Născut pe 4 iulie 2006, un copil român crește la Barcelona începe să își croiască un drum tot mai interesant spre fotbalul mare! La 15 ani și jumătate, atacant de bandă stângă și dreaptă, Ianis Târbă este internațional U16 al României, deși s-a născut, trăiește și joacă în Spania. Este produsul academiei La Masia, unde a pășit prima oară în 2017. În prezent îmbracă tricoul echipei Under 16 blau-grana. Și al României!
În exclusivitate pentru Playsport și în premieră pentru media din România, puștiul își spune povestea în fotbal!
Ianis a ajuns, vineri, în țară, răspunzând la convocarea lui Victor Ene, selecționerul României U16. După testele fizice efectuate sâmbătă dimineață și un prim antrenament, va pleca duminică împreună cu lotul tricolorilor spre Cipru unde îl așteaptă un stagiu de pregătire și două partide amicale cu țara-gazdă.
“E prima convocare la echipa națională a țării mele. Dar nu am multe emoții, știu bine ce pot să fac și sunt ambițios. Sper să debutez cu ocazia acestor partide amicale. A fost o mare surpriză vestea convocării, am fost extraordinar de fericit când cei de la Barcelona, din club, m-au anunțat că România are nevoie de mine. Sunt foarte mândru că sunt român! La asta m-am și gândit în avion spre țară, nu la emoții!”
Puștiul a fost descoperit de circuitul naționalelor noastre încă din 2019, la prin proiectul Turneul Speranțelor al FRF. În vara acelui an, la Buftea și Mogoșoaia, sub ochii lui Ion Geolgău, Adrian Văsâi și Daniel Mogoșanu, 67 de puști români din toate colțurile lumii erau prezenți pentru evaluare. Printre copiii din Elveția, SUA, Qatar și Franța… “ibericul tricolor” Ianis Târbă!
“Nu prea am emoții, am avut și au fost foarte mari prima oară când am venit la Mogoșoaia, în urmă cu 2 ani, la acel stagiu. Acum sunt mai obișnuit cu tot ce e aici. Dar atunci am fost foarte impresionat de cât de mare e tot complexul unde se pregătesc echipele naționale, de ce dotări sunt! Nu prea știam ce să îmi imaginez înainte. Dar m-am simțit excelent, pentru că a fost fotbal de calitate, am descoperit alți copii români din alte țări, m-am distrat însă am vrut să arăt și toate calitățile mele. Cred că am convins, de aceea uite că sunt acum convocat!”
Pentru microbiștii spanioli, Ianis a intrat pe “radar” încă din 2018, când un gol superb marcat pentru Barcelona a fost intens promovat de canalul media La Sexta, asemănând reușita cu cele în stilul Messi. Apoi, la finalul anului trecut, românul a deveni iarăși “viral” printr-o reușită pe care canelele de comunicare ale Barcelonei l-au adus și în media românească. Povestea lui în fotbal începe însă mai devreme, firește.
“Familia mea e originară din zona Piteștiului. Tata și mama s-au mutat în Spania în 2006, anul în care eu m-am născut. S-au stabilit la Mollerusa, o localitate din provincia Lleida din Catalunia. Mama lucrează ca profesoară de limba română în Lleida. De aceea și vorbesc bine românește! Fotbalul l-am început de la 3 ani deja! Mă uitam non-stop la televizor la fotbal și jucam cu copiii în parcarea din fața casei. Și am ajuns de la 3 ani la un club, cel din Mollerusa”
Copilul născut dintr-o familie provenită tocmai din zona atât de bogată în talente fotbalistice a Argeșului a avut un start pe repede-înainte. Atât spre fotbalul organizat, de la doar 3 ani!, cât și spre cluburi de mai mare anvergură decât cel din orașul unde locuiește, unul de nici 20.000 de locuitori.
“Am ajuns la Lleida, un club mai mare din aceiași provincie. Apoi, la Gimnastic de Manressa, și mai aproape de orașul Barcelona. După doar un an a venit mutarea spre La Masia, academia Barcelonei. M-au urmărit în mai multe partide, m-au chemat pentru probe, am participat la 2-3 antrenamente și curând s-a produs și momentul semnării cu ei”
Din 2017 în tricoul blau-grana, Ianis a început deja să impresioneze, deși mărturisește că e o concurență foarte puternică, de așteptat, în celebra Academie. Iată cum arată programul lui săptămânal și lecțiile cele mai importante învățate în curtea Barcelonei!
