Dacă ar fi să-i raportăm la fotbal, Costi Ioniță și Alex Ceaușu sunt cumva ”gemenii golului”, în industria muzicală de la noi. Se completează amândoi, unul cu muzica, celălalt cu regia videoclipurilor, și scot piese după piese, care bubuie topurile și bat recordurile pe Youtube.
Amândoi sunt, în același timp, deși cu agenda supraîncărcată, fani ai sportului. Sunt parte, așa cum povestesc chiar ei, din generația care făcea sport în spatele blocului, în curtea școlii și nu pe calculator, cum este moda acum. Costi și Alex își amintesc că se strângeau aproape zilnic la o miuță, la un baschet, și aceste două sporturi le-au și rămas la suflet.
Costi Ioniță, de exemplu, are un ritual zilnic, 30-40 de minute de exerciții fizice plus mediație ca să înceapă ziua, cum altfel decât în FORȚĂ. Alex Ceaușu are, în schimb, altă metodă.
”Rolul meu de regizor ar fi să stau pe un scaunel și să dirijez de acolo totul ,dar prefer sa fiu în mijlocul echipei, cu camera în mână 7-10 ore fără pauză. Iar camera de filmat are cam 7-8 kilograme. Asta se întâmplă cam o dată pe săptămână, mă extenuez voit o zi pe săptămână și mă recuperez la montaj, unde stau doar pe scaun…”, povestește celebrul și premiatul regizor.
Cu timpul stau foarte prost, așadar își iau în general, porția de relaxare în natură sau la un film. Totuși, din când în când, când sunt evenimente importante, mai aruncă și câte un ochi la tv, la meciuri și competiții.
În alte vremuri, Costi a cochetat cu baschetul, iar prietenul și partenerul lui de business glumește:
”Era un fel de Hagi al baschetului! Mie îmi plăcea la fotbal, să alerg dar să și gândesc când joc”, în timp ce artistul îl completează: „Un fel de Hagi am fost amândoi. Dar și Duckadam, știi cum e în curtea școlii, când obosești, treci în poartă!”
”Gemenii golului” din muzică sunt admiratorii marilor sportivi pe care i-a dat România. Fiindcă, spun ei, acolo se ajunge doar prin meritocrație.
Și chiar dacă pare oarecum un clișeu, povestesc cum, aflându-se în Kenya, la filmări, l-au întrebat pe taximetristul care îi ducea ce știe despre România. Omul le-a răspuns sec Hagi. Apoi, din vorbă în vorbă, și-a amintit de Nadia și de Năstase.
Ambii sunt fani cuminți, în ceea ce privește fotbalul. Costi, fiind constănțean, a fost apropiat de echipa de tradiție a orașului, Farul. Alex, născut și crescut în București, mărturisește zâmbind că a ținut cu toate. Cu Steaua, cu Dinamo, cu Rapid. La un moment dat, era suporterul echipei care avea cei mai mulți fani.
Dar amândoi sunt trup și suflet pentru culorile echipei naționale. Dacă ar fi să aleagă cui să-i producă un imn, pentru tricolori ar făcea-o. ”Ar fi și o mândrie, dar și o provocare în același timp! Cum ar arăta un vers, vrei să ne întrebi? ”Noi suntem români și… Fortzaaa!„, spun cei doi lideri ai industriei muzicale de la noi.
Ce asemănare găsesc Costi și Alex între sport și muzică? E clar, pe lângă talent, este nevoie de muncă multă, de noroc și strategii de management și marketing.
Iar când porți un dialog, cu titani ai genului, precum Costi Ioniță și Alex Ceaușu, e limpede că n-ai cum să nu întrebi ce fotbalist ar fi putut să aibă o carieră de succes în muzică. Și iată și răspunsul bombă:
”Chiar există unul care deja are! Dani Mocanu a fost fotbalist, la FC Argeș și FCSB, iar în momentul de față, Dani Mocanu este unul dintre cei mai apreciați cântăreți din mediul online!”
Hagi ar fi însă o prezență care ar aduce, după părerea celor doi, multă greutate și vizualizări unui videoclip: ”O piesă motivațională, cumva patriotică, să sublinieze și mai mult ceea ce el face de ani buni. Aduce copiii în sport și îi face campioni!”
Există și o explicație, din punctul lor de vedere, pentru faptul că cei mai mulți dintre fotbaliști sunt atrași de manele.
”Fotbaliștii vor să petreacă după succes, să fie pozitivi și să danseze, probabil au găsit aceste nevoi în acest gen muzical! Muzica pe care noi o facem se numește HAPPYTON, și așa cum ii spune numele este un gen de muzică pozitiv și parcă face oamenii mai fericiți. Sportivii nu au nevoie de drame și de melodii triste.”, spune Alex.
Deși un pic deconectați de la actualitate, Costi și Alex știu că în afară de Simona Halep, nu prea am mai avut cu ce să ne lăudăm. N-au mai auzit de vreo mare performanță, așa cum auzeau în copilărie. Dar în nota optimistă care-i caracterizează, sportului românesc nu i s-ar potrivi o piesă de jale, ci mai degrabă una de mobilizare.
”Hai să facem ceva, să dăm mână cu mână și să îndreptăm copiii către sport, nu către jocurile pe calculator și fast food”, este îndemnul lui Alex.
Dacă există un corespondent al lui Hagi în muzică și au lucrat cu el? ”Sunt mai mulți “Hagi “ cu care am lucrat! Majoritatea sunt de afară: Sean Paul, Shaggy, Omi, sunt artiști care pot umple stadioane , asa cum o făcea și Hagi!”, sunt de părere cele două vedete.
Și în încheiere, și un exercițiu de imaginație. ”Să presupunem că vă aflați cu Gigi Becali la o petrecere, din piesele la care ați lucrat, ce credeți că i-ar plăcea să asculte? Dar lui Mutu?”, este ultima întrebare.
”Cu siguranță lui Gigi i-ar plăcea “Buna dimineața”, melodia cu Loredana și titanii muzicii de petrecere! I-ar plăcea în primul rând pentru că are și influențe machedonești. Lui Adi Mutu i-ar plăcea melodia ”FERICIRE”, cu siguranță!”, vine automat răspunsul.