EXCLUSIV. Primul interviu al lui Florin Tănase după transferul în Emirate: totul despre situația de la FCSB, viața la Abu Dhabi și meciul României de vineri: “Surprindem Finlanda cu noua abordare!”

Gabriel Berceanu 21.09.2022, 14:33
EXCLUSIV.  Primul interviu al lui Florin Tănase după transferul în Emirate: totul despre situația de la FCSB, viața la Abu Dhabi și meciul României de vineri: “Surprindem Finlanda cu noua abordare!”

Căpitanul de 27 de ani al FCSB ajuns în această vară la Al Jazira (Emiratele Arabe Unite) acordă primul interviu amplu după transfer și înaintea meciurilor României din aceste zile. Florin a acceptat un dialog cu cărțile pe față pe trei teme majore: naționala lui Iordănescu după eșecurile din iunie și înaintea preliminariilor de EURO 2024, situația de la FCSB și primele impresii din fotbalul arab, unde a debutat cu pasă de gol, a înscris și are 3 victorii în 3 etape.

• “Nu așteptările celorlalți sunt problema la națională, trebuie să punem în practică ce știm cu adevărat, aici e de lucru, iar pe Iordănescu îl știu bine și va schimba fața naționalei”
• “La FCSB, cu Toni Petrea am jucat cel mai frumos fotbal pentru mine. Plecarea lui Planici a fost lovitura cea mai grea. Acum clar trebuie schimbat ceva, antrenorul să găsească soluția la antrenamente sau altundeva, echipa nu joacă așa cum ar putea”
• “La primul meci în Emirate, fanii au făcut banner cu chipul meu iar antrenorul advers a pus om să mă marcheze pe tot terenul, 90 de minute”

“Am rămas datori în ultima vreme, dar Iordănescu schimbă lucrurile!”

Selecționerul Iordănescu pregătește o nouă națională, cu obiectivul EURO 2024. Un val de tineri care să crească în jurul câtorva fotbaliști experimentați precum Stanciu, tu sau Burcă. Ești gata să îți asumi responsabilitatea asta nouă?

Sincer îți spun că sunt pregătit! Îmi asum acest rol cu toată inima. De fiecare dată și în orice secundă se apelează la mine, eu sunt total pregătit. Îl știu foarte bine pe Mister, am lucrat la club, eu știu sigur că va schimba fața echipei naționale!
Obiectivele pentru luna asta: să încercăm să prindem urna 2 pentru tragerea la sorți a preliminariilor și consolidarea un schelet de națională.

Adică și rezultate, pentru primul, și joc bun, pentru celălalt. Putem?

Vin două meciuri deloc ușoare, dar nu doar că trebuie să le câștigăm, cred că și putem. Iar consolidarea noii naționale va fi ajutată tot de rezultate, până la urmă. Cu victorii construiești cel mai ușor. Și mental, și ca atmosferă, și ca relații de joc.

Ai crescut ca fotbalist la Viitorul împreună cu Cicâldău, R. Marin, Manea sau Alibec. Vă ajută faptul că vă cunoașteți mai bine, simțiți o legătură și pe teren?

Cu siguranță simțim și noi și cred că se simte și din exterior la antrenamente. E un avantaj clar, ne cunoaștem, ne simțim în joc. Doar că trebuie să trecem toate lucrurile astea și în meciuri! Asta contează și cred că la asta am rămas datori în ultima vreme. Avem valoare în lot, avem dorință, dar trebuie să și punem în practică așa cum ne dorim în partide.

“Până acum am avut momente bune, dar puține”

Evoluțiile și rezultatele din iunie compun o imagine de moment, de tranziție, sau e chipul unei crize profunde și prelungite?

Personal am convingerea că putem arăta și pe teren mai aproape de ceea ce simțim noi că putem oferi. Deci nu cred că a fost o imagine reală în iunie, pentru că și dacă ne uităm pe lotul de atunci, și pe cel de acum, e clar că avem argumente pentru mult mai mult. Au fost momente bune și în iunie, destul de puține, dar au fost. Nouă ne trebuie tocmai să scoatem tot ce e mai bun în noi în meciuri. Și să facem asta pe toată durata partidei, iar dacă se poate, meci de meci.

Cum îți explici că în cazul unor tricolori a fost până acum o diferență mare între randamentul de la club și cel de la națională? E chestiune de blocaj mental la națională? Așteptări prea mari dinspre public sau presă?

Aaa, nu, nu! Așteptări mari sunt peste tot și eu foarte firesc să fie! Asta cu presiunea ține până la urmă de noi, suntem jucători profesioniști, e parte din viața noastră. Poate doar că anumite critici au fost prea exagerate, la adresa unor anumiți jucători. Acolo poate s-a mers prea departe și ei au resimțit puternic asta. Poate fi un motiv pentru faptul că au randament diferit la națională față de club.

