CSA Steaua a acumulat 37 de puncte după 19 partide disputate și, la finalul sezonului regular, ocupă locul 4, eligibil pentru a participa la barajul de promovare/retrogradare cu locul 13 din prima ligă, în acest moment ocupat de CS Mioveni.
Încă de la promovarea din cel de-al treilea eșalon, au existat discuții legate de statutul „militarilor”, dar și de posibilitatea ca aceștia să promoveze în prima ligă. Au fost formulate diverse „teorii” legate de faptul că, până la sfârșitul stagiunii actuale, legea sportului se va modifica pe parcurs. După cum au răspuns și cei de la CSA, prin comandantul echipei, au fost întreprinse demersuri în acest sens.
Clubul nostru face următoarele precizări, ca urmare la solicitarea dumneavoastră:
1. Federația Română de Fotbal și Liga Profesionistă de Fotbal sunt forurile care sunt în măsură să clarifice situația echipei de fotbal Steaua București, în cazul în care, la finalul sezonului competițional 2021-2022 a Ligii a 2-a, se va clasa pe una dintre pozițiile care va asigura promovarea directă sau accesul în play-off-ul pentru accederea în Liga 1;
2. Clubul Sportiv al Armatei Steaua București a întreprins acțiuni legale către Ministerul Sportului, pentru a modifica și completa „Legea educației fizice și a sportului”, mai concret modificarea articolului 31 din lege. Mai mult, îi asigurăm pe toți susținătorii culorilor roș-albastre, că la nivelul clubului nostru se fac toate demersurile pentru ca Steaua București să revină pe prima scenă a fotbalului românesc.”
Pe lângă CSA Steaua, Playsport.ro a înaintat o cerere și către Federația Română de Fotbal cu privire la cazul în care „militarii” vor ajunge pe un loc de promovare directă sau de baraj pentru promovare.
Prin intermediul Biroului de Presă al FRF, aceștia au oferit răspunsul următor:
Referitor la solicitarea dumneavoastră, vom încerca să răspundem punctual la întrebările adresate:
Cu privire la statutul clubului CSA Steaua Bucuresti în cadrul Play-off-ului Ligii 2, acesta este identic cu al oricărui alt club ce a obținut meritul sportiv pentru a juca în Play-off-ul Ligii 2. Desi nu ați specificat la ce vă referiți atunci când vorbiți despre „statutul clubului” CSA, presupunem că are legătură cu drepturile, obligațiile și orice alte reguli privind participarea clubului respectiv în Play-off-ul Ligii 2. Prin urmare, dorim să subliniem că toate cluburile participante în Play-off-ul Ligii 2 beneficiază de același tratament, având aceleași drepturi și obligații în cadrul Play-off-ului.
Considerăm că această chestiune extrem de larg dezbătută, cu privire la posibilitatea unui club de drept public, în general, CSA Steaua, în cazul particular, a fost deja clarificată. Reamintim însă că, din punct de vedere legal, CSA Steaua nu are drept de promovare în Liga 1 și, implicit, în situatia în care va obține meritul sportiv de a promova în Liga 1, clubul nu va putea exercita acest drept.
Cu privire la posibilitatea clubului de a participa la barajul pentru promovarea în Liga 1, această chestiune a fost clarificată în mod detaliat prin Hotărârea Comitetului Executiv al FRF din data de 18.08.2020, care stabilește printre altele: „În toate cazurile în care o echipă situată pe loc promovabil sau care dă dreptul la barajul de promovare nu deține licență pentru Liga 1 sau nu îndeplinește cerințele statutare și regulamentare de participare în Liga 1, locul respectiv va fi ocupat de următoarea echipă, cel mai bine clasată, din Liga a 2-a care îndeplinește condițiile de participare în Liga 1”.În speranța că am clarificat toate nelămuririle dumneavoastră, vă mulțumim pentru atenția acordată celor de mai sus!
