentul marcării.
A fost o perioadă extraordinară pentru mine. Veneam după meciuri bune și golul a încununat, practic, munca mea. Când am fost sunat, am crezut că e o glumă. Se făcuse lotul, iar eu nu am fost convocat inițial. S-a accidentat Florin Tănase și eu m-am alăturat lotului mai târziu. Când am intrat pe teren și am și marcat, pentru că s-a întâmplat totul foarte repede, eram puțin confuz. A fost greu de digerat. Abia după meci am realizat că este adevărat: că am debutat și am marcat la echipa națională. Chiar dacă a fost vorba de un amical, a reprezentat un boost de încredere.
*Minutul 1:20 – Daniel Paraschiv punctează pentru 4-0, din penalty, în minutul 71.
Din ce-mi dau seama, ai emoție în tonul vocii.
Da, a fost un moment special. Meciurile în tricoul echipei naționale sunt cele mai importante. Sper că m-a pregătit pentru meciurile următoare și eu, la rândul meu, în urma evoluțiilor, sper eu bune, să fiu chemat din nou.
Ai vorbit cu Edi Iordănescu? Simți că ești în planurile lui pentru următoarele preliminarii care vin pentru EURO 2024?
Am avut anumite discuții. Nu știu dacă voi fi acolo. Mai am de demonstrat. Chiar dacă nu voi fi acolo, naționala are atacanți foarte buni care pot face diferența. Nouă ne trebuie o victorie importantă pentru a reveni încrederea și pentru a ne califica la EURO 2024.
Principalul obiectiv pentru 2023?
Convocări și goluri la echipa națională.