Gino Iorgulescu îi răspunde, în PlaySport.ro, lui Burleanu la atacurile repetate din ultimele zile! Motivul – lipsa unei comunicări eficiente între cele două entităţi, care alimentează un conflict inutil.
Preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal, Gino Iorgulescu, doreşte stingerea conflictului apărut între forul pe care îl conduce şi Federaţia Română de Fotbal, prin vocea preşedintelui Răzvan Burleanu. Acesta consideră că primordială pentru toată lumea este implementarea sistemului VAR, nu asistarea la un schimb de replici fără rezultate în teren.
Iată declarația completă oferită PlaySport.ro de președintele Ligii Profesioniste de Fotbal:
Consider că între cele două entități care conduc fotbalul românesc trebuie să existe un dialog permanent. Mă deranjează atacurile venite dinspre FRF, mai ales că liga a arătat mereu disponibilitate pentru dialog și pentru rezolvarea problemelor. Introducerea VAR trebuie să fie pentru toată lumea o prioritate. Vedem ce se întâmplă în Europa și trebuie să facem totul pentru a ajunge la acel nivel măcar din punctul acesta de vedere.
Nu înțeleg cui îi folosesc aceste contre repetate între noi și FRF. Mi se reproșează aparițiile sporadice în mass media. Să lămurim și subiectul ăsta. Justin Ștefan este Secretarul General al LPF, este o persoană care se bucură de tot sprijinul meu. Cine își închipuie că Justin vorbește fără să se consulte cu mine, se înșală. Justin vorbește în numele LPF pentru că are această calitate și, mai mult, exprimă întocmai poziția instituției pe care o reprezintă.
Vă readuc aminte că noi am anunțat în urmă cu mult timp că suntem pregătiți să implementăm sistemul VAR. Ceea ce a ținut de noi am făcut. FRF-ul dorește să fie coordonator de proiect și să aibă control, în continuare, asupra arbitrilor. Mai întâi trebuie să își asume și responsabilitățile, nu numai beneficiile. Dar să nu uite de indicaţiile forumului internaţional, acelea că noi, LPF, suntem coordonatori de proiect, fiind cei care organizează Liga 1, a declarat preşedintele Ligii Profesionise de Fotbal, Gino Iorgulescu, în EXCLUSIVITATE pentru PlaySport.
Tensiunile dintre cele două conduceri ale FRF și LPF nu sunt chiar recente. Există de mulți ani, însă acestea au luat amploare în ultimele luni. Totul a pornit în momentul în care s-a pus întrebarea: cine plătește pregătirea arbitrilor români pentru tehnologia VAR? În primă instanță, se preconizau cheltuieli minore, de 50.000-100.000 de euro. Cu toate acestea, după o altă evaluare, una mai amănunțită, se pare că este nevoie de 550.000 de euro pentru instruirea tuturor arbitrilor. Poate pare ușor de „manevrat” tehnologica VAR, însă nu este deloc așa. Un buton apăsat aiurea și totul se poate da peste cap.
Astfel, a început pasarea responsabilității de la for la altul, în speranța că cineva se va sătura și va accepta această „povară” din bugetul propriu. Numai că nimeni nu este dispus să facă acest lucru. Liga Profesionistă, prin vocea secretarului general Justin Ștefan, invocă regulamentele și cere la Federația Română să-și respecte statutul, cum scrie la carte:
Prima oară am zis că vom avea VAR în iulie, după care s-a tot amânat semnarea protocolului dintre FRF, FIFA și Ligă, iar acum suntem într-un blocaj. Nu am o explicație pentru aceste costuri ridicate în ceea ce privește instruirea arbitrilor. Acum câteva luni, Răzvan Burleanu spunea că aceste costuri se vor ridica la 50.000 – 100.000 de euro. Astăzi am primit o scrisoare din care rezultă că educarea arbitrilor costă 500.000 de euro.
Legea spune clar cine are atribuții în materie de arbitraj. LPF nu poate deschide o astfel de categorie de cheltuieli, nu putem să facem treaba celorlalți. Mi se pare puțin probabil să vedem cluburile că plătesc aceste costuri de educare a arbitrilor, când FRF ar trebui să le plătească”, a mai spus Justin Ștefan, la Digi Sport.
Justin Ștefan a avut mai multe intervenții media cu privire la acest subiect, iar Răzvan Burleanu nu a fost chiar încântat de ce a auzit. Sătul să suporte declarațiile lui Ștefan, președintele FRF a organizat joi, 25 februarie, o conferință de presă în care pus punctul pe „i”, acolo unde a simțit de cuviință. În primul rând, în privința pregătirii arbitrilor, a salariilor de la LPF, dar și a transparenței cu care se întâmplă lucrurile la LPF.
Discuţiile s-au blocat fiindcă, deşi se acoperă cheltuielile cu pregătirea arbitrilor în cuantum de aproximativ 500.000 de euro, palavragiii de la LPF îşi doresc să îşi asume acest proiect şi au solicitat să îşi asume managementul implementării VAR, deşi LPF nu acoperă niciun leu în acest proiect.
Altfel spus, LPF îşi doreşte să conducă arbitrajul românesc pe banii Federaţiei Române de Fotbal. Îi suspectez chiar că îşi doresc un control pe arbitraj, pe care să îl tranzacţioneze în avantajul vreunui club, aşa cum există astăzi suspiciuni că o fac la nivel de comisii jurisdicţionale.