“Cred că cel mai important lucru pe care îl înveți la Barcelona este un spirit de echipă special. Există o cultură deosebită, un spirit de familie, de unitate. În tot ce facem. Cred că acesta e și secretul pentru rezultate și pentru jucătorii mari care se formează. Dar și concurența e foarte tare! Simți că devii mai bun de la etapă la etapă, sunt multe talente, de peste tot. Te face să fii un fotbalist mai bun ca să îți câștigi locul”
Ianis nu locuiește în Barcelona, cel puțin nu încă, ci alături de familia lui, în Mollerusa, la aproximativ o oră și jumătate distanță cu mașina de clubul visurilor lui.
“O săptămână la Barcelona e destul de încărcată, normal. Lunea, miercurea și joia avem antrenament, iar sâmbătă e meci. În fiecare zi de antrenament o mașină vine și mă ia de acasă pe la 4 și jumătate după-amiaza. Merg spre La Masia, acolo avem antrenament la 7 seara. Totul e foarte intens și îmi place extraordinar de mult! Fotbalul e viața mea!”
În cei peste 4 ani scurși până azi pentru Ianis în centrul de formare al Barcelonei, interacțiunea cu starurile echipei de seniori nu este nicidecum o raritate, ba chiar ține de firescul acelei culturi despre care vorbește puștiul tricolor.
“La antrenamente m-am întâlnit din 2017 până acum cu mulți jucători mari ai Barcelonei. Ei vin des la antrenamentele noastre. Din cei de la echipa mare de acum, Gavi e aproape mereu lângă noi. Unii dintre ei au avut sau au și copiii înscriși la grupele clubului și de aceea vin. Messi, spre exemplu, am vorbit cu el atunci când era aici și venea la noi”
Idolii lui Ianis Târbă provin de la Barcelona și din România, puștiul fiind legat de țară sufletește, cu adevărat și sincer, cu sinceritatea copilăriei, fără patriotisme de fațadă. Iar obiectivele lui se leagă de aceleași coordonate.
“Îmi place foarte mult Ousmane Dembele, îl admir și îl și studiez, pentru că joc pe postul lui. El și Adrian Mutu, pe care l-am descoperit din video-urile de pe youtube. Îmi place la nebunie stilul lui Mutu și faptul că a jucat la un nivel atât de înalt îmi oferă un exemplu pe linia aceasta. Aș spune că la momentul acesta cele mai importante lucruri la mine ca jucător sunt tehnica, șutul și viteza”
Din fiecare minut împreună cu Ianis simți că fotbalul e mai mult decât un joc sau un sport, iar asta se traduce foarte concret în viața lui de zi cu zi. Fără să vrea oferă un argument în plus pentru convingerea asta.
“Când am timp liber, mă joc fotbal, nu prea sunt cu jocurile video. Da, chiar dacă sunt cele 4 antrenamente pe săptămână plus ziua de meci la Barcelona! Mă joc în plus vreo 3-4 ore pe zi cu prietenii mei, acasă, pe stradă. Dacă asta îmi place să fac cel mai mult? În afară de ascultat muzică, Drake și Central Cee, fotbal și iar fotbal!”
Dincolo de gazon, România e aproape continuu în gândurile lui, iar asta vine, clar, din familie. E conectat la realitățile din țară și, deși programul încărcat de la Barcelona nu prea îi lasă pauze lungi, mărturisește dorul de bunicii din Argeș…
“Îmi place mult mâncarea românească, mai ales ciorbele! Spaniolii nu prea au felul ăsta de mâncare. Mie îmi plac, ciorbele și supele, mănânc acasă în Spania! Am un unchi în Spania și alt unchi în țară. Și bunicii îi am în țară. Îmi e dor de ei și aș vrea să îi văd mai des. Dar chiar nu ai cum, dacă vrei să urmezi programul Barcelonei și să faci performanță. În 2019 am reușit să dau o fugă la ei și să ne vedem, atunci când am fost la Turneul Speranțelor, la Mogoșoaia”
Ianis se pregătește să zboare, duminică dimineață, spre Cipru, își face bagajul și va adormi diseară cu gândul că, pe 14 sau 16 februarie, datele meciurilor României U16, poate debuta pentru țara lui. Încheie cu un mesaj pe care îl spune cu seriozitate, cuprins totuși de emoțiile evidente pe care însă nu le admite:
“O să dau totul pentru naționala noastră, vreau ca să aduc bucurie acasă, în țară! Visul meu e să mă calific cu România la turneele finale și să debutez în tricoul Barcelonei la seniori. Să joc la Mondiale cu România și să pot să obțin trofee multe cu Barcelona!”