EXCLUSIV. Performanță uluitoare! Andrei Rațiu, în top cei mai rapizi fotbaliști din lume pe 2022: “Așa am ajuns la 35,8 km pe oră!”

Gabriel Berceanu 01.12.2022, 14:11
EXCLUSIV. Performanță uluitoare! Andrei Rațiu, în top cei mai rapizi fotbaliști din lume pe 2022: “Așa am ajuns la 35,8 km pe oră!”

La 24 de ani împliniți în iunie, tricolorul Andrei Rațiu continuă spectaculos trendul pozitiv al carierei. Unul din jucătorii cei mai apreciați ai naționalei din ultima perioadă, fundașul e om de bază în planurile lui Iordănescu. În 2022 a marcat și primul gol pentru România, contra Bosniei-Herțegovina, în Giulești. Iar acum… ajunge între cei mai rapizi fotbaliști din lume!

Legitimat la Huesca, în Segunda Division, Andrei Rațiu vine cu o nouă performanță uimitoare. În aprilie devenea al doilea cel mai rapid jucător din tot fotbalul spaniol, iar acum e subiect de senzație în presa sportivă iberică: a intrat în top cei mai rapizi fotbaliști ai Planetei pe 2022, cu un nou record!

Cei mai rapizi fotbaliști din lume în 2022

Potrivit monitorizărilor din partide oficiale pentru acest an, cel mai rapid fotbalist este, poate uimitor, fundașul german Antonio Rudiger. Acesta a atins 36,7 km/h în Premier League și e numărul 1 mondial pe 2022.

E urmat de ucraineanul Mudryk, 36,6 km/h pentru Șahtior Donețk în grupele Ligii Campionilor. Francezul Dembele și spaniolul Adama Traore compeltează treapta secundă pe podium, fiecare cu aceeași bornă ca Mudryk.

Mai departe îi regăsim pe Salah, Nunez, Rafael Leao, Hakimi sau Valverde, iar pe locul 19 mondial s-a fixat, de acum… românul Andrei Rațiu! Cu un nou record personal: 35,8 km/oră! Depășind-ul pe francezul Theo Hernandez, de la AC Milan, 35,7 km/h!

L-a depășit pe Vinicius!

Jurnaliștii spanioli de la AS și Heraldo elogiază borna tricolorului, reușită în ultima etapă de campionat, căci Segunda Divison se desfășoară pe durata Cupei Mondiale. Rațiu a dat peste cap statisticile în duelul cu Sporting Gijon, 0-0, iar presa iberică notează ascensiunea lui evidentă, sub comanda antrenorului Cuco Ziganda, fost tehnician la Osasuna ori Athletic Bilbao.

În aprilie, Rațiu atinsese fix 35 km pe oră. Era locul 2 în Spania, sub Vinicius (Real Madrid), Inaki Williams (Bilbao) și Correia (Valencia), toți cu… 35,1 km/h! Dar i-a depășit. Diferențele sunt aparent mici la prima vedere, după cum se poate observa și în ierarhia mondială. Cu atât mai important saltul făcut acum de Rațiu, la 35,8 km pe oră!

“Viteza e în mine

În exclusivitate pentru Playsport, Andrei Rațiu, devenit unul dintre cei mai rapizi fotbaliști din lume pe 2022, oferă un interviu sincer despre secretele din spatele performanței lui recente. Modest și cu profilul luptătorului care nu renunță vreodată, așa cum ne-a obișnuit deja fotbalistul care trăiește de la 6 ani în Spania și a fost crescut în academia lui Villareal.

Andrei, cum ai aflat de noul tău record și de importanța lui?

Statisticile La Liga de pe transmisiunea TV au fost prima sursă. Apoi, am verificat și s-a dovedit că sunt reale, am atins 35,8 km/h în duelul cu Gijon. M-au felicitat coechipierii, cei din club, și mă bucur că avansez, că fac lucrurile din ce în ce mai bine.

Cât înseamnă rezultatul exercițiului și cât ține de calitățile native?

Mereu am avut viteză, de când eram copil. Viteza e în mine. Cred că munca doar completează, ea perfecționează detaliile. Dar viteza, cel puțin la mine, ține de calitățile native. Lucrez și în sală, poate am crescut puțin nivelul și prin asta. Dar stilul de alergare și viteza în sine sunt din naștere.

