Aventura noului selecționer al echipei naționale e abia la început, după ce Mirel Rădoi a anunțat în repetate rânduri că nu vrea să mai continue pe banca ”tricolorilor”. Șeful Comisiei Tehnice, Mihai Stoichiță, insistă să mai existe încă o discuție cu antrenorul care a ratat calificarea la Euro 2020 și la CM 2022, dar șansele ca acesta să-și mai întoarcă planurile sunt foarte mici.
”Întâlnirea dintre Răzvan Burleanu și Rădoi va avea loc vineri sau luni, în funcție de anumite repere din programul președintelui. Eu sper în continuare ca Mirel să rămână, e firesc să purtăm acest dialog. Mai departe, e hotărârea lui să acționeze cum va crede de cuviință”, a explicat Stoichiță pentru playsport.
El a evitat să detalieze ce fel de contract intenționează să-i propună FRF: ”Pe doi ani, pe patru ani, asta depinde și de discuțiile cu Mirel. Dar publicul cere performanță mâine, nu în 2026. Trebuie să fim realiști”.
Subliniază că lista B nu se oprește la tripleta Pițurcă – Hagi – Mutu:
”Nu știu de unde a apărut asta, că eu n-am spus niciodată așa ceva. Că ei sunt primii trei, după Rădoi. E un lucru fals. Pe agenda federației se află mai multe nume, dar nimic nu demarăm înainte de a trage concluziile cu Mirel. E clar însă un singur lucru: echipa națională nu e un loc pentru proiecte pe zece ani. Cine are răbdare să te aștepte zece ani?”.
E o trimitere discretă spre declarația recentă a lui Hagi, care susținea că ”nu trebuie schimbată nicio generație, ci trebuie un proiect să construiești o echipă mare”? ”Dacă cerem rezultate imediate, ce sens are să vorbim despre proiecte? E adevărat că Gică și-a făcut un proiect foarte frumos, care ține la o Academie, unde lucrezi zi de zi. La națională vii de trei ori anul viitor: în martie, în iunie și prin toamnă. Ce proiect să faci? Singurul proiect e să câștigi cât mai multe meciuri”.
A detaliat: ”Gică are dreptate, dar proiectul ține de cluburi, după părerea mea. Iar proiectul echipei naționale depinde de proiectele cluburilor și Academiilor. El a construit o structură învingătoare la Constanța, dar ar trebui ca și celelalte cluburi să gândească la fel. Oricum, naționala de acum e formată dintr-un grup de jucători pe care greu îl mai schimbi în următori cinci-șase ani. Poate mai apar unul-doi oameni de pe la U21 sau U20”.
Punctează apoi principiul federal că
”la negocieri, dacă va pica varianta Rădoi, vor fi abordați în primul rând antrenorii liberi de contract. Dacă ajungem, de exemplu, la Petrescu, va trebui să-l întrebăm mai întâi pe Nelu Varga dacă ne dă voie să-l abordăm pe Dan. La Hagi e însă o situație mai specială. Discutăm cu patronul Hagi ca să ne permită să tratăm cu antrenorul Hagi. Glumesc! Dar la Gică e, desigur, o postură mai aparte, fiindcă el este acolo și proprietar. Niciodată nu va putea fi în același timp și patron la Farul, și selecționer. Dar am mai tot avut dialogul ăsta, inclusiv în urmă cu trei-patru ani. Iar el a fost foarte clar atunci: Sunt patron, am anumite interese, nu pot intra în conflict cu naționala. Dacă se va pune problema să vină la lot, va trebui să cedeze clubul soției sau altei persoane pentru a se degreva de acest statut vizavi de Farul. Asta ține însă numai de Gică și de planurile lui”.
”Răzvan Burleanu va susține în curând o conferință de presă pentru a explica ce s-a întâmplat cu echipa națională, dar administrativ a făcut tot ce a fost cu putință, reprezentativa a avut totul la dispoziție. Eu vă explic doar partea tehnică”