În insolvență pentru a doua oară de la înființarea în anul 2005, după episodul 2014-2015 din „era Ionuț Negoiță”, SC Dinamo 1948 SA, societatea pe acțiuni care administrează echipa de fotbal cu poziția sportivă în Liga 1, speră să evite falimentul și să reușească o nouă reorganziare economică.
De curând, mai precis după ce SC Dinamo 1948 SA a solicitat starea de insolvență la Tribunalului București, societatea este condusă, așa cum stipulează legea, de un administrator judiciar. Este vorba de firma RTZ & Partners SPRL.
Ca un déjà vu după insolvența deschisă în „era Negoiță”, suporterii „câinilor” au fost nevoiți să se pună la punct cu termenii economici: mai întâi a fost „masa credală”, apoi „tabelul preliminar al creanțelor”, „plan de reorganizare”, „ingrediente” din „meniul” Legii 85/2014 – „Legea Insolvenței”.
Printre primele puncte „pe ordinea de zi” din cadrul procedurii de insolvență, administratorul judiciar a fost nevoit, la dispozițiile judecătorului sindic, să realizeze inventarierea tuturor bunurilor din patrimoniul SC Dinamo 1948 SA.
Un element foarte important și în contextul în care, „Planul de reorganizare” a fost întocmit și depus la Tribunalul București pentru a fi aprobat de Adunarea Generală a Creditorilor (8 noiembrie), iar mai apoi de judecătorul sindic (15 noiembrie).
Conform dezvăluirii lui Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul RTZ, în cadrul emisiunii PlaySport Live, „Planul de reorganizare” se întinde, pe hârtie, până în noiembrie 2024! Asta în nefericitul caz în care societatea nu are parte de o infuzie de capital. Mai precis, dacă un „cineva”, persoană fizică sau juridică, decide să investească în acest „SC” și, astfel, să-l scoată mai repede din insolvență decât este preconizat în planul de reorganizare.
Pe marginea acestui subiect, declarația lui Răzvan Zăvăleanu, reprezentantul administratorului judiciar, cel care a cunoscut situația exactă a patrimoniului după inventarierea bunurilor, este sugestivă.
„Eu zilele astea discut cu mai multe persoane și încerc să atrag oamenii, dar sunt niște întrebări acolo. N-ai stadion, n-ai patrimoniu… N-ai aproape nimic și lumea nu prea e tentată”, a precizat Zăvăleanu pentru ProSport.
Ce are și ce nu are Dinamo… SC Dinamo 1948 SA, Cât de tentant poate fi clubul pentru un investitor?
Iar aici revenim la importanța inventarierii bunurilor. Un eventual investitor este interesat și de acest aspect, iar procesul realizat de RTZ scoate la lumină patrimoniul societății.
Iată, schematic, „averea” societății conform raportului întocmit de RTZ, date publicate în „Buletinul procedurilor de insolvență”. PlaySport.ro a colectat mai multe informații pe marginea acestui subiect.
„S-a constituit comisia de inventariere în vederea organizării și efectuării inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor și capitalurilor proprii, aceasta fiind formată din o echipă specializată a RTZ & Partners SPRL, Filiala București”…
… „Procedura de inventariere menționată a fost pusă la dispoziția persoanelor nominalizate să facă parte din comisie. Sintetizând, până la momentul prezentului raport de activitate, au fost inventariate următoarele bunuri:
Terenurile localizate în Comuna Balotesti, jud. Ilfov;
➔ Loturile jucătorilor care evoluează în Prima Ligă, precum și în liga a doua”.
Conform acestui Proces-Verbal a fost prezentată situația soldului conturilor 471, 327, situația actualizată a lotului jucătorilor care evoluează în sezonul competițional 2021-2022. Astfel, conform celor mai sus menționate, administratorul judiciar a finalizat procedura de inventariere în termenul de 60 de zile de la data deschiderii procedurii, în conformitate cu dispozițiile art. 101 alin (1) din Legea nr. 85/2014, privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, fiind în curs la acest moment procedura de corelare a situației faptice identificată cu înregistrările contabile”.
