EXCLUSIV. Gabriel Moura, căpitanul fără banderolă al „câinilor”. „Încerc să le arăt tinerilor ce înseamnă să porți tricoul lui Dinamo!” Ce spune de transferul ratat la Rapid și ce i-a promis lui Zăvăleanu imediat după retrogradare

Bădulescu Silvian 27.10.2022, 11:45
EXCLUSIV. Gabriel Moura, căpitanul fără banderolă al „câinilor”. „Încerc să le arăt tinerilor ce înseamnă să porți tricoul lui Dinamo!” Ce spune de transferul ratat la Rapid și ce i-a promis lui Zăvăleanu imediat după retrogradare
  • Dinamo a ajuns la șase partide fără înfrângere în toate competițiile. Unul din pilonii importanți ai echipei este Gabriel Moura (34 de ani), fundaș dreapta brazilian care a evoluat, alături de Dinamo, și în primul eșalon;
  • Playsport.ro a realizat un interviu cu fotbalistul care a început al cincilea sezon în România chiar la baza „câinilor” de antrenament din Săftica. Moura este printre puținii jucători cu experiență care au rămas în „Ștefan cel Mare” după retrogradare de la baraj, unde consideră că „a fost prea multă presiune și n-am putut întoarce scorul din tur”;
  • Incertitudinile care au roit în jurul clubului pe toată durata verii l-au afectat. „Sfârșitul stagiunii trecute a fost de tristă amintire pentru toți. După, am început prost vara. Nu se știa cine vine, cine pleacă. Eu am vorbit cu Zăvăleanu zilnic în perioada aceea, i-am dat cuvântul că rămân.”, relatează sud-americanul;
  • Totuși, Moura a fost aproape să părăsească corabia. Rapidul lui Adrian Mutu a bătut la ușă. „Am vorbit cu Bogdan Pătrașcu și Adrian Mutu, ne-am înțeles, după nu știu ce s-a întâmplat”;
  • Într-un lot dominat de jucători tineri sau străini, fără experiența insolvenței sau a problemelor financiare, lateralul dreapta este unul din liderii din vestiar. „Tricoul lui Dinamo este unul cu greutate. Încerc, prin experiența mea, să le arăt ce înseamnă să-l porți, trebuie să fii conștient de oportunitatea de a juca la această echipă”.
  • „Am vrut să rămân aici. Nu putem ține capul în pământ, Dinamo trebuie să fie în prima ligă”

    Gabi, tu ești la a doua perioadă la Dinamo, hai să începem cu această vară. Multe incertitudini în jurul clubului. Ești un jucător din „garda veche” care a continuat la Dinamo. Ce te-a determinat să rămâi în „Ștefan cel Mare”?

    Am vrut să rămân aici. Este unul dintre cele mai mari cluburi din România. Când am terminat sezonul, m-am dus acasă, am intrat în vacanță și, din prima zi, am început să vorbesc cu domnul Zăvăleanu. Primul meu gând a fost să rămân aici și să aducem pe Dinamo înapoi în prima ligă. Și, iată, sunt aici.

    Mi-ai acordat un interviu și în vară. Erai în vacanță cu familia, iar ceea ce mi-a rămas în minte a fost propoziția „Vreau să rămân la Dinamo și în Liga a 2-a”. Aproape zilnic câte un jucător părăsea echipa. Cum a fost pentru tine, mai ales când ai văzut că foștii tăi colegi plecau pe bandă rulantă?

    N-a schimbat nimic faptul că alți jucători au plecat. Pe mine mă interesează cariera mea. Ce fac alți jucători și unde pleacă, mi-e indiferent. Cum am zis, eram în vacanță, sfârșitul stagiunii a fost de tristă amintire pentru toți. Totuși, nu putem ține capul în pământ, avem multă muncă de făcut. Dinamo merită să fie în prima ligă.

    „M-au sunat cei de la Rapid, am vorbit cu Pătrașcu și Mutu, ne-am înțeles!”

    Pe lângă performanțele negative pe plan sportiv, ai avut parte și de evenimente în familie, telefonul, sigur, a sunat încontinuu. Ți-a afectat acest lucru și viața privată?

    Cum am terminat sezonul cu retrogradarea, nu era cum mă așteptam, bucurie în familie. Așa este în viață, s-a întâmplat, trebuie să ne continuăm viețile și, cum i-am promis lui Zăvăleanu din prima zi, mi-am ținut cuvântul și m-am întors pentru a ajuta Dinamo să revină.