“Efort fizic la nivel maxim și repetat, peste viteză”

Ai făcut atletism când erai mic? Ai studiat tehnici de alergare?

Nu, sincer, nu! Am visat mereu doar fotbal (râde). Lucrez diferite exerciții pentru picioare, în sala de forță, dar asta în ultimii ani doar. Și nu pot să spun acum că sunt decisive pentru viteza mea.

Îți monitorizezi singur evoluția?

Sunt mai preocupat de ce fac tehnic și tactic în teren, ca să fiu corect. Și chiar când vine vorba de alergare, urmăresc mult mai des cât de mulți kilometri reușesc să cumulez într-un meci, nu neapărat viteza. Sigur, contează enorm și viteza, mă bucur că pot ajuta și mai mult prin ea, dar e nevoie de mult mai multe pentru performanță. Nu e totul viteza.

Chiar, cât contează viteza în fotbalul actual, din experiențele tale?

Nu cred că e decisivă. La nivel fizic, esențial este să poți să faci un efort repetat la nivel maxim, de cât mai multe ori. Asta e vital!

Om de bază la club, dorit în La Liga

Prin recordul cu Gijon, în topul mondial pe 2022, l-ai depășit pe Theo Hernandez, tot un fundaș lateral. Iar lider e Rudiger, alt apărător! Cum îți explici?

Fiecare dintre cei care avem recorduri înalte de viteză avem ritmuri de alergare diferite, speciale, față de majoritatea fotbaliștilor. Și, cum am spus, calități native care ne ajută cel mai mult. Fotbalul de mare performanță nu poate fi gândit azi în defensivă fără fundași cu viteză, asta e clar.

Care e statutul tău la Huesca? Presa spaniolă spune că ești unul din cei doi jucători ai echipei care nu are rezervă!

Chiar mă simt foarte bine aici. Și da, e adevărat, nu am un concurent direct pe post, să spunem, deși sunt jucători tineri și cu potențial care se află în lot și care vor crește sigur în valoare. Munca mea e respectată, mă bucur de încredere și dau totul ca să confirm, meci de meci.

Mai are un an și jumătate contract cu Huesca

Remarcă jurnaliștii spanoli că antrenorul Ziganda a scos ce e mai bun din tine…

El pune accent foarte mult pe zona defensivă, planurile lui mă includ mereu, și chiar simt că am crescut mult de tot în jocul meu defensiv de când lucrăm împreună. Provenind din mijlocaș, ceea ce jucam la juniori, era esențial să evoluez, să îmi îmbunătățesc jocul din apărare, ca fundaș dreapta.

Se vorbește tot mai des de pasul spre La Liga. Ce planuri ai?

Mai am contract cu Huesca pentru un an și jumate, dar nu știu ce se poate întâmpla pe parcurs. Am auzit de mai multe cluburi interesate, dar nu e treaba mea asta. Eu mă concentrez pe ce am de făcut la Huesca, sunt mereu un jucător de echipă.

Mondialul și Elveția prin ochii lui Rațiu

Cum ți s-a părut Mondialul până acum? Cine te-a impresionat, cine te-a dezamăgit?

Indiferent ce rezultate vor mai fi, Germania e o mare dezamăgire pentru mine. Pur și simplu mă așteptam la altceva. Sunt multe rezultate surprinzătoare, dar și evoluții surprinzătoare ale echipelor. Chiar dacă a fost eliminată, Arabia Saudită m-a impresionat prin joc. Dincolo de victoria cu Argentina, a jucat foarte bine și cu Polonia.

Ai urmărit la Mondial și Elveția, adversarul României din preliminariile pentru EURO 2024?

Da, bineînțeles, toate meciurile lor! Rămân încrezător și simt că avem șansa noastră, deși Elveția a confirmat că e un adversar de top. M-a impresionat nivelul fizic extraordinar al jucătorilor lor. Noi suntem în creștere de nivel, s-a văzut din septembrie asta, și aștept cu speranță preliminariile.

Ce mesaj ai pentru suporterii naționalei de 1 Decembrie?

Eu și colegii mei vom da totul, nu există altă cale decât calificarea la EURO. Vă urez la mulți ani, sănătate și bucurie în familie, cu speranță pentru naționala României!

 

 

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622