EXCLUSIV. DEZVĂLUIRI. Spolierea de la Dinamo. Săracul club, cândva bogat! Mașini, terenuri, imobile vândute sau pierdute. Cum au fost înstrăinate active de milioane de euro și care e valoarea patrimoniului, azi, în caz de faliment 

Cătălin Mureșanu 20.01.2022, 17:58
EXCLUSIV. DEZVĂLUIRI. Spolierea de la Dinamo. Săracul club, cândva bogat! Mașini, terenuri, imobile vândute sau pierdute. Cum au fost înstrăinate active de milioane de euro și care e valoarea patrimoniului, azi, în caz de faliment 
  • Într-un material care se bazează pe actele studiate de reporterul PlaySport.ro, publicația noastră vă prezintă, în amănunt, „suveica” prin care SC Dinamo 1948 SA a devenit, în anii ce au trecut, o societate neatractivă pentru potențiali investitori. Totul din cauza acțiunilor… vechilor investitori. 
  • Este vorba de apartamente, mașini, suprafețe de teren care au aparținut societății care acum își trăiește a doua insolvență. 
  •  

    Conform raportului de evaluare solicitat de RTZ & Partners SPRL, administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 SA, societate aflată în proces de reorganizare economică (insolvență) pentru a doua oară  în istoria sa datată începând cu anul 2005, valoarea de patrimoniu a societății în caz de lichidare (faliment!) este de doar 7.563.697 lei, în timp ce valoarea de piață a activelor ajunge la 27.024.369 lei

    „Am ajuns să tatonez cu câțiva posibili investitori posibilitatea de a se implica la Dinamo, dar e vorba doar despre tatonări. Nimeni nu a zis nimic despre interes, habar nu am dacă există acest interes. Eu zilele astea discut într-adevăr cu mai multe persoane și încerc să atrag oamenii, dar sunt niște întrebări acolo. N-ai stadion, n-ai patrimoniu… N-ai aproape nimic și lumea nu prea e tentată” spune Răzvan Zăvăleanu, pentru ProSport, la începutul lunii noiembrie.

    În 2022, fără stadion, fără sediu, fără autocar, cu patrimoniul mai mult împrumutat de la Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, cu un lot de jucători fără prea mare valoare, un centru de copii care se chinuie să supraviețuiască și o poziție sportivă șubredă în Liga 1, Dinamo a rămas un club sărac, singura bogăție clară fiind atașamentul suporterilor pentru culori. 

    Dinamo, în trecut un club tentant 

     

    În trecut, echipa din „Ștefan cel Mare” reprezenta un brand important, curtat și tocmit de foarte mulți oameni de afaceri sau firme care doreau să-și asocieze numele cu un club galonat.

    Așa s-a întâmplat și în 2005, când a luat naștere SC Dinamo 1948 SA, iar mai mulți oameni de afaceri, printre care: Cristi Borcea, Nicolae Badea, Gheorghe Nețoiu, Florian Bușcă (Walter), Vasile Turcu, Dragoș Săvulescu, Bagher Karimzadeh sau Vladimir Cohn au devenit acționari în noua structură desprinsă din Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo. 

    7,031 %  este cota de acțiuni deținută de Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo (Dinamo Badea) în cadrul SC Dinamo 1948 SA. SC Lotus Perfect Products SRL (administrator Pablo Cortacero) este acționar majoritar (72, 87 %), în timp ce  Asociația Peluza Cătălin Hîldan, care gestionează programul DDB, are 20,06 %. Cornel Dinu, cu 0,0031 %, un procent mai mult simbolic, închide lista acționarilor din cadrul SC Dinamo 1948 SA.  

    Negoiță și prima insolvență

    Ulterior, Ionuț Negoiță a fost atras de Dinamo. Acesta, în plin avânt imobiliar, și-a făcut intrarea din postura sponsorului. În mandatul său în care a promis că… „Legenda renaște”, Dinamo a câștigat un singur trofeu, Cupa Ligii și a trecut, cu succes, prin prima insolvență. Între 2014 și 2015, la umbra reorganizării economice, datorii de peste 15 milioane de euro au fost radiate și SC Dinamo 1948 SA a devenit, din nou, o societate sănătoasă din punct de vedere economic. Din păcate pentru „câini”, în anii ce au urmat sub conducerea aceluiași Ionuț Negoiță, clubul a colectat alte și alte datorii. O mare parte chiar către firmele deținute chiar de el sau familia sa. 