În concluzie, SC Dinamo 1948 SA are în proprietate baza de la Săftica, – mai precis mai mult de jumătate, 2,5 hectare din cele 4 hectare, cât măsoară în totalitate terenul pe care este amplasat legendarul cantonament al echipei- folosit în trecut și de echipa națională-, cealaltă parte (1,5 hectare) fiind cedată unei firme pe numele tatălui lui Ionuț Negoiță -, echipamente sportive și tehnologice, atât la stadionul din „Ștefan cel Mare”, cât și la Săftica, mobilier, mijloace de transport. Mai puțin autocarul echipei mari care, cu tot cu șofer, aparține unei firme de-ale fostului patron, Ionuț Negoiță, după ce a fost transferat la scurt timp după preluarea societății de către patronul de la RIN.
În acest moment, conform legislației, în momentul în care echipa pleacă în deplasare, jucătorii și staff-ul sunt trecuți într-un tabel, iar autocarul efectuează curse „ocazionale de persoane”, cu opririle și destinația trecute în foaia de parcurs.
PlaySport.ro a aflat că din această socoteală a mașinilor se pare că lipsesc 11 autovehicule care ar fi fost primite de la un sponsor și, între timp, și-au pierdut urma sau au fost transferate pe alte firme. Valoarea lor ar fi de peste 100.000 de euro, iar acest element ar putea deveni parte a unei spețe penale.
Cum au fost păcăliți Dănciulescu și Marc cu mașinile „cumpărate” de la club
Legat de acest caz al mașinilor primite de la sponsor – dealer autorizat pentru un important brand japonez-, un episod ciudat este legat de Ionel Dănciulescu și Andrei Marc, foști fotbaliști la Dinamo care, în schimbul unor datorii pe care clubul le avea către ei, sau în semn de prețuire din partea conducerii, au acceptat să le revină mașinile de serviciu. Nu au putut să facă actele din cauză că ANAF a pus sechestru pe bunurile clubului pentru o datorie, iar acum, după ce RTZ a efectuat inventarul bunurilor, Dănciulescu și Marc s-au trezit că trebuie să predea mașinile.
Nu au nici măcar nocturna de la Săftica
„SC-ul” mai dețin și drepturile federative ale jucătorilor de la prima echipă și de la „satelitul” – Dinamo 2-, formație înscrisă în eșalonul terț.
Sursele PlaySport au precizat că nici măcar nocturna de la Săftica nu se află în proprietatea SC Dinamo 1948 SA, atât stâlpii, cât și becurile fiind în gestiunea ACS FC Dinamo, societate care are și ceva mult mai de preț- patrimoniul legat de nume, stemă și palmares.
Din toată expunerea, lipsesc datele legate de patrimoniul imobil, denumire și stemă. Acestea aparțin ACS FC Dinamo, societatea care deține și un procent de aproximativ 7% din acțiunile SC Dinamo 1948 SA și, la rândul ei, se află în insolvență. În prezent, la fel cum se întâmplă din 2005 și până astăzi, echipa din Liga 1 folosește numele „Dinamo” și stema cu cei doi „câini” în baza actului de constituire al societății, însă mărcile nu aparțin SC Dinamo 1948 SA.
Așa cum spune și Răzavan Zăvăleanu, Dinamo nu dispune nici de propriul stadion. „Câinii” își dispută meciurile de „acasă” în „Ștefan cel Mare” în baza unui contract de închiriere. De câteva luni, în „Groapă”, același statut îl are și Academica Clinceni. Tot aici joacă și echipa de fotbal a Clubului Sportiv Dinamo, care activează în liga a IV-a, iar în aceste condiții gazonul arenei centrale s-a degradat considerabil. Astfel, în luna octombrie, în perioada 2-26, pe „centralul” din „Ștefan cel Mare” au avut loc 11 meciuri și 15 antrenamente, naționala Under 20 desfășurându-și ședințele de pregătire pe acest teren.
Pentru finalizarea procedurii de inventariere a bunurilor SC Dinamo 1948 SA, administratorul judiciar a fost nevoit să desemneze o firmă de evaluare, a obținut trei oferte și, după ce aceestea au fost prezentate Adunării Generale a Creditorilor și Comitetului Creditorilor, Biroul Evaluări SRL ȘI ETOS BUSINESS VALUATION & ADVISORY SRL a fost desemnat, în schimbul unui onorariu de 17.000 de euro, să realizeze raportul de evaluare a activelor inventariate. Acest raport a fost depus, la mijlocul lunii octombrie, la dosarul cauzei.