Echipa de U21 a României se pregătește pentru un nou turneu final de Campionat European. După reușita de poveste din urmă cu doi ani, când reușea să se califice până în semifinalele turneului găzduit de Italia și San Marino, România vrea să repete figura cu noua generație.
Lotul și staff-ul tehnic sunt altele decât cele din vara lui 2019. Pretențiile, însă, au devenit mai mari.
Adrian Mutu este omul pe umerii căruia apasă marea responsabilitate a unui parcurs bun la Euro 2021. Noul selecționer moștenește o echipă care a confirmat și are misiunea de a obține rezultate similare în competiția ce se va desfășura în Ungaria și Slovenia.
Pentru Mutu, aceasta va fi cea mai grea încercare din scurta sa carieră de selecționer. Dacă în calitate de jucător și căpitan al naționalei mari, Mutu reușea rezultate spectaculoase, antrenorul trebuie să confirme încrederea ce i s-a oferit.
Selecționerul U21 al României a oferit, în exclusivitate pentru Playsport.ro, un interviu în care vorbește despre un an infernal pentru echipa sa, un an la capătul căruia toți microbiștii speră să poată sărbători încă o minune realizată de „tricolorii mici”.
Adrian, a trecut un an de când ești selecționerul echipei naționale de tineret, timp în care ne-am calificat la Euro. Însă, experiența te recomandă și ca antrenor de club. Care este diferența dintre cele două din punctul tău de vedere? Există o presiune mai mare la echipa națională?
Atunci când antrenezi o echipă de club ești pe teren zi de zi, ai ocazia de a crește tineri, ai meciuri și din trei în trei zile. Meseria de selecționer este diferită. Nu ai mult timp la dispoziție. Încerci să pui la punct lucrurile atât cât se poate. Fotbaliștii vin deja cu bagajul de cunoștințe de la echipele de club, tu trebuie să știi să îi așezi în teren astfel încât să pună în practică filosofia ta de joc. Și, bineînțeles, să îi motivezi. Referitor la presiune, poate fi mare și la o echipă de club, depinde și de obiectivele pe care le ai. Mie îmi place presiunea performanței, cred că atunci când aceasta există înseamnă că așteptările sunt mari, asta înseamnă că există potențial și valoare.
Uitându-ne la ceea ce se întâmplă la nivelul echipelor din Liga 1 putem vorbi, în mod cert, despre un schimb de generații în rândul antrenorilor. Desigur, din spate vin generațiile mai tinere. Ce calități ar trebui să aibă un fotbalist pentru a face pasul către antrenorat? O cariera excepțională ca fotbalist este o garanție pentru succes în antrenorat?
Nu, nu cred că o carieră impresionantă ca fotbalist îți garantează succesul ca antrenor. În primul rând, trebuie să îți placă această meserie, să fii pasionat. Ca antrenor pierzi multe nopți, analizezi, gândești, cauți soluții, cum să așezi jucătorii în teren, cum să creezi superioritate. Când ești jucător, trebuie să respecți indicațiile tactice. Un antrenor trebuie să fie un lider, un pedagog și un psiholog. Trebuie să știe să gestioneze grupul și să se facă ascultat.
A mai rămas o lună până la meciul cu Germania, una dintre cele mai puternice echipe din Europa, cea care ne-a bătut cu 4-2 în semifinalele Euro 2021. Ținând cont de profilul psihologic al fotbalistului roman, poate fi un meci cu o echipă de un asemenea calibru un factor motivator sau un element de frică?
Nu există frică la naționala Under 21, dar există emoție. Indiferent de cât de experimentat ești ca fotbalist, vei simți emoție înaintea unui meci. Dacă nu o mai simți, înseamnă că trebuie să schimbi meseria, pentru că nu mai ești motivat. Eu chiar cred că această echipă poate câștiga în fața oricărui adversar. Sunt mândru că sunt antrenorul acestor jucători. Muncesc mult la antrenamente, sunt profesioniști, pun în practică ceea ce lucrăm și au încredere în ei. Sunt bărbați, nu băieți! Da, au emoții înainte meciului, dar asta pentru că știu că au calitate și au șansa de a scoate un rezultat bun.
Ne așteaptă trei meciuri în șapte zile. Efortul fizic uriaș, emoțiile și presiunea psihică generată de miza uriașă a acestor partide pot afecta jocul tricolorilor?
