RIN Hospitality Company SRL, Confort Business Solutions, United Business Solutions SRL și RIN Grand Estate SRL sunt cele patru societăți creditoare ale SC Dinamo 1948 SA.
PlaySport.ro a încercat să afle ce reprezintă creanțele solicitate de firmele din sfera lui Negoiță, omul de afaceri care, în august 2020, a cedat pachetul majoritar de acțiuni din cadrul SC Dinamo 1948 SA, pe care-l deținea firma Lotus Perfect Solutions (72%), prin administratorul George Drăghia, apropiat al șefului de la RIN.
Începem cu RIN Hospitality, societatea cu cea mai mare creanță. Este vorba despre 2.848.833, 58 lei, reprezentând cazări și cantonamente.
În decursul timpului, PlaySport.ro a scris despre situația bazei de la Săftica. Suprafața emblematicului cantonament, în total 4 hectare, a fost parcelată, astfel că, partea din față, 1,5 hectare, a fost cedată unei firme aparținând tatălului lui Ionuț Negoiță. Printre altele, aici se află și „Vila Victoria”, un minihotel în care sunt dormitoarele jucătorilor, staff-ului (etc), clădire refăcută sub „domnia” șefului de la RIN. În acest moment, dar și în trecut, SC Dinamo 1948 SA a plătit și plătește pentru ca jucătorii să poată sta în minihotelul de la „Vila Victoria”.
RIN Hospitality apare și cu o altă creanță, de data aceasta în valoare de 13.795,91 lei pentru un misterios… „avans uși”.
Urmează, cu 1.173.608, 96 lei, Confort Business Solutions, care solicită suma în urma unor servicii nedecontate pentru transport și chirii.
Dacă în cazul chiriilor, soluția este prezentată mai jos, la „capitolul” RIN Grand Estate, creanța legată de transport are în spate povestea autocarului condus, de generații, de legendarul Constantin Ologu, alias Tyson. Astfel, la scurt timp după ce a preluat pachetul majoritar de acțiuni în cadrul SC Dinamo 1948 SA, Ionuț Negoiță a trecut autocarul, pe care vechii acționari l-au achiziționat din Germania, cu peste 400.000 de euro, în actele uneia dintre firmele sale. Și așa a rămas, e atunci, SC Dinamo 1948 SA fiind facturată la kilometru. Începând de la meciul cu FCSB, jucătorii dinamoviști au fost aduși la stadion, sau au mers în deplasări, cu un alt autocar, închiriat de la firma Tarsim. S-a crezut că vechiul autocar s-a stricat, însă, în spatele acestui amