De două ori campion al României, de două ori câștigător al Cupei, fost internațional și erou al victoriei legendare obținute de Petrolul în Europa cu Liverpool. A mai jucat pentru Dinamo și Rapid, Sportul și Craiova. Și e tot prea puțin pentru a cuprinde personajul Alexandru Boc.
Un fundaș cu blazon devenit vicepreședinte LPF și o personalitate fotbalistică ce nu se sfiește să spună ce crede. Tocmai de-aceea l-am provocat la un interviu special, cu 11 teme la zi despre starea fotbalului românesc. Din Liga 1, de la echipa națională și din toate timpurile! La 75 de ani, retras în Bihorul natal, Sandu Boc surprinde poate dar justifică fără ocolișuri alegerile sale.
Domnule Boc, începem în forță! Cine ia titlul de campioană, CFR Cluj, FCSB sau Universitatea Craiova?
Dacă FCSB mai are ghinioanele de până acum, va fi foarte greu, sincer. Eu consider că pentru titlul de campioană se vor lupta CFR Cluj și Universitatea Craiova. Cu un plus pentru Universitatea! Prima șansă cred că e a lor, pentru că e clar că au început să își revină ca formă și ca joc sub comanda lui Reghecampf. La fel de important, venirea lui Panduru, care e un profesionist, înseamnă un mare plus. Totodată, atmosfera din jurul echipei, care e un mare avantaj. Eu am mare încredere în Craiova!
Dinamo cu Mircea Rednic – retrogradează, se luptă în play-out sau prinde miraculos play-off-ul?
Exclus să prindă play-off-ul! Nici nu e de îndrăznit să crezi așa ceva! Chiar m-aș bucura să scape de retrogradare, au șanse bune să facă asta. Dar cam atât. E foarte greu să facă Rednic acum la Dinamo o echipă veritabilă. Sunt jucători noi, publicul dinamovist e nerăbdător, pandemia le-a luat și unul din puținele avantaje mari – aportul fanilor. Îi doboară prin asta, luându-le fanii. Va fi tare, tare greu. O clasare la mijlocul clasamentului ar fi o realizare fantastică.
Care considerați că este cel mai bun manager din Liga 1?
Valeriu Argăseală! Să știți că el ține practic, din punct de vedere administrativ, clubul! Dacă ne mai gândim și la faptul că trebuie să întrețină o relație cu un patron dificil… Una peste alta, el știu că face față la toate acestea. Are experiență vastă și are capacitatea de a rezolva toate tipurile de probleme care apar pe durata unui campionat.
Care sunt cele două echipe din Liga 1 pe care le vedeți că vor retrograda direct la finalul sezonului?
Prima dintre ele sunt sigur că va fi Academica Clinceni. Și o spun cu o părere de rău, pentru că am fost alături de ei multă vreme, de la promovare chiar. Însă atunci când pierzi liniștea conferită de baza financiară, efectele negative vin unele după altele, în cascadă. A doua retrogradată chiar îmi e imposibil să o numesc de acum. Dar cred că următoarea echipă cu probleme financiare majore, precum Clinceni, va retrograda și ea!
Cea mai mare dezamăgire a sezonului?
Sepsi e o mare surpriză neplăcută pentru mine. Chiar vorbeam cu patronul lor la un meci și îmi spunea că abia așteaptă să fie gata stadionul pentru a avea rezultate și mai bune decât aveau atunci! Uite că, în ciuda unor jucători buni, totul merge spre rău. Nu știu dacă Sepsi va retrograda.
Cu ce formulă de fundași centrali ar trebui să abordeze România partidele decisive din noiembrie?
Pentru mine, Chiricheș e de bază! E un fundaș care coordonează tot ce e în fața lui, prin stilul său poate influența tot jocul echipei, din defensivă. Are experiență vastă și sigur ar trebui să fie titular. Apreciez mult revenirea lui Burcă, e aproape de forma care l-a adus prima oară la națională, dar și pe Nedelcearu îl văd cam tot la același nivel. Aici va simți selecționerul cel mai bine, la momentul potrivit, opțiunea a doua. E foarte bine că are mai multe variante!