Sunt aceleași condiții pentru toate echipele. V-am zis deja că presiunea e benefică. Eu mă bucur că există și că lumea se așteaptă să facem o figură frumoasă la EURO. Asta înseamnă că am câștigat încrederea suporterilor prin ceea ce am arătat pe teren. Nu va fi ușor, așa este. Dar ca să demonstrezi că ești bun trebuie să te lupți cu cei mai buni. Din păcate, cred că ne vom reuni în formulă completă abia în Ungaria. Mi-aș fi dorit să am câteva zile la dispoziție jucătorii înainte de EURO, pe cei din țară, dar nu s-a putut.
Octavian Popescu impresionează la fiecare meci al FCSB. Totuși, nu a fost convocat niciodată la un lot național. Vă bazați pe el, în vederea pregătirii Euro 2021?
Este pe lista mea, asta vă pot spune. L-am urmărit, a făcut câteva meciuri foarte bune. Am deja creionat un lot, dar nu am luat o decizie finală. Voi avea o discuție și cu Mirel, vom vedea de ce jucători are nevoie. În funcție și de acest lucru, voi lua o decizie.
Adrian Niță si Ovidiu Perianu sunt alte nume care au făcut impresie bună în ultima vreme la FCSB. Sunt în planurile tale?
Amândoi sunt doi fotbaliști de viitor, de care fotbalul românesc trebuie să aibă grijă. Totuși, cred că mai au nevoie de timp ca să crească și să joace la naționala Under 21. Nu cred că poate evolua în acest moment la acest nivel de vârstă. Însă amândoi ar putea fi soluții bune pentru viitoarea generație U21.
Postul de portar a devenit vacant la echipa națională. Pe cine vezi apărând în primăvara? Îl vei pierde pe Andrei Vlad în detrimentul naționalei mari? Dacă da, este pregătit Aioani să îl înlocuiască sau ai o altă variantă?
Nu sunt eu în măsură să spun cine ar trebui să apere la naționala mare. Sunt sigur însă că Mirel va lua cea mai bună decizie. Dacă va considera că are nevoie de Andrei Vlad, atunci îl va avea, așa cum s-a întâmplat și în alte situații. Am zis-o mereu, naționala U21 este anticamera primei reprezentative. Aici îi pregătim pentru echipa mare. Dacă vor face pasul, eu mă voi bucura pentru ei. Da, Marian este un portar bun, e titular în Liga 1, dar mai avem și alte soluții.
Ce alți jucători pe care nu i-ai convocat pană acum au fost urmăriți de staff-ul tău în ultima perioadă în mod deosebit?
Pe lista noastră sunt 67 de jucători pe care îi urmărim. În preliminarii au fost convocați cel puțin o dată 52 de jucători. După cum vedeți, mai sunt jucători pe care îi urmărim și care până acum nu i-am convocat. Nu vă pot da nume, dar nu e exclus să apară unul sau două nume noi în lotul pentru EURO.
Ai jucat pentru Parma și, împreună cu Adriano, ați fost “Gemelli dei gol”. Pot deveni Man și Mihăilă o pereche la fel de formidabilă?
M-aș bucura foarte mult pentru ei. Am lucrat cu amândoi la U21 și sunt doi jucători de mare calitate. Trebuie să muncească mult pentru că au ajuns acum la un alt nivel. Nivelul de joc în Serie A este superior. Amândoi au calitate, dar acum sunt nevoiți să gândească de două ori mai repede pentru că ritmul jocului te obligă să faci asta.
Ai peste 100 de goluri în Serie A. Când crezi că vom mai avea un român care să realizeze această performanta?
Nu știu, dar sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Ar fi un lucru bun pentru fotbalul românesc.
Dacă ar trebui alegeți între 3 stiluri, numai acestea 3, cum ai aborda Euro: în stilul Mourinho, în stilul Klopp sau în stilul Guardiola?
E dificil să aleg un singur stil. Un antrenor are filosofia lui de joc, dar fiecare meci trebuie pregătit raportat la adversarul pe care-l întâlnești. Cred că am demonstrat până acum că România U21 nu joacă niciun meci la egal, ne dorim să câștigăm fiecare partidă. Dar asta nu înseamnă că vom neglija apărarea.
O ultima întrebare. Ce i-ar reproșa, astăzi, antrenorul Adrian Mutu, fotbalistului Adrian Mutu?
Că nu a jucat la Fiorentina până la finalul carierei. Serios vorbind, nu am făcut mereu cele mai bune alegeri. Am făcut greșeli, am recunoscut mereu. Dar am învățat mult din ele. Nu știu dacă aș mai fi fost azi omul care sunt fără acele greșeli.