    Au fost zvonuri că Rapid te-ar fi dorit, că ai fi fost în probe, doar că ai fi fost refuzat. Ce s-a întâmplat cu adevărat?

    Aș prefera să nu vorbesc. M-am focusat pe Dinamo. Totuși, ați văzut cum a fost la echipă la început. Am vorbit zilnic cu Zăvăleanu să văd cum sunt lucrurile aici. Start foarte prost, toată lumea știe situația din vară. M-au sunat cei de la Rapid prin Bogdan (n.r. – Pătrașcu), antrenorul secund, alături care am lucrat și la Gaz Metan, apoi am vorbit și cu Mutu. Ne-am înțeles inițial, după, însă, nu am mai ajuns la un consens. Am rămas la Dinamo și mereu am considerat că trebuie să iau decizia cea mai bună pentru mine și familie. Atunci aș fi acceptat să merg acolo, deoarece la Dinamo nu se știa nimic, nu puteam aștepta. După, nu știu ce s-a întâmplat. Însă, sunt aici, până la final.

    „Am început foarte prost, dar lucrurile s-au așezat. Se văd acum rezultatele”

    Multe zvonuri în vară: nu sunt bani, echipa nu se înscrie, jucătorii nu vor fi plătiți. Ce te-a determinat să rămâi?

    Am început foarte prost. Nu se știa cine vine, cine rămâne. Totuși, de la o zi la alta, lucrurile au început să se așeze. A venit Ovidiu, a început să schimbe lucrurile, iar totul a început să se așeze. Noi, jucătorii, am început să înțelegem ideile lui, au venit și alți fotbaliști. Mai apoi, încet-încet s-a reglat și problema banilor. Se văd acum rezultatele. Din păcate, la început a fost foarte dificil și am pierdut cinci meciuri.

    Meciurile considerate pe teren propriu le jucați la Clinceni și, mai nou, la Giurgiu. Vă afectează?

    Este greu. Nu știm unde jucăm meciul următor. Fie Clinceni, fie Giurgiu. În ceea ce privește suporterii, cred că suntem mai puternici cu ei alături aici, în jurul Bucureștiului. Fanii, însă, înțeleg, ne sunt alături și sper să continue pe această cale, să creadă în noi, pentru că avem o șansă bună să ajungem în play-off. Raportat la noi, fotbaliștii… trebuie să jucăm. Nu contează unde sau pe ce teren.

    „La prima ocazie pe care am avut-o să mă întorc, am zis „Da”! Știu ce înseamnă tricoul acestui club”

    Ai mai jucat o dată la Dinamo, sezonul 2019/2020. Situația era puțin mai bună decât acum, însă nu la așteptările suporterilor. Îți mai amintești ce ai găsit atunci la echipă?

    Da, am venit aici în 2019, cu Neagoe antrenor. N-am avut rezultate bune, antrenorul Neagoe a avut probleme cu inima și nici pentru mine n-a fost prea bine. Nu prea am avut șanse. E fotbal, am plecat la Gaz Metan și am avut ocazia să mă întorc. Am zis „Da” din prima. Știu ce înseamnă tricoul lui Dinamo și vreau să fac parte din istoria acestui club.

    Ai plecat la Gaz Metan. Din păcate, în ultima parte, cum mi-ai zis și în vară, ai încasat doar câteva salarii. Ai venit la Dinamo, echipă în insolvență. Cum a fost pentru tine și familia ta această perioadă?

    Este foarte greu. Lucrezi și nu-ți primești salariul. Nu mă refer doar la fotbaliști, în general, muncești, iar la finalul lunii meriți să fii plătit. Acest an și jumătate a fost foarte dificil. Nu vreau să vorbesc de Gaz Metan pentru că nu mă uit înapoi. Am revenit la Dinamo, au fost ceva probleme și aici, dar acum totul e bine.

    „Ca în România, n-am mai avut întârzieri salariale nicăieri”

    Ai jucat la echipe din Brazilia, Portugalia și Cipru. Până să ajungi în România, te-ai mai confruntat cu astfel de probleme financiare?

    Ca în România, întârzieri de trei-patru luni, nu. E prima oară. În alte țări, maximum o lună sau două. Dar, aici, în România, a fost cel mai rău din acest punct de vedere.