Biroul de Presă al Federației Române de Fotbal”
Ca urmare, dacă CSA Steaua, la finalul play-off-ului, va încheia pe poziția a 4-a, cea care asigură prezența la barajul de promovare/retrogradare cu locul 13 din Liga 1, locul „militarilor” va fi luat de următoarea clasată. În acest moment, Concordia Chiajna ocupă poziția a 5-a, cu 36 de puncte.
În Liga a 2-a s-au jucat 19 etape, practic doar turul campionatului. Primele 6 clasate vor disputa un play-off de promovare către Liga 1, pe când celelalte competitoare vor fi împărțite în două grupe de play-out pentru supraviețuire. La începutul acestui play-off, nu se vor înjumătăți punctele, însă golaverajul va porni de la zero pentru toată lumea. Se va juca tur-retur, fiecare cu fiecare, într-un total de 10 etape.
Primele două echipe vor promova direct în Liga 1, pe când locurile 3 și 4 vor merge la baraj. Ultima ocupantă pe treapta podiumului va juca cu locul 14 din Liga 1, pe când locul 4 din Liga a 2-a va întâlni locul 13 din prima divizie.
Pe lângă situația de la CSA Steaua, care nu are drept de promovare, AFC Hermannstadt, formația de pe locul 3, trece printr-o situație financiară dificilă. Pentru sibieni, se așteaptă rezultatul planului de organizare, cu termen 30 aprilie.
Situația clasamentului arată în felul următor la startul play-off-ului:
FC Buzău este principala perdantă în ceea ce privește ocuparea unui loc de play-off de către CSA Steaua. Formația antrenată de Cristi Pustai a terminat în afara primelor 6 poziții după ce, pe tot parcursul sezonului, ei s-au poziționat constant pe un loc de play-off. Prin prisma jocului de rezultate din ultima etapă a sezonului regular, FC Buzău scapă la mustață o șansă de a lupta pentru promovare.
În urma tragerii la sorți, echipa buzoiană a fost repartizată în grupa B a play-out-ului, alături de Unirea Dej, Ripensia Timișoara, Viitorul Pandurii Târgu-Jiu, FC Brașov, Unirea Constanța și Astra Giurgiu. Urmează să plece la drum cu 32 de puncte.
Contactat de Playsport.ro, Cristi Pustai, antrenorul formației buzoiene a oferit o scurtă declarație vizavi de această situație.
Nu mi se pare normal. Am mai spus-o. Aș dori ca acum, Steaua să fie pe primul loc, Hermannstadt pe 2 și Unirea Slobozia pe 3. Trebuie să vadă și oamenii ce se întâmplă cu acest regulament: ba îți trebuie licență, ba nu îți trebuie licență, fie au drept de promovare, fie nu au. Aceste lucruri trebuie să fie stabilite din vară, de la începutul sezonului. Eu sunt de acord cu acest clasament, dar nu sunt de acord cu modul în care nu stabilim regulile dinaintea jocului. A început campionatul, iar după ne gândim „Dacă se ajunge în punctul ăla?”. La început, ori îi dai dreptul de a juca în Liga a 2-a, cu condițiile pe care trebuie să le împlinească, ori nu le dai voie. Ce putem să mai contestăm acum? Ar trebui să învățăm din lucrurile care s-au petrecut acum iar, din vară, să facem un campionat normal. ”
De asemenea, tehnicianul formației FC Buzău contestă și actualul sistem de disputare a ligii secunde.
Părerea mea e că nu trebuie să avem play-off/play-out. Nu își are sensul nici în Liga 1, dar în Liga a 2-a. Jucăm grupele astea și nici nu se mai știe de rezultate. Dacă stau bine să mă gândesc, eu nu știu rezultatele de anul trecut din grupa asta unde jucăm noi acum. Așa, mai bine, joci un campionat tur-retur, sunt destule echipe.”