Deci, dacă LPF ar renunţa la o mică parte din cele două milioane de euro care se duc pe cheltuieli salariale, ar avea capacitatea sa finanţeze acest proiect. Prin acest demers încercăm să le forţăm mâna celor de la LPF să facă nişte reduceri la nivelul salariilor plătite sau să pălăvrăgească mai puţin şi să muncească mai mult, să atragă resurse financiare din piaţa privată pentru creşterea produsului Ligii I, a declarat, printre altele, Răzvan Burleanu.
Vineri, 26 februarie, Justin Ștefan a ieșit din nou la atac și îl contrazice copios pe Răzvan Burleanu. Acesta îi cere probe șefului de la FRF, pentru a-și susține declarațiile și pentru a nu fi considerat ridicol.
Am văzut că lui Răzvan Burleanu îi plac cifrele, așa că îi ofer câteva:
1. În acest sezon, cluburile din Liga I vor plăti pentru indemnizațiile arbitrilor și ale observatorilor de arbitraj suma de 5.9 milioane lei. Adică, peste 1.2 milioane euro. Fiecare club din Liga I plătește pentru un meci suma de 18.642 lei, iar numărul total de meciuri este 317.
2. În sezonul trecut, cluburile din Liga I au plătit pentru arbitri și observatorii de arbitri – 1.02 milioane euro.Justin Ștefan îl contrazice pe Răzvan Burleanu
Cât despre calitatea prestațiilor pentru care cluburile din Liga I plătesc peste un milion de euro anual, cred că o știm cu toțîi.
Răzvan Burleanu trebuie să înțeleagă că FRF furnizează un serviciu cluburilor din Liga I. Iar acest serviciu lasă multe de dorit. Cred că Burleanu ar trebui să fie primul interesat de îmbunătățirea prestațiilor. Sau măcar de corectarea greșelilor prin intermediul sistemului VAR, deoarece arbitrii sunt în subordinea lui. În cadrul protocolului VAR, LPF și FRF au anumite obligațîi: LPF să furnizeze tehnologia, iar FRF să furnizeze formarea arbitrilor VAR. Ceea ce am constatat cu toții că nu s-a întâmplat până acum.LPF se apără în fața FRF
LPF nu poate acoperi costurile pentru educarea arbitrilor deoarece această chestiune ține, potrivit legii și regulamentelor, de FRF. Ba mai mult, după ce FRF va furniza arbitrii VAR, cluburile din Liga I vor plăti baremurile acestora. Așadar FRF trebuie să scoată bani din buzunar pentru a-și ajută arbitri să se califice profesional. Și să poată câștigă mai mulți bani.
Și dacă tot vorbește de transparență, îl așteptăm pe domnul Burleanu să ne spună cât % din veniturile FRF, merg în bugetul cluburilor? Nu de altă, dar în cazul LPF, circa 90% din veniturile comerciale realizate de noi merg către cluburile din Liga I.Întrebări pentru Răzvan Burleanu
Iar acum, pentru că m-a făcut curios, îi adresez și eu domnului Burleanu câteva întrebări. Deși sunt sigur că vor rămâne fără răspuns:
1. Care este bugetul anual de salarii al FRF?
2. Care este valoarea anuală a diurnelor de deplasare plătite de FRF președintelui Burleanu din 2014 până în prezent?
3. Câți bani s-au cheltuit de FRF în proiectele eșuate ale centrelor de excelență?
Cât despre suspiciunile de control al LPF asupra arbitrajului și asupra comisiilor jurisdicționale. Îl aștept pe Răzvan Burleanu să vină urgent cu probe, pentru că altfel este de-a dreptul ridicol. Mi se pare că după 7 ani de mandat domnul Burleanu nu știe că CCA, comisie din cadrul FRF, deleagă arbitrii și observatorii de arbitri, iar Comitetul Executiv al FRF numește membrii comisiilor jurisdicționale. Așa încă mă întreb retoric nu cumva cei care îi deleagă sau îi numesc pe arbitrii și pe membrii comisiilor jurisdicționale sunt primii care pot avea controlul asupra celor delegați sau numiți?”, se arată în mesajul lui Justin Ștefan de pe Facebook.
Liga Profesionistă de Fotbal, prin vocea aceluiași Justin Ștefan, s-a declarat dezamăgită de faptul că Federația Română de Fotbal a acceptat un meci din Liga Campionilor la București și a produs modificări în programa etapei a 24-a din Liga 1. Justin Ștefan susține că FRF ar trebui să considere prioritară Liga 1, în fața altor competiții auxiliare. Meciul dintre Atletico Madrid și Chelsea Londra a avut loc marți, 23 februarie, pe Arena Națională.
Pe mine m-a supărat situația asta din altă perspectivă. Ne-a dat programul etapei peste cap. Nu mai puteam să mai jucăm pe National Arena decât vineri, dar am găsit înțelegere să jucăm sâmbătă. N-am înțeles de ce se acordă prioritate unui club străin, în loc să se acorde prioritate unui club din România. Ne-a dat peste cap tot programul și a trebuit să refacem niște meciuri.
Vine un club din Spania care n-a fost lăsat să joace în Spania. Un club emblemă din Spania. Și spaniolii au zis: ‘Băi, nu jucați aici la noi’. Eu nu am înțeles cum au ajuns ei aici. Am încercat să găsesc răspunsul în presă și nu am reușit să aflu. Cum au ajuns în România? I-am chemat noi? Ne-a obligat cineva? Am făcut un serviciu cuiva? Nu înțeleg…”, a spus Justin Ștefan, la Pro X.