EXCLUSIV. Episod fabulos cu Dan Petrescu: „Bă, cine sunteți voi, mă? Ce ați câștigat?”. VIDEO
Dan Petrescu este fără îndoială unul dintre cei mai de succes antrenori români din ultimii 15 ani. „Bursucul” a cucerit nu mai puțin de 5 titluri de campion în România în această perioadă, patru cu CFR Cluj și unul cu Unirea Urziceni. În plus, a obținut rezultate notabile în grupele competițiilor europene. În Europa League și Conference League cu formația din Gruia, respectiv în UEFA Champions League cu cea din Ialomița.
Cum a reușit Dan Petrescu să se impună în vestiarul celor de la Sportul Studențesc
Cariera de antrenor a fostului fundaș dreapta a început la Sportul Studențesc, în sezonul 2003-2004, după ce în stagiunea 2002-2003 a îndeplinit, pentru o scurtă perioadă, rolul de secund al lui Walter Zenga la FC Național. În Regie, Dan Petrescu a lucrat și cu Eduard Stăncioiu, aflat în acea vreme la început de carieră.
Invitat la PlaySport Live, fostul portar a explicat cum a reușit Petrescu să se impună la Sportul, într-un vestiar destul de „greu”. De asemenea, el a apreciat că fostul component al „Generației de Aur” a reușit să ajungă un antrenor de top datorită faptului că este extrem de pasionat de acest sport.
„Cu noi a început cariera lui de antrenor (n.r. la Sportul Studențesc). Dan Petrescu, din punctul meu de vedere, este un învingător. Are această mentalitate, care nu îi permite să vadă în fața ochilor decât victoria, indiferent de adversarul pe care îl are în față. Pot să zic că nu este schimbat absolut deloc, însă o evoluție majoră este. În primul rând, experiența își spune cuvântul, și rezultatele, și trofeele pe care le-a obținut, mergând și folosindu-se de această mentalitate pe care o are. A fost un jucător excepțional, a făcut parte dintr-o generație de excepție a fotbalului românesc. Nu știe altceva decât fotbal. Trofeele pe care le-a obținut sunt doar o consecință a acestor lucruri.
Este rigid, da. Absolut. Țin minte prima dată, când a venit la Sportul, primul lui discurs, să îi zic așa. Ne-a chemat în centrul terenului. Noi, cum eram, cu gura mare, eram sălbatici rău de tot. Ne-a strâns la centrul terenului, s-a uitat la fiecare în parte și ne-a întrebat ‘Bă, cine sunteți voi, mă? Ce ați câștigat până acum? Ce ați făcut pentru fotbalul românesc?’. Și nu înțelegeam ce se întâmplă, ne uitam așa unii la alții. ‘Păi, stai că nu am câștigat nimic, nu am făcut nimic’. ‘Păi, nimic, bun, și atunci ce motiv aveți să vorbiți? Dați-i drumul la treabă! Jucați și dați-vă viața!’. Asta era vorba lui: dați-vă viața!
„Este genul de antrenor care îți bagă bani în buzunar”
Și acum folosește zilnic, are această expresie. Asta a făcut el, și-a dedicat viața fotbalului și fotbalul îl răsplătește. (n.r. dacă i se părea și nesuferit în momentele acelea) Absolut. Bineînțeles. El nu vrea să fie plăcut. El este genul de antrenor care îți bagă bani în buzunar și îți câștigă trofee. Și pentru asta trebuie respectat. A câștigat trofee, pentru el, consecința acestui fapt, câștigi bani. El nu a dat niciodată în viața lui amendă, să-i ia bani din buzunar unui jucător, ceea ce este de apreciat. Mentalitatea de care dă dovadă, felul în care vede fotbalul, din punctul meu de vedere este un exemplu.
Cred că ar fi trei antrenori la care, dacă aș primi această ofertă (n.r. de a colabora cu ei ca secund), probabil că aș accepta. Datorită faptului că vreau să învăț. Ar fi Hagi, Petrescu și Adi Mutu. Probabil că la ei trei aș accepta. Aș putea să învăț de la oricine, însă așa îi privesc eu”, a spus Eduard Stăncioiu.