    În plus, multe bunuri, cum ar fi autocarul, mașini, o bucată de 1,5 hectare din cantonamentul de la Săftica și mai multe apartamente au fost fie vândute. Înainte de intra direct în subiect, repetăm informația de la începutul acestui articol: 

    Conform raportului de evaluare solicitat de RTZ & Partners SPRL, administratorul judiciar al SC Dinamo 1948 SA, societate aflată în proces de reorganizare economică (insolvență) pentru a doua oară  în istoria sa datată începând cu anul 2005, valoarea de patrimoniu a societății în caz de lichidare (faliment!) este de doar 7.563.697 lei, în timp ce valoarea de piață a activelor ajunge la 27.024.369 lei. 

    SC Dinamo 1948 SA cumpără 12 imobile, apartamente și garsoniere, de la Domus Stil Construct, firma sponsorului Negoiță și, pentru a achita jumătate din valoarea imobilelor, se împrumută de la bancă 

    În 2010, în criză financiară, Dinamo încheie un contract de vânzare – cumpărare cu firma Domus Stil Construct, care se afla în sfera fraților Negoiță -pe atunci Ionuț Negoiță era simplu sponsor la echipa din „Ștefan cel Mare”-, prin care SC Dinamo 1948 SA achiziționează, la prețul de 758.625 euro (cu TVA) – 12 apartamente în Popești Leordeni, într-un ansamblu rezidențial. Apartamente de două camere și garsoniere. 

    Conform înțelegerii, jumătate din sumă, 379.000 euro, este achitată în lei, iar cealaltă jumătate prin servicii de publicitate. Pentru a achita apartamentele, SC Dinamo 1948 SA accesează un credit în valoare de 451.000 euro, prin reprezentanții Nicolae Badea și Marian Albu, de la Banca Italo Romena. Practic, Dinamo s-a împrumutat de la bancă pentru a cumpăra apartamente de la Negoiță, pe atunci sponsor al clubului, o mișcare greu de înțeles, chiar și în contextul în care jumătate din valoarea tranzacției era acoperită de un contract de servicii publicitare. Din informațiile PlaySport.ro, imediat după ce a preluat ca acționar majoritar SC Dinamo 1948 SA, patronul de la RIN nu a mai vrut să plătească rata lunară pentru creditul luat sub semnătura lui Nicolae Badea.

    În 2012, la doi ani de la această tranzacție dintre Domus Stil Construct și SC Dinamo 1948 SA, Ionuț Negoiță intră în acționariatul lui Dinamo alături de Nicolae Badea și Dragoș Săvulescu. Patronul de la Computerland se retrage, apoi, în 2013, șeful de la RIN preia și acțiunile lui Săvulescu și rămâne unic acționar al SC Dinamo 1948 SA, o societate deja îmbibată în datorii. Unica soluție este insolvența, iar Negoiță nu ezită, după ce, în anul scurs la conducerea clubului, construiește un plan foarte bine pus la punct, iar datoriile societății, de data asta încordate și către firmele sale, aproape că sunt dublate. O insolvență foarte bine „preparată”. Astfel, așa cum o să punctăm, chiar înainte de a solicita tribunalului reorganizarea economică, SC Dinamo 1948 SA vinde, la foc automat, din active. În speță, unele apartamente. 

    Astfel, în 2014, chiar în ziua clubului, SC Dinamo 1948 SA, printr-o scrisoare publică semnată de Ionuț Negoiță, pe atunci președintele lui Dinamo, anunță că a solicitat tribunalului intrarea în insolvență. Pe 11 iunie, instanța acceptă cererea de intrare în insolvență a societății care administrează clubul de fotbal din Liga 1 Dinamo București.

    Un an mai târziu, în luna septembrie, SC Dinamo 1948 SA iese cu bine din insolvență, fiind primul club de fotbal care reușește reorganizarea economică! 

