Aflată acum în pragul dezintegrării, Astra Ploiești și-a început parcursul spectaculos și tumultos în Liga 1 în 1998, cu o generație din care au făcut parte Pompiliu Stoica, Florentin Dumitru, frații Mihai și Daniel Dăscălescu, Gigel Rohat sau Cătălin Mulțescu. Pe bancă era Gabriel Stan, iar figura cea mai exotică a acelui grup a fost Mircea Ciorea, un hunedorean cât un bulgăre de zăpadă, o extremă agilă și drăcoasă.
Atacantul a ajuns la un moment dat căpitanul echipei-hibrid din orașul aurului negru, devenise un personaj captivant al primei ligi, prin goluri, prin evoluții sau prin episoade din afara gazonului. Aproape trei sezoane a prins în tricoul Astrei, Steaua, Dinamo și Rapid mișcau în culise să-l recruteze, dar un moment dur i-a curmat cariera și i-a schimbat definitiv viața: un duel sălbatic în Giulești, un atac necontrolat al lui Jean Barbu și o fractură de tibie și peroneu la piciorul drept.
Se întâmpla în mai 2001, după care traseul ”piticului” s-a dus abrupt în jos la revenirea șchioapă: peregrinări în eșaloanele inferioare, la Urziceni, Câmpina, Brazi, Lupeni și liga a patra în Spania, unde o hernie de disc i-a pus capac. Azi, Ciorea e stabilit într-un sat lângă Hunedoara natală, s-a recăsătorit, are o fată șefă de generație la finanțe-contabilitate la UPG Ploiești și a trecut printr-o reconversie socială neașteptată.
”De cinci ani sunt brancardier la Spitalul Municipal, pe unitatea de Urgențe, unde am obținut un post prin concurs. Tot aici lucrează și surorile mele, ambele infirmiere, și un cumnat. Mă simt bine, îmi place să lucrez cu oamenii, să-i ajut, să le înțeleg problemele și durerile”, spune Mircea.
A fost în prima linie pe toată durata pandemiei, inclusiv la primele valuri de Covid: ”Am stat în mijlocul furtunii. Am trăit luni de coșmar, am văzut cum se petrec tragedii sub ochii mei, dar și miracole cu oameni cărora le revenea zâmbetul pe buze după zile de pendulare între viață și moarte. Am avut prieteni care s-au dus, săracii! Am înțeles repede că nu e o farsă, o conspirație, m-am vaccinat, am trecut și eu prin boală, cu o fază mai ușoară. Am realizat că o singură zi dacă întârzii când ai probleme te poate costa foarte scump”.
Ciorea e marcat de perioada respectivă: ”Nu-mi ies din minte imagini cu pacienți care ne rugau cu glasul stins să-i ajutăm. Am muncit într-un ritm infernal, pe ture de 12 ore cu 24 sau de 24 de ore cu 48, de-a lungul cărora se întâmpla uneori să n-am timp nici să mănânc bucata de pâine cu salam din geantă. Mă uitam la fiecare ca la fratele meu, la părintele meu. Din cauza combinezoanelor, nici măcar nu ne recunoșteam între colegi decât dacă ne auzeam glasurile. Nu mi-a fost deloc ușor, dar felul meu de a fi, un spirit mai tare, cultivat și în fotbal, m-a împins de la spate fără să capotez”.
S-a rupt total de fotbal. A încercat să pregătească niște grupe de juniori, apoi a renunțat. I-ar plăcea însă să se întoarcă la Corvinul lui drag, ”poate director sportiv, că e un post pe care nu zbori de colo-colo ca un antrenor”. Hunedoara defilează deocamdată în L3, cu 15 victorii și o remiză în 16 etape, țintind promovarea, pe care o poate atinge însă abia dacă trece de un sistem complicat cu play-off și două rânduri de baraje.
Împlinește 49 de ani la începutul lui august, iar filmul piciorului drept paradit în urmă cu două decenii e încă viu: ”În ziua dinaintea partidei cu Rapidul, am jucat un rummy și am închis la ultima piatră cu un 13 de roșu. Mulți mi-au spus că a fost poate semnul ghinionului, dar eu nu cred în astfel de superstiții. Trebuia să fiu rezervă și să intru pe parcurs, dar Ion Marin m-a folosit până la urmă ca titular. Poate altfel se scria istoria dacă nu se răzgândea! Am vrut să pasez cu exteriorul pe flancul opus, Mihart mi-a strigat din spate să fiu atent că vine tare un adversar, dar n-am auzit din cauza vacarmului din tribune. Iar Jean Barbu mi-a prins piciorul pe pământ, mi l-a transformat în pârghie și s-a terminat”.
A urmat o operație complicată, implantarea de tije și mai bine de un an de recuperare. Destinul a făcut ca, exact când Ciorea își revenise, Cobra din Trivale să sufere în Spania fix aceeași accidentare, la Numancia! ”Nu l-am blestemat niciodată. Sub cuvânt de onoare! Atât i-am zis: ‘Jeane, dacă ai făcut-o intenționat, Dumnezeu te vede!’. Și-a cerut scuze, mi-a trimis și 3.500 de dolari, mai târziu a pus o vorbă bună să merg cu el la Mioveni, prin 2003, dar nu s-a înfăptuit nimic”, povestește fostul ”astral”.
Dezvăluie de ce lovitura de lângă Grant i-a schimbat viața: ”Eram pe val, la 27 de ani. Primisem o ofertă foarte bună din China, pe un salariu de 150.000 de dolari pe sezon. Steaua și Dinamo îmi tot dădeau târcoale, iar cu nea Mircea Lucescu m-am întâlnit clandestin într-o mașină pe la Gara de Sud din Ploiești. A vrut foarte mult să mă ia la Rapid, care, în țară, era clar prima mea opțiune. Mă suna și Lobonț cu insistență să mă convingă. Aveam pe masă un contract de 25.000 de dolari, plus o creștere garantată cu încă 5.000 de dolari la fiecare convocare la națională, dacă aș fi intrat în circuitul lotului. Nu există niciun dubiu: mi-aș fi luat zborul dacă nu se întâmpla nenorocirea!”.