România merge la Mondial, se oprește la baraje sau nu ajunge nici acolo?
De mers în baraj, mergem sigur! Problema e că de-acolo mai departe e foarte, foarte dificil și nu am mare încredere. Dincolo de numele posibililor adversari, trebuie să ne gândim întâi la noi. Noi nu ajungem la baraj printr-o formă senzațională, după un șir de victorii mari. Ne vom câștiga dreptul în urma câtorva succese meritate, dar și printr-o serie de remize ale adversarilor din grupă. Nu intrăm pe cai mari în baraj! În condițiile astea, cu oricine jucăm, chiar din primul baraj, plecăm cu 40% șanse!
Care ar fi cea mai bună opțiune pentru națională – Rădoi selecționer în continuare, un alt antrenor român sau poate chiar un antrenor străin?
Mirel Rădoi trebuie să rămână neapărat, măcar pentru barajul sau barajele din martie. Eu cunosc lucruri și din culise, am vorbit cu mai mulți jucători, ei sunt foarte mulțumiți de Mirel și chiar îmi spunea unul că vine cu drag la națională, că se simte ca într-o familie. Asta contează mult. Deci, Rădoi să se răzgândească și să rămână măcar până în martie, inclusiv. Dacă va reuși calificarea la Mondial în martie, e dreptul lui, normal, să decidă ce dorește cu cariera lui. Dar o să lase România calificată la Mondial ca să meargă unde? Unde să fie mai bine? La o echipă din țările arabe, când Mirel nu stă în loc de bani, sau una din Liga, 1 când tu ai Mondialul în față?
Cum credeți că va arăta fotbalul românesc după pandemie?
Chiar mă gândeam zilele astea că eu, ca jucător cu sute de meciuri în primul eșalon și fost internațional român, nu pot concepe cum pot să joace băieții de azi fără fani în tribune, atâta vreme… Păi eu m-am transferat la Craiova în proporție de 99% datorită suporterilor! Când eram adversarul oltenilor, simțeam plăcerea stadionului arhiplin de acolo, deși voiam să câștig. Pentru acea senzație m-am dus la Craiova! Dincolo de fani, după ce că nu prea mai sunt sponsori, să ne gândim că și ei, în mediul de afaceri, sunt profund afectați de pandemie. Cluburile nu pot trăi pe termen lung doar din drepturile tv. Așadar, ne așteaptă vremuri grele din punctul ăsta de vedere.
Ce fotbalist român vi se pare că ar merita titlul de jucătorul anului după 10 luni scurse din 2021?
Mă axez doar pe jucătorii din străinătate, e greu să vină vreo variantă din Liga 1. Și, pentru că e o alegere subiectivă, firește, o propunere e Vlad Chiricheș, pentru că joacă aproape meci de meci în Serie A, e un profesionist serios, cu evoluții bune. A doua propunere, Ianis Hagi. Dintre cei doi aș alege, vedem ce se întâmplă și în aceste două luni rămase până la sfârșit de an.
Pentru că în curând vom sărbători 100 de ani de istorie a echipei naționale, cine a fost cel mai mare jucător român al tuturor timpurilor?
Dobrin a fost și rămâne numărul 1. Și o să explic de ce consider asta. Dobrin a făcut performanță într-o epocă pe care o cunosc bine și în care condițiile erau oribile! Ce pregătire, ce nutriție, ce echipament, ce vitaminizare… Și a făcut performanță! A fost dorit de Real Madrid în condițiile astea! Erau anii când Petrolul bătea Liverpool în Europa! După 1990, e o altă lume pentru un alt fotbal. Așadar, Dobrin! Ca să-ți mărturisesc ceva inedit, am foarte mulți prieteni aromâni în Dobrogea și până și ei îmi spun că Dobrin a fost cel mai mare, deși te-ai aștepta să spună de Hagi!