    Circuitul apartamentelor în natură 

    În tabelul creditorilor din prima reorganizare economică din existențe SC Dinamo 1948 SA și-a găsit loc, cu o creanță de aproximativ 200.000 de euro, Banca Italo Romena, devenită, în urma unei fuziuni, Veneto Banca. Unele dintre apartamente ar fi fost vândute și, astfel, ar fi fost închisă creanța.  

    Apartamentele din strada Delea Veche, vândute de SC Dinamo 1948 SA înainte de insolvența din 2014 

    În primăvara anului 2014, mai precis în luna aprilie, chiar înainte de scrisoarea lui Ionuț Negoiță care anunța cererea de intrare în insolvență (14 mai), SC Dinamo 1948 SA vinde două apartamente situate în sectorul 2 din Capitală, într-o zonă centrală, strada Delea Veche.

    Imobilele care, spun sursele PlaySport.ro, au fost achiziționate de la firma Area 10 Eastern World SRL în martie 2012, tot în baza unui contract de sponsorizare, sunt valorificate sub semnătura lui Cătălin Petrescu, președintele Consiliului de Adminsitrație SC Dinamo 1948 SA.

    Cumpărător este SC Route Construct SRL, care achită suma de 167 400 euro (cu TVA inclus), 752 446 lei în schimbul celor două apartamente de două camere, plus locurile de parcare aferente.

    Insolvența din 2014 bântuie clubul. Un nou termen la Curtea de Apel  

    În 2017, Ionuț Negoiță, avocatul Valentin Gheorghiță și adminsitratorul judiciar Cătălin Dascăl sunt trimiși în judecată într-un dosar de bancrută frauduloasă în legătură cu insolvența de la SC Dinamo 1948 SA. 

    „Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, în calitate de administrator special al societăţii Dinamo 1948 SA, în cadrul procedurii de insolvenţă, la data de 22 octombrie 2014, în momentul în care a semnat planul de reorganizare şi a făcut prezentarea şi evaluarea activelor aflate în patrimoniul societăţii Dinamo 1948 SA, Valentin Cristian Gheorghiţă a omis (a ascuns) o parte din activele acestei societăţi, cu o valoare contabilă netă de 16.863.011 lei şi o valoare reală de 5.179.032 lei, formate din stocuri în valoare de 504.158 lei, creanţe în valoare de 4.449.796 lei şi disponibilităţi băneşti existente în casierie şi conturi la bănci în cuantum de 225.078 lei, în scopul reducerii frauduloase a creanţelor bugetare”, au comunicat procurorii care instrumentează cazul, conform DigiSport. Din păcate pentru „câini”, în acest dosar, care se judecă în continuare, SC Dinamo 1948 SA este parte responsabilă! 

    A avut loc încă un termen la Curtea de Apel

    Chiar în ziua publicării acestui articol a avut loc, la Curtea de Apel, un nou termen în acest proces în care, așa cum spuneam, SC Dinamo 1948 SA este „parte responsbilă civilmente”. Judecătorul a fixat un nou termen pentru data de 20 februarie, când vor începe dazbeterile pe fondul cauzei. 

    Tip solutie: Amână cauza

    Solutia pe scurt: Stabileşte termen de dezbateri pe fondul cauzei, la data de 16.02.2022, ora 10.00, sala P134, pentru când părţile au termen în cunoştinţă. Pronunţată în şedinţă publică azi, 20.01.2022.
    Document: Încheiere de şedinţă    20.01.2022