Fără trofee și fără conturi pline din fotbal, lui Ciorea i-au rămas, prin urmare, doar amintirile: ”Dacă pun pe hârtie cu ce jucători am evoluat, te ia amețeala. Păi, visam eu vreodată că voi ajunge să dau mâna cu Belo în Ghencea în calitate de căpitani? Sau să mă contrez pe teren cu Lăcă? La un turneu în Italia, ne-am ciocnit grav. Tocmai ce-i rupsese piciorul lui Ardeleanu și a avut o intrare similară asupra mea. M-am speriat un pic. Și-a cerut scuze. Sau Lupu! A vrut să-mi strecoare balonul printre picioare, să facă spectacol, dar n-a reușit. S-a enervat. Mi-a tras una cu mingea când mă pregăteam să bat o lovitură liberă”.
Dar năzdrăvăniile lui Ciorea s-au adunat și pe lângă terenul de joc. Iar epocală a rămas o întâmplare petrecută în timpul unui turneu la Norcia, când fotbalistul a ajuns pe mâna carabinierilor din Perugia pentru o tentativă de furt dintr-un market!
Nu se codește să-și recunoască vina și să refacă scenele: ”Am mers într-un magazin cu un coleg, Costel Bârsan, și am pus ochii pe niște parfumuri. Nu se punea problema că duceam lipsă de bani. Aveam la noi, împreună, vreo 2.000 de dolari. Dar așa, dintr-un gest necugetat și din foame de aventură, am încercat să plecăm cu ele fără să plătim, dar la ieșire au început să piuie aparatele. Am lăsat repede cutiile, am zbughit-o, dar ne-am trezit ridicați de Poliție din oraș după câteva minute. Ne-au dus la secție, am dat declarații vreo două ore și a venit nea Romică Pașcu să ne salveze și să ne ia de acolo cu un taxi”.
Râde apoi cu subînțeles când pe agendă apare subiectul blaturilor din timpurile de glorie ale Cooperativei: ”Își lua fiecare punctele acasă, ce să ne mai învârtim în jurul cozii! Te antrenai toată săptămâna și apoi aflai că nu e ziua ta la ora meciului. Mai ne spunea nea Romică Pașcu așa, pe ocolite, dar, sincer, pe mine personal n-a venit nimeni să mă contacteze, să-mi propună să trântesc vreo partidă. Erau chestii cu toată echipa. Știți cine juca în Liga 1: Ceahlăul, Bistrița, Bacăul, Brașovul! Cu Petrolul n-a fost absolut nimic, fiindcă funcționa o rivalitate ascuțită pe plan local”.
E convins, totuși, că prima divizie de atunci e net peste cea de azi, care, ”cu câteva excepții, arată ca o ligă secundă din anii ‘90. Sunt însă o mână de jucători interesanți, între care e Ianis Stoica, fiul fostului meu coleg de la Astra, Pompiliu. Să nu se supere pe mine, dar băiatul e cu trei clase peste el! Dacă-i dă Dumnezeu și un pic de noroc, va ajunge un fotbalist minunat! Arată stăpânire, e un oportunist în fața porții, nu se panichează, e genul de jucător care te salvează în ultima secundă. Vorba lui Gabi Stan: ‘Poți să te plimbi pe teren 90 de minute și să nu-ți iasă nimic, o bagi în ațe înainte de fluierul final, culegi aplauzele, ura și la gară!’”.
Se declară contrariat de felul în care Răzvan Burleanu a pus stăpânire pe fotbalul românesc: ”Trebuie să te dai la o parte atîta vreme cât echipa națională înșiră ratările calificărilor la Europene sau Mondiale. Și înseamnă că ai o mare problemă dacă alergi mai bine de o lună după un selecționer, fiindcă cei cu personalitate te lasă cu ochii în soare unul câte unul. Din păcate, șeful FRF este rezultatul mentalității îndoielnice a celor care votează. E o colecție de interese sau, pur și simplu, pe unii atât îi duce mintea, să întindă mâna la un sac de mingi sau la un echipament. Vedem dezastrul și la cluburi. În afară de CFR, nu ne mai reprezintă nimeni serios pe plan internațional. Suntem tot mai slabi, mai neînsemnați, iar federația nu se poate extrage din acest tablou”.
”Mă și bufnește râsul câteodată când văd cu câtă ușurință ajung azi unii la echipa ațională”, continuă tirada lui Ciorea. ”Cum marchează unul un gol mai deosebit, gata! E noul Hagi, îl va depăși pe Dobrin! Hai cu el la reprezentativă! Ridicol! Iar la selecționer nu spun că Edi Iordănescu n-ar fi meritat postul, dar când îl compari cu Dan Petrescu se închide discuția. Sunt convins că Dan ar fi reușit să miște cumva lucrurile”, mai afirmă Ciorea.
Și încheie cu două speranțe: ”Să revăd din nou Corvinul în Liga 1, pentru că în Hunedoara e o foame teribilă de fotbal, mai ales că se va construi și un nou stadion, iar primarul e foarte apropiat de club. Și aș vrea să facem un frumos meci de old-boys cu generația de la Astra din primii ani petrecuți în eșalonul întâi. Mă doare sufletul când văd ce se întâmplă acolo. Eu încă mai sper că Ion Niculae, cu care am avut o relație personală foarte corectă, nu va lăsa clubul să moară”.