Ionel Ganea (47 de ani) este unul dintre fotbaliștii români care au lăsat o impresie foarte bună în Bundesliga. Ganezu` a punctat de 34 de ori în peste 107 meciuri la VfB Stuttgart, între 1999 și 2003. În ultimul său sezon la șvabi, echipa sa a terminat campionatul pe locul doi, în spatele celor de la Bayern Munchen. La echipa națională a României, ”Ganezu” a marcat de 19 ori în 45 de partide.
Într-un interviu pentru Playsport.ro, atacantul care înscria pentru ”tricolori” golul calificării în grupele Euro 2000, împotriva Angliei, a vorbit despre primele meciuri oficiale ale naționalei în 2021, dar și despre multe amânunte interesante din cariera sa de fotbalist.
În prezent, Ionel Ganea este director tehnic la Dunărea Călărași, echipă care are șanse mari de a se califica în play-off-ul Ligii a doua.
Îmi pare rău că Rădoi nu poate sta pe bancă la aceste partide, să sperăm că va reuși să transmită mesajele pe care el le dorește către jucători. Ca să avem șanse pentru Mondialul din Qatar, ne-ar trebui 7 puncte din aceste trei partide. Dacă nu…
Să o luăm de la zero, să încurajăm echipa națională în continuare și să mergem tot pe mâna lui Mirel Rădoi. A reușit să formeze un grup bun din jucătorii pe care i-a avut și la U21 și trebuie să i se dea credit în continuare.
Nu, nu am zis asta. Noi chiar ar trebui să profităm de problemele pe care le-au nemții, se știe că Joachim Löw va fi înlocuit după Euro, posibil ca jucătorii lot să nu fie la capacitate maximă. Este bine că jucăm cu ei acum înainte de a fi schimbat antrenorul.
Păi, nu este. Orice echipă mare a trecut prin astfel de perioade. Important este să străngem rândurile și să promovăm tineri din ce în ce mai mult. Nu trebuie să ne mai plângem.
Profesionalismul lor. Nu eram obișnuit ca totul să fie pus la punct la o echipă de fotbal, cum era atunci în Germania. Dar mie mi-a fost scris să ajung să joc în Bundesliga. Să vă povestesc ceva.
Când eram mic, i-am rugat pe câțiva vecini sași din Făgăraș să-mi aducă niște albume cu jucători din Germania. Au venit atunci cu o revistă cu postere cu cei mai buni jucători ai anului în Bundesliga. Erau Hassler, Matthaus, Klinsmann. I-am pus pe pereți și am ajuns să dorm și să mă trezesc cu ei. Dumnezeu m-a ajutat apoi să ajung să-i am adversari. Cu Lothar am schimbat tricoul după un meci Bayern – Stuttgart, când i-am bătut la ei cu 1-0. La noi, la Stuttgart ne dădeau mereu de la trei în sus. Cu Thomas Hassler am făcut schimb după meciul cu Germania de la Euro 2000 (1-1).
Am avut mulți antrenori buni. Magath, nea Sorin Cârțu, Ioan Naghi care m-a debutat în Divizia A la FC Brașov, nea Imi. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar pentru mine domnul Ienei a fost și va rămâne nr 1.
Nu eram vreun iepuraș, ca să mă sperii de cineva. Cred că am avut o răutate pozitivă ca jucător, iar asta la mine a fost nativă. Hai să-ți spun și cine a fost unul dintre idolii mei!
Păi cine era ca o fiară și a început fotbalul profesionist tot la Brașov? Marius Lăcătuș, vîna pe care o avea el, era incredibil. Mânca jar din orice adversar.
Când auzeam de echipe din astea, ca Macedonia sau Armenia, ne gândeam doar că le dăm de la trei în sus. Și asta până la pauză. Hai să vă mai povestesc ceva despre o deplasare în Bosnia. Știți că mai mereu în delegația FRF erau și oameni cu funcții importante. În deplasarea asta, venise și directorul Romtelecom. La mine, la Făgăraș nu aveam telefon fix pe atunci, prin 2000. Și m-am dus la el și i-am spus treaba asta. „cu cât dai golul mai repede, cu atât ajunge rețeaua mai repede la tine la Făgăraș”. În minutul 30, aveam 3-0, dădusem eu, Mutu și Chivu. Când ne-am întors din deplasare, aveam deja telefon fix acasă.
Da, și va da tot de Germania, plus Olanda și Ungaria. Îi urez multă baftă și lui, colegilor de echipă și lui Adi Mutu. El a început fotbalul în Anglia, pe când jucam la Wolverhampton, dar în România s-a format, iar acum a venit momentul să răsplătească această țară și să poarte cu mândrie tricoul naționalei.
În ciuda problemelor financiare, din cauza unor datorii din trecut, băieții au arătat că au caracter. Acum suntem la mâna noastră. Cel mai important meci e cel cu Rapid. Dacă îl vom câștiga suntem aproape sigur calificați.