Laurențiu Reghecampf este unul dintre puținii fotbaliști români care au reușit să facă față rigorilor fotbalului german. Actualul tehnician a evoluat vreme de aproape un deceniu în primele două ligi ale Germaniei și prefațează duelul pe care România îl va avea în weekend cu cvadrupla campioană mondială.
Fostul tehnician al FCSB a făcut o radiografie completă a lotului convocat de Mirel Rădoi pentru cele trei partide de la finele aestei luni, în care prima noastră reprezentativă va da piept cu selecționatele Macedoniei de Nord, Germaniei și Armeniei.
Reghe a găsit și câteva slăbiciuni în rândul principalei favorite a grupei de calificare din care face parte și România pe care le-a expus într-un interviu, în exclusivitate, acordat pentru Playsport.ro.
Despre posibilitatea sa îi vedem în teren pe Man, Mihăilă, Stanciu și Pușcaș
Da, ar fi tare frumos să îi văd pe toți patru. Este o mândrie pentru fotbalul românesc faptul că din ce în ce mai mulți jucători tineri semnează cu echipe importante din fotbalul mondial !
Pe cine ar alege antrenorul Reghecampf ca titular pe postul de portar dintre cei trei?
Pe Niță. Are cele mai multe meciuri jucate, cea mai mare experiență în meciurile internaționale cu miza și cred că în acest debut al campaniei de calificare la Campionatul Mondial este nevoie de un portar cu experiență care să dea încredere echipei.
Care este cel mai bun jucător al echipei naționale în acest moment?
Pot să vă spun cine este cel mai în formă. Clar este Stanciu, care joacă și marchează în mod constant în ultima perioadă. A avut niște meciuri în care a fost spectaculos.
Este echipa Germaniei la fel de puternică acum 7-8 ani?
În fotbal este foarte greu să faci comparație așa. Exista momente și momente ale unei echipe națională. Dacă e să fim total onești, păi, nici echipa națională a României nu mai este aceeași ca acum șapte ani. Dar Germania are mereu jucători de top, chiar nu contează anul, perioada, schimbarea de generație.
Cum pot fi opriți Timo Werner sau Leroy Sane?
Nu pot fi opriți cu una, cu două. Și chiar dacă îi oprești pe ei, vin ceilalți din urmă. Dacă echipa Germaniei ar avea numai doi jucători de top, atunci ar fi foarte ușor. Însă, toți, absolut toți, au calități uluitoare și, impreună, fac o echipă foarte puternică. Au o conexiune fantasică între ei în joc. Revenind la cei doi jucători, este foarte clar ca o să fie foarte dificil. Posedă niște calități fizice și tehnice mult peste nivelul unui jucător normal. Cu toate acestea, nimeni nu este de neoprit și într un asemenea meci este foarte important ca naționala României să fie unită, să intre pe teren cu o ambiția și îndârjirea care ne caracterizează neamul.
În general, în sportul de performață, ai nevoie de condiții și nevoie de infrastructură, de bani. Ai nevoie de multe lucruri prin care sportivul sa crească și să se dezvolte, dar mai ales să dezvolte o mentalitate de învingător.
Nu cred că puteam să comparăm în momentul de față ceea ce avem noi în România și ceea ce au țările foarte dezvoltate. Aici pot da exemplul Ungariei, care s-a dezvoltat mai mult ca noi într-un timp relativ scurt. Asta datorită faptului că cei ce conduc destinele fotbalului și ale sportului, în general, s-au ocupat intens. Este simplu. Trebuie să investim în fotbal dacă vrem să avem copii care să vină puternic din spate. Talentul se mai și cultivă. Este de datoria noastră să le facilităm condiții pentru a putea crește și evolua cu o mentalitate de învingător. Sportul de performanță și valoare jucătorului trebuie pusă pe primul plan. Nu relațiile sau șpaga dată sau nepotismele . Noi avem mult de suferit la capitolul performanță pe valoare. Recunosc că în meciul cu Germania trebuie să avem și noroc, diferența de valoare este mare. Jucătorii nemți au atins un nivel incredibil de performanță. Dacă luăm individual jucătorii celor 2 echipe nu avem șanse, în mod normal.
Dacă stăm uniți și concentrați, dacă ne dorim cu adevarat, putem să câștigam și putem sa avem un parcurs bun iar calificarea să nu fie o problemă.