Răzvan Raț, unul dintre cei mai selecționați jucători din istoria de aproape 100 de ani a echipei naționale, a vorbit despre decizia lui Alin Toșca de a se retrage la sub „tricolor”.
Câștigător a 20 de trofee la nivel de club, Răzvan Raț este convins că decizia este una personală iar, în acest moment, pot exista varii motive ce au dus la această hotărâre.
Trebuie să înțelegem ce stă în spatele deciziei. Probabil vrea să se axeze mai mult pe echipa de club, poate s-a gândit că n-ar putea să facă față pe ambele planuri: echipa de club și cea națională. Totuși, poate convocările îi afectează evoluția de la club. Sunt varii motive, poate și personale, de familie, în spatele unei asemenea decizii. Sunt convins că, la un moment dat, el va explica decizia pe care a luat-o acum.”
De asemenea, fostul jucător al celor de la Șahtior consideră că, în funcție de adversarul pe care îl întâlnim, titularul postului de fundaș stânga poate varia.
Sunt jucători (n.r. – Bancu, Vătăjelu, Camora) care acoperă postul respectiv. Tot timpul va fi cineva acolo. Totuși, că evoluțiile vor fi satisfăcătoare sau mai puțin, totul depinde de ce se întâmplă la fiecare meci. Nu avem, din păcate, un jucător care să fie titular de drept, bătut în cuie cum s-ar zice, pe poziția respectivă. Mai apoi, Bancu, de exemplu, fiind un jucător foarte ofensiv, contează contra cărei echipe joci. Dacă vrei să ataci, îl poți folosi pe el. Mai apoi, Vătăjelu sau Camora pot fi folosiți când adversarul este mai valoros și atunci se presupune că ne apărăm mai mult.”
Echipa națională a României va fi mutată, pentru meciurile de U21 și Liga Naționilor din vară, de pe stadionul „Steaua” pe „Rapid – Giulești”.
Răzvan Raț a fost rapidist cu acte-n regulă pentru 5 ani de zile, perioadă în care a cucerit primele trofee la seniori.
Acesta este de părere că evoluția pe stadionul din cartierul Giulești poate fi o sabie cu două tăișuri, dar, în același timp, și un prilej bun de a testa arena proaspăt inaugurată în urmă cu mai puțin de o lună.
Din punct de vedere al capacității, stadionul din Giulești este mai mic. Poate să fie ca o sabie cu două tăișuri: pe de-o parte, putem juca cu un stadion plin, dar mai mic, iar, mai apoi, poate aveam nevoie de un stadion mai mare întrucât presiunea asupra adversarului să fie și ea mai mare. Totodată, exista și problema umplerii, în cazul unui stadion cu o capacitate mai mare. Până la urmă este un motiv și acesta, de a testa stadionul (n.r. – pentru EURO U21 din 2023), deoarece, până acum, nu au fost organizate aici decât meciuri interne (n.r. – excepție face partida dintre Dinamo Kiev U 19 și Sporting Lisabona U19, din UEFA Youth League). Ceea ce se întâmplă la nivel internațional, din punct de vedere organizatoric, în jurul unui meci, este cu totul altceva.”
Jucătorul retras la ACS Poli Timișoara, în 2018, a rememorat și două dintre cele mai bune partide făcute de „tricolori” după 2000: victoriile 5-1 cu Germania și 3-0 cu Bosnia & Herțegovina.
În ambele partide, Răzvan Raț a contribuit fie cu gol, fie cu pasă decisivă.
Am amintiri plăcute de la meciul cu Bosnia. De fiecare dată când am jucat în Giulești, precum și în meciul cu Germania, unde am înscris, am făcut-o bine. La meciul cu Bosnia au fost autorul a două pase de gol. Senzațiile și emoțiile pe care le trăiesc când îmi amintesc de aceste partide sunt plăcute. Am fost, parcă, numit și „Omul meciului” cu Bosnia, nu-mi mai amintesc exact.”
*România 3-0 Bosnia & Herțegovina, meci jucat în preliminariile pentru EURO 2012, pe vechiul stadion din Giulești. Răzvan Raț a pasat decisiv la primele două goluri, marcate de Adrian Mutu și Ciprian Marica
Am avut o evoluție bună, dar nu știu dacă are neapărat legătură cu Giuleștiul sau dacă stadionul mi-a purtat noroc cu Germania și Bosnia, poate fi o coincidență. Căldura suporterilor rapidiști am simțit-o și acum, odată cu inaugurarea noii arene, chiar dacă eu nu mai ajunsesem nici măcar în tribună de o bună bucată de timp.”
*România 5-1 Germania, amical disputat în 2004, pe vechiul stadion din Giulești. Răzvan Raț a marcat golul al doilea