Diaspora oferă tot mai multe nume de fotbaliști pe care România îi pierde sau îi ignoră la nivel de naționale, iar din Anglia apare acum alt caz. Este vorba despre Emanuel Sfichi, un puști de 15 ani și jumătate de la Academia ”Eagles” din Londra, aparținând lui Gabi Dumitru, fostul jucător de la Argeş, Rapid, Dinamo, Chindia, Bistriţa şi U Craiova în anii ‘90.
Stoper, 1,81 m, băiatul este născut în Anglia din părinți români. Mama are un job într-un hotel londonez, tata e manager la o companie de construcții, iar Emanuel s-a apucat serios de fotbal la 7 ani. S-a aflat și pe radarul scouterilor lui Arsenal, dar un alt club se mișcă mai repede pe urmele lui Sfichi.
Francezii de la Nice i-au făcut o invitație oficială pentru un stagiu la sfârșitul lunii ianuarie, operațiune în care s-a implicat și Florin Răducioiu, aflat în relații apropiate cu gruparea de pe Coasta de Azur.
”Dintre cei peste 800 de copii care au trecut prin Academie de la înființare, în 2013, Sfichi e clar perla coroanei. Are un potențial fantastic, a jucat mereu la grupe cu 1-2 ani mai mari și a fost remarcat de antrenori la diverse competiții. Chiar recent a venit și Sabău la Londra, a urmărit un meci al Academiei și l-a observat imediat pe Sfichi, fără să-i fi semnalat eu ceva înainte despre băiat”, spune Gabi Dumitru. Și completează: ”E un jucător cu o personalitate extraordinară, capabil să evolueze fundaș central, fundaș dreapta, mijlocaș la închidere. E impresionant cum își ia postul în primire, cum interpretează jocul, cât de coerent respectă sarcinile. Folosește ambele picioare, are viteză de deplasare și de reacție, forță, rezistență. Un fotbalist cu o perspectivă excepțională!”.
E profilul care i-a atras și pe cei de la Nice, cu o Academie recunoscută la nivel global pentru felul de a selecta, a crește și a lansa tineri jucători. Iar pentru Sfichi se deschid deja ușile pentru un mariaj mai consistent cu clubul din Hexagon.
Între timp însă, Bucureștiul nici nu-l bagă în seamă! ”Când s-a constituit lotul U15, l-am recomandat la FRF, am trimis toate datele la Geolgău, care conduce departamentul de scouting al federației. Au zis că vor vedea ce și cum, dar au uitat. Nu i-au dat până acum nicio șansă.
Niciuna! Parcă nu există pentru ei copilul ăsta! Dacă îți propui să cauți jucători buni pentru naționale, îl aduci măcar o dată și pe Sfichi, nu pierzi nimic. Vezi ce-i cu el, ce poate, cum gândește. Vine, totuși, din Marea Britanie, unde a crescut într-o altă cultură a fotbalului”, subliniază Dumitru.
El nu se ferește să treacă și la alte scenarii: ”Să mă ierte Dumnezeu, dar când constant cum e tratat băiatul mă tot gândesc la legendele care circulă în țară despre felul cum se fac convocările la loturi. Și mă întreb dacă nu cumva chiar sunt adevărate acele criterii mai neortodoxe pe care trebuie să le respecți ca să fii chemat la naționalele de juniori! N-am nici o explicație pentru indiferența cu care e tratat copilul ăsta, în timp ce aici, în Anglia, a luat deja ochii multora. Și mai târziu ne plângem că pierdem jucători buni!”.
Continuă:
”Lucrez de 20 de ani cu tineri, cred că mă pricep și eu puțin, nu? Când eram antrenor pe la Satu Mare, convoca Boingiu câte 5-6 jucători de la mine, că se întreba lumea ce se întâmplă de vin în grup din vârful hărții! Dacă mă pun acum la masă cu toți copiii ăștia din FRF care au ajuns antrenori federali, cred că se încurcă și în cele mai elementare noțiuni profesionale”.
Dumitru mai adaugă la istoria lui Sfichi: ”E foarte bun și la școală, un tip cu o inteligență specială. Știe să cânte și la pian, vorbește din ce în ce mai pronunțat și ca un lider. Iar noi, în România, ne permitem să ignorăm un asemenea tânăr jucător, de parcă dispunem de astfel de talente pe toate drumurile”.
Fostul director de dezvoltare FRF și actualul președinte de la FCU Craiova, Marcel Pușcaș, aborda în cartea ”Cum devii fotbalist”, lansată în 2021, exact tema tulbure a convocărilor la loturile naționale de juniori.
El sugera că funcționează chiar anumite grile financiare secrete pentru a ajunge la reprezentativele juvenile: „Multe voci de părinți susțin, în multe situații, existența șpăgilor pentru convocările copiilor la echipele naționale de juniori. Tarifele vehiculate ar fi:
Sunt și situații în care banii sunt compensați cu voturi, în cazul părinților sau antrenorilor votanți ai președintelui FRF. Fum fără foc nu iese.
Acuzele au fost publice de foarte multe ori. Dacă ele sunt adevărate, este foarte grav. Aceste forțări artificiale ale notei în privința selecțiilor la loturile naționale pot să satisfacă pentru moment orgoliul vostru ca părinți, dar nu schimbă valoarea intrinsecă a viitorului fotbalist. Degeaba îți «vopsești» copilul dând șpagă sau influențând selecționerii, pentru că la seniori, când apar miza, spectatorii și ziariștii, aceștia îți vor rejecta copilul și-l vor așeza la locul lui. Pe bancă sau în afara lotului”.