Marian Copilu e un nume cunoscut în fotbalul românesc prin prisma celui care e președinte la FCU Craiova, după ce a îndeplinit un rol similar la CFR Cluj.
Un alt Marian Copilu, severinean, 41 ani, are însă o poveste de viață inedită în lumea sportului: fost luptător, coleg de bancă cu Mirel Rădoi, plecat în Franța la vârsta de 19 ani, arbitru de liga a patra în Hexagon, actual team-manager la Academia lui Nantes, unul dintre cele mai prolifice centre juvenile din țara campioanei mondiale.
”Am plecat în Franța după ce s-a prăpădit tata. A fost o lovitură teribilă pentru mine, am intrat în depresie și am simțit nevoia unui challange”, povestește acum Copilu. Și-a deschis la început o sală de lupte, a lucrat o perioadă în amenajări interioare și s-a apucat de școala de arbitri de fotbal la sugestia unui amic peruvian, al cărui fiu juca la juniorii la Nantes.
Așa arată felul în care olteanul a început să prindă rădăcini franceze. Dar, în spate, au stat alte momente care i-au marcat latura sa sportivă. Între ele – o prietenie specială cu Mirel Rădoi. ”Eu eram la lupte, el – la fotbal. Ne învârteam în aceeași gașcă, am fost chiar colegi de bancă. Mergeam la meciurile lor să-i susținem”, relatează Copilu.
El își amintește că ”Mirel era un tip foarte serios și organizat. Se dedica total fotbalului încă de atunci. Mai jucam miuțe până pe la 9 seara, apoi majoritatea băieților ne grăbeam să mergem la discotecă. El mai rămânea câte un ceas pe teren cu mingea, să exerseze”.
Și continuă: ”Pentru mine a însemnat și un model uman și de educație. Părinții mei au fost cizmari, oameni simpli. Dar, prin prisma amiciției cu Mirel, am avut ocazia să-i cunosc și familia, mai ales pe bunica lui, cadru medical. Îl învăța o grămadă de lucruri, jucau șah împreună. Am „furat” și eu multe exemple de viață pe lângă Mirel, care a reprezentat peste ani și un factor motivațional. Adică un model că se poate să reușești în carieră dacă știi ce-ți propui și muncești pentru asta”.
”Îi plăceau foarte mult la școală matematica și geografia. Un tip foarte isteț! L-a scos la un moment dat la tablă la matematică, Mirel a desfășurat pe tablă o problemă destul de grea, iar la final profesorul l-a aplaudat aproape ca la galerie și i-a dat nota 10”, își mai amintește Marian.
Iar un alt moment vine din activitățile extrașcolare: ”În calitate de sportivi, eram invitați uneori la Jocurile Pompierilor din județ. Cu calitățile lui atletice, Mirel făcea impecabil niște trasee destul de complicate: sărituri peste garduri foarte înalte, să alerge cu hidranți mari în spinare, să traverseze tunele, să escaladeze niște structuri de metal. Mă și gândeam că o să-l recruteze și o să tragă de el să-l facă pompier!”.
Astăzi, cei doi sunt în continuare în contact: ”Mirel va face treabă la Craiova, chiar dacă nu-l ajută întotdeauna calitatea jucătorilor. În general, ne lipsește viteza, nu ținem ritmul. Plus că în România nu există răbdare. Dar sunt convins că Rădoi e capabil să facă performanță la Universitatea”.
Copilu se laudă și cu o rețea impresionantă de contacte fotbalistice în toată lumea, conturate în perioada în care a activat ca arbitru în ligile inferioare, dar și la turnee internaționale juvenile. ”Dacă te uiți în telefonul meu, vei descoperi conexiuni către directori sportivi, antrenori sau președinți din Brazilia și Argentina până în Ungaria și Armenia”, afirmă Copilu. E și motivul pentru care intermediază transferuri, după ce va fi absolvit și Școala de Agenți de Jucători.
”Am recomandat destui fotbaliști, momentan la ligile mai mici din Franța, dar mă dezvolt în timp. Lucrez și pentru FRF ca voluntar spre a găsi tineri jucători români, care ar putea deveni opțiuni pentru naționalele de juniori”, mai dezvăluie Copilu.
Detaliază: ”Sunt într-o permanentă scanare a mediului juvenil francez și există destui puști interesanți, dar majoritatea au deocamdată 10-11 ani. Rămânem cu ochii pe ei să-i vedem cum cresc și la ce nivel pot ajunge. E însă chiar la Nantes o fată senzațională de 13 ani, Eliza Mirea, din mamă portugheză și tată român. Dacă n-o recrutăm repede pentru noi, s-ar putea s-o pierdem”.
Susține că l-a recomandat ca antrenor la Sepsi pe Yaya Toure, fostul internațional ivorian de la Barcelona și Manchester City, care-și începe o carieră pe banca tehnică. ”Nu avea pretenții deloc exagerate, se încadra într-un salariu de 10.000 de euro pe lună. Am discutat cu domnul Dioszegi și, la final, mi-a explicat foarte respectuos că preferă pe cineva care să cunoască mediul din fotbalul românesc. L-am înțeles. L-au ales atunci pe Cristiano Bergodi, iar timpul a arătat că au fost într-adevăr inspirați”, mai afirmă severineanul.
Iar unul dintre proiectele interesante la care lucrează acum este posibila participare a naționalei U16 a României la un celebru turneu internațional la Montaigu, cunoscut sub denumirea de Mondial Minimes. În 2023, competiția va împlini 50 de ani de la înființare și urmează, așadar, o ediție de gală. E un eveniment la care, peste ani, au jucat Cristiano Ronaldo, Pirlo, Nedved, Desailly, Deschamps, Benzema sau Mbappe.
”Și Hagi a fost acolo în 1979, de când datează ultima prezență a României la Montaigu. Sunt în contact cu directorul turneului, mi-ar face mare plăcere să reușească să vină chiar Hagi”, încheie Copilu.