    Și ne întoarcem în trecut. Așa cum am mai punctat, acestea nu sunt singurele active ale unui club cândva bogat care, în decursul anilor, au fost cedate către diferite firme, unele aparţinând de lanţul familiei Negoiţă. Este deja știut că o parte din suprafața cantonamentului de la Săftica, aproximativ 1,5 hectare, partea din față, a fost înstrăinată de SC Dinamo 1948 SA chiar către o firmă aparținând tatălui fostului finanțator, Ionuț Negoiță. Pe acest teren se află și clădirea „Vila Victoria”, în care sunt dormitoarele jucătorilor, astfel că, în prezent, la fel cum se întâmplă și în cazul autocarului Neoplan, cumpărat cu 500.000 de euro înainte de 2010, SC Dinamo plătește chirie pentru folosirea acestora. Mai mult, istoricul cantonament al „câinilor”, mai precis suprafața rămasă în proprietatea SC Dinamo 1948 SA și, în trecut, chiar și al echipei naționale, se află sub sechestru- suprafața de 25.412 mp-, în contul unei datorii de 500.000 euro către ANAF. În acest moment, ANAF, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București, este trecut în Tebelul Definitiv al Creditorilor, la categoria „Creanță beneficiară a unei cauze de preferință”, cu suma de 5.683.265 lei. 

    Misterul maşinilor Honda 

    Mai mult, în momentul întocmirii raportului de evaluare pentru bunuri, adminsitratorul judiciar- RTZ Partners SPRL- a găsit lipsă mai multe autoturisme Honda pe care Dinamo le-a primit, în baza unui parteneriat de imagine, de la unul dintre sponsori. Maşinile, conform raportului de cauze care au dus la intrarea în insolvenţă întocmit de RTZ, ar fi fost vândute către firmele lui Ionuţ Negoiţă. Este vorba de 11 autovehicule direcţionate la Rin Hospitality Company SRL (9 Honda Civic, două Dacia Logan) şi Future Tools Construct SRL (3 Honda Civic). Banii încasaţi de SC Dinamo 1948 SA în contul acestor maşini au fost folosiţi, cu celeritate, pentru achitarea unor datorii pe care societatea le avea chiar către firmele lui Negoiță, totul, conform celor notate de adminsitratorul judiciar, „în detrimentul altor creditori”. 

    În plus, în urma acestor mişcări, notează administratorul judiciar, datoriile SC Dinamo 1948 SA la bugetul de stat, în ceea ce priveşte Taxa pe Valoare Adăugată, au încărcat societatea.  

    Și dacă tot am început cu o declarație aparaținându-i lui Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul adminsitratorului judiciar SC Dinamo 1948 SA – RTZ Partners SPRL- o să încheiem tot sub ghilimelele, de data asta mult mai optimiste, la zi, ale practicianului în insolvență. 

    „În acest moment avem 3 discuții, dintre care una este cea despre care ați amintit (n.r. – cu investitorii din Dubai).

    Am trimis acolo de săptămâni bune anumite documente cerute pentru Due Dilligence, dar nu am primit niciun feedback.

    Oricum, celelate două discuții, cu companii europene, au avansat destul de mult. Am mari speranțe în această direcție. Astăzi ar trebui să primesc NDA-ul semnat de la una dintre ele (n.r. – acordul de confidențialitate), să începem să trimitem și acolo documente pentru Due Dilligence.

    Cu cealaltă, probabil la începutul lunii februarie vom vorbi despre Due Dilligence, dar există interes. Una dintre companii este de management sportiv care lucrează pentru un fond foarte mare de investiții, recunoscut în lumea sportului, iar dincolo avem companii din domeniul construcțiilor, care-și extind puternic afacerile în România și Europa de Est și își doresc publicitate prin intermediul fotbalului. Sunt vest-europene amândouă”, a spus Zăvăleanu la Gsp.ro. 

      

     

     

Urmăriți Playsport.ro și pe

CLASAMENT PLAY-OFF SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1FCSB1052312:1149
2CFR 1907 Cluj1061319:1446
3Universitatea Craiova1061318:1444
4Farul Constanta1042419:2036
5Sepsi OSK Sfantu Gheorghe1033417:1734
6Rapid1011813:2232
CLASAMENT PLAY-OUT SUPERLIGA
# Echipa M V E Î Gol. Pct.
1Uta Arad952215:1137
2Oţelul961211:736
3AFC Hermannstadt942313:734
4Universitatea Cluj933312:1033
5Petrolul Ploiesti93248:1429
6Politehnica Iasi93157:827
7Dinamo Bucuresti924310:1225
8FC Botosani942311:1125
9FC Voluntari924311:1024
10U Craiova 194891358:1622