România a întâlnit, pe 14 octombrie 1973, pe Finlanda. Partida a contat în cadrul preliminariilor pentru Campionatul Mondial de Fotbal ce urma să fie organizat în Germania de Vest, în 1974.
„Tricolorii” s-au impus cu 9-0, realizând, astfel, cel mai mare scor din istoria de 100 de ani a echipei naționale.
Playsport.ro a luat legătura cu Mircea Sandu, unul dintre eroii acelei partide, cu două reușite. Legenda Sportului Studențesc a rememorat meciul cu nordicii.
Îmi amintesc ce jucători erau în teren: Dinu, Dumitrache, Dudu Georgescu, Pantea, Marcu, doar câteva nume. Era o perioadă în care se puteau alcătui două echipe naționale sensibil egale ca valoare. Era și ascendentul Campionatului Mondial din Mexic, deci experiența unora dintre jucători. Sigur, și Finlanda era departe de lumea fotbalului. Am marcat două goluri, iar partida s-a jucat pe „23 August”, lume multă. În jurul echipei naționale era o atmosferă foarte bună, oamenii veneau la meci și, în același timp, nu aveau atâtea mijloace de a se distra ca astăzi. Sportul era unul dintre mijloacele de recreere și de reacție.”
Totodată, fostul atacant a analizat, pe scurt, și partida jucată în turul Ligii Națiunilor. Elevii lui Edi Iordănescu s-au impus, la limită, scor 1-0, prin golul marcat de Nicușor Bancu.
Am văzut partida tur, jucată în România. Au ratat două mari ocazii pe final de meci, dar consider că am câștigat meritat, deși a fost o partidă echilibrată.”
Provenind dintr-o generație diferită, implicit cu o altă mentalitate, Mircea Sandu, fostul președinte al Federației Române de Fotbal, a subliniat principalele lucruri care se diferențiază între oamenii de atunci, implicit echipa națională și tinerii din ziua de azi.
E o mare diferență. Copiii anilor 1960-1970 aveau posibilitatea să joace fotbal și să facă mișcare peste tot, jocurile copilăriei, eram inovativi în gândire. Astăzi, în afară de tehnologie, foarte puțini părinți sau chiar copii sunt preocupați să facă sport. Își aleg o sală, fac puțin fitness, forță și cam atât. Era o altă situație, altă bucurie a copilăriei spre deosebire de ziua de azi. Astfel, fotbalul se învăța de copil, pe stradă. Mai apoi, dacă erai puțin talentat, te vedea un profesor, cum era atunci. Ei mergeau în școli, pe străzi, urmăreau copii și îi selecționau și mergeau în grup organizat la fotbal. Asta consider că e diferența de bucurie și dorință între noi și cei de azi.”
Mircea Sandu a jucat zece ani la echipa națională, între 1972 și 1982. În acest intervalul, fostul atacant a bifat 18 partide și a marcat de șase ori.
România și Finlanda s-au întâlnit de 12 ori din 1970 până în prezent. „Tricolorii” s-au impus în nouă meciuri, iar restul de trei s-au încheiat la egalitate. Astfel, România este neînvinsă în fața nordicilor.