    Care a fost reacția ta?

    E dificil. Jucătorul nu are prea multe opțiuni. Dacă ești în plin sezon, ce faci? Unde te duci? Trebuie să aștepți până în ultimul moment înainte de a lua o decizie, de a te duce la FIFA. Ce poți face? În mijlocul sezonului nu ai la ce club să te transferi.

    Cum a reacționat familia?

    Dificil. Acum am doi copii și atunci când nu primești banii, e greu. Nu doar pentru mine, pentru toți. Cu toții avem părinți, familii, frați, surori. Un moment greu, cum am zis, dar această situație s-a încheiat. Totul este bine acum, privesc înainte.

    „A fost prea multă presiune la retur, n-am putut întoarce scorul”

    Sezonul trecut a fost unul istoric, din punct negativm pentru Dinamo. Ce n-a mers?

    Când pici, e greu pentru toți, mai ales pentru Dinamo, care a retrogradat pentru prima oară în istorie. La fanii pe care îi are clubul, trofeele câștigate, e foarte trist. Mergem înainte, încheiem această situație, avem șanse bune să mergem la play-off.

    Câteva cifre: șapte căpitani, cinci antrenori, 54 de jucători rulați. După retrogradare, mulți foști colegi au plecat la echipe din Superligă, se bat la titlu, la play-off, au cucerit trofee. Calitate a existat, dar Dinamo a retrogradat după baraj.

    Nu eu trebuie să vorbesc, dar multe lucruri s-au schimbat într-un timp foarte scurt. Mulți jucători nu știau situația clubului. Nu a fost bine. Greșeala a fost a noastră, noi am jucat. Nu au jucat antrenorii sau suporterii. La baraj am jucat bine în prima manșă, dar am primit două goluri. La retur a fost prea multă presiune și n-am putut întoarce scorul. Asta s-a întâmplat și, din păcate, am retrogradat.

    „Știm cu toții în ce ne-am băgat”

    În momentul de față aveți șase meciuri fără înfrângere. Cum este atmosfera la club?

    Foarte bună! Dar trebuie să fim cu picioarele pe pământ, n-am realizat nimic încă. Suntem aproape de play-off, e mult de muncă, dar trebuie s-o ținem în acest ritm.

    A apărut o informație conform căreia clubul are nevoie urgent de 60.000 de euro. Există vreo presiune financiară pe umerii voștri?

    Eu sunt focusat să joc, să ajut echipa. Situația se va rezolva, cu toții știm în ce ne-am băgat. Nu vreau să vorbesc despre bani. Banii vor veni. Trebuie să rămânem concentrați pe ce avem de făcut. În fiecare zi progresăm.

    „Încerc să împart din experiența mea. Jucătorii tineri trebuie să simtă oportunitatea de a purta tricoul lui Dinamo”

    Alex Pop a subliniat că tu întreții atmosfera pozitivă în vestiar.

    Încerc să fiu fericit în fiecare zi. Știm în ce situație suntem. De asemenea, sunt mulți jucători tineri, multă presiune și încerc să arăt prin ce am trecut, să împart din experiența mea în aceste situații și, în același timp, să vadă, să simtă oportunitatea de a purta tricoul lui Dinamo. Trebuie să înțeleagă cât de greu este acest tricou.

    Ești, astfel, și unul dintre căpitanii fără banderolă din vestiar.

    Nu mă gândesc la aceste lucruri. Prioritățile mele sunt să joc și să ajut clubul. Nu am venit să fiu căpitan, nu contează acest aspect pentru mine. Clubul a făcut o alegere foarte bună cu Patriche. La fel, Dudea, Neluț (n.r. – Roșu).

    O promisiune pentru suporteri?

    Sper să continue să fie alături de noi cum au făcut-o până acum, indiferent unde vom juca. Vor fi acolo, sunt convins. Suntem aproape de play-off, acum este momentul prielnic să fim cu toții împreună.

    • Gabriel Moura a venit în România în sezonul 2018-2019, la Sepsi OSK. Ulterior, cu excepția lui Dinamo, a mai jucat la Gaz Metan;
    • În „Groapă” a bifat jumătate de stagiune în 2019-2020 și jumătate în 2021-2022
    • În total, în „Ștefan cel Mare”, brazilianul are 37 de partide și trei pase decisive.
Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622