Tănase vrea adversari din Balcani spre EURO!

Crezi că Finlanda ne mai poate surprinde tactic?

Eu sper să nu o facă și chiar cred că nu o vor face. O să-i surprindem noi cu noua abordare!

Luna viitoare e tragerea la sorți pentru preliminariile EURO 2024. Ce tip de adversari ne-ar fi cel mai la îndemână? Nordici? Britanici? Balcanici?

Mie mi-ar conveni să jucăm tot cu adversari din Balcani. Avem și șansa să ne luăm revanșa pentru ce a fost în iunie, acum într-o competiție și cu miză mai mare, calificarea la un turneu final. În Bosnia-Herțegovina am avut ocazii mari la 0-0 și dacă marcam atunci, noi am fi câștigat.

“Antrenorul trebuie să ridice nivelul jucătorilor tineri la Steaua”

Ai jucat 6 ani la FCSB, trebuie să intrăm și în acest subiect. FCSB are al doilea cel mai tânăr lot în acest sezon, undeva la 24 de ani media de vârstă. Crezi că se poate lua titlul în România cu o astfel de medie de vârstă?

Acum vreo două sezoane ne-am bătut la titlu cu CFR Cluj având tot cu un lot foarte tânăr. Dar a venit o serie de accidentări la jucători importanți, Olaru, Coman, Miron… Sigur că se poate să iei titlul cu o echipă tânără! Până la urmă, ține și de calitatea antrenorului să ridice nivelul jucătorilor tineri la Steaua (n.red – Florin a folosit pe toată durata interviului termenul Steaua pentru FCSB și a fost respectată exprimarea jucătorului).

Ce lipsește la FCSB, strict la nivel de lot, pentru un parcurs mai bun?

Cred eu că e evident că în momentul de față: echipa nu joacă așa cum ar putea să joace. Trebuie sigur schimbat ceva, ori în antrenamente, ori să depisteze antrenorul unde e problema și să vină cu propuneri de soluții. De alergat se aleargă, atitudine bună știu că este, văd și simt cât își doresc băieții la Steaua. Problema nu ține de aceste lucruri.

“Cred în strategia de-a strânge cei mai buni români din campionat”

După instabilitate la antrenori, s-a trecut spre instabilitate la jucători. Recent, cazul Vadim Rață. Tu ai venit de la Viitorul, te-ai integrat, ai devenit lider și căpitan, golgheter la FCSB. De ce are nevoie un fotbalist ca să convingă la FCSB foarte repede?

E clar și simplu. Neapărat reușite în primele lui meciuri. Dacă acestea vin, apoi, pe termen mediu și lung, îți trebuie respect față de fotbal. Muncă și seriozitate.

Exceptându-l pe Tamm, jucătorii din lotul FCSB sunt fie produse ale Academiei, fie transferuri din campionatul nostru. De ce crezi că politica aceasta, de a transforma practic FCSB în fiecare sezon într-o selecționată all-stars a campionatului, pur și simplu nu merge?

Eu cred că sezonul trecut, dar și în alte sezoane, am fost aproape de titlu însă am avut și ghinion. Mie mi se pare o idee bună să iei mereu cei mai buni jucători români din campionat. Poți să apelezi și la străini, sigur, dar atunci când vorbim de un străin cu o valoare mult peste ce ai la dispoziție, atunci, da! Altfel, nu prea văd rostul.

Cel mai trist și cel mai fericit moment din cei 6 ani

Ai avut 8 antrenori, dar îl excludem pe Iordănescu, ar fi greu să fii obiectiv. Rămân Reghecampf, Dică, Teja, Andone, Vintilă, Petrea și Todoran. Cu care ți-a plăcut cel mai mult să joci fotbal? A cui viziune a fost cel mai aproape de fotbalul care îți place?

Cred că atunci când Toni Petrea era pe bancă FCSB juca cel mai frumos fotbal. Foarte multe ocazii de gol create, eram și activi, și eficienți în ofensivă. Pe gustul meu ca stil.

Plecarea cărui jucător de la FCSB ți-a produs în cei 6 ani cea mai mare părere de rău, simțind că echipa a pierdut o piesă importantă?

Atunci când fundașul Bogdan Planic ne-a părăsit am resimțit cel mai puternic. A fost greu, pentru că sârbul era un jucător foarte valoros. Și uite că impresia aceea de moment mi s-a confirmat cumva pe parcurs. În atac lucrurile tot au mers bine sau foarte bine, Steaua a avut cea mai bună ofensivă aproape an de an, dar în apărare nu s-a mai găsit formula ideală.

Cel mai drag și cel mai trist moment la FCSB?

Cel mai fericit am fost când am semnat contractul și am ajuns la FCSB. Apoi, bucurie a fost la fiecare gol și la fiecare sărbătoare cu suporterii. Când am ieșit golgheter, a fost și bucurie, și mândrie. La capitolul tristețe, anul acesta a fost cel mai rău, când ne-a egalat Voluntari și n-am mai apucat să jucăm finala pentru titlu…

Impactul Abu Dhabi: fără antrenamente dimineața

Cum ai trăit primele zile din cariera ta la un club în afara țării, după ce plecarea se tot anunțase în ultimele perioade de transferuri?

Am fost foarte curios la început să descopăr detaliile noii provocări. Eram bucuros pentru că e un drum nou și vreau să confirm. După ce am ajuns la echipă, mi-am dat seama cu adevărat ce club mare pentru Asia e Al Jazira. Și am rămas foarte încântat.

După atâtea sezoane la FCSB, cum a fost adaptarea la o rutină nouă la club?

În linii mari lucrurile sunt asemănătoare, m-am adaptat ușor. Cred că singura diferență majoră e la programul de atrenament, nu mai facem dimineața, cum era la FCSB, ci doar seara.

Ai debutat cu pasă de gol, apoi gol în al doilea meci, trei victorii în trei etape. Cum te-ai integrat așa repede?

E adevărat, chiar a fost o integrare rapidă. A contat mult că am fost primit cu multă căldură din partea coechipierilor și a oamenilor din club. Iar fiecare reușită a contat enorm, pentru că din aceste realizări a crescut și încrederea mea, și aprecierea lor. Am avut un impact foarte bun de la început.

“Antrenorul preferă jocul de posesie, m-am integrat perfect!”

Cum sunt suporterii de la Al Jazira?

O surpriză foarte plăcută! Am jucat deja două meciuri acasă în campionat și m-au impresionat. La primul meci au pregătit chiar și un banner cu chipul meu, un gest care m-a surprins și care m-a bucurat mult.

Al Jazira are al treilea lot din campionat ca valori de piață, sezonul trecut a terminat pe locul 4, ce obiectiv aveți acum?

În mod cert, titlul de campioană și câștigarea cupei. Să fim realiști, nu valorile cotelor de piață sunt relative, sunt niște estimări. Noi avem echipă foarte bună și cred că putem atinge toate obiectivele.

Cum e relația cu antrenorul olandez Marcel Keizer?

Foarte bună, mie chiar îmi place foarte mult viziunea lui! Dincolo de faptul că e un antrenor care a pregătit cluburi mari, Ajax și Sporting Lisabona, preferă și jocul de posesie, în care eu mă simt foarte confortabil. Are mare experiență și e din 2019 la echipă, cel mai longeviv antrenor din campionatul Emiratelor Arabe Unite.

Înaintea duelurilor cu Isăilă și Olăroiu

Îi ai adeversari pe Yarmolenko, Pjanic, Paco Alcacer sau Pizzi, jucători de top. Dar cum e nivelul competiției, în general? Diferență mare între echipele bogate și celelalte?

Chiar îmi e foarte greu să îmi fac o părere deja, a trecut prea puțin timp de când sunt acolo. Am avut un derby cu Al Ain și a fost un meci cu intensitate bună și jucători de calitate. Dar nu-mi pot da seama încă, voi vedea pe parcurs, după ce simt toate echipele.

Pe 1 octombrie ai meci cu Bani Yas, echipa lui Isăilă, iar etapa următoare vine duel cu echipa lui Olăroriu, Sharjah. Cum crezi că vor fi aceste două meciuri? Crezi că te vor bloca mai bine antrenorii români?

Rămâne de văzut (râde). Ar trebui să aibă suficiente argumente ca să mă contracareze bine. Dar poate îi surprind și eu! Vom vedea pe teren. Cert e că am fost și mirat, uite, spre exemplu, în prima etapă din campionat, când am jucat cu Dibba, antrenorul lor sârb a pus un jucător să mă marcheze pe tot terenul, non-stop!

Cu familia alături din octombrie. Până atunci, Cicâldău

Recent a sosit în Emirate și Alex Cicâldău, coechipierul tău de la națională și fost coechipier la Viitorul. Vorbiți des, vă ajută faptul că sunteți împreună acolo?

Deși e distanță destul de mare între Kalba, de unde e echipa lui, și Abu Dhabi, unde stăm noi, vorbim des la telefon. Am apucat și să ne vedem, când ei au avut meci cu Al Wahda, în Abu Dhabi. Ne-am întâlnit și am vorbit la hotel, bineînțeles că mă bucur să fim în contact.

Cum e pentru tine viața în Abu Dhabi, dincolo de fotbal?

Să știi că nu s-a schimbat prea mult programul meu zilnic. Mic dejun, sala de forță, odihnă, apoi antrenament. Seara mai ieșim la un restaurant. De o săptămână m-am mutat în apartamentul unde voi locui permanent. Iar din octombrie va veni alături de mine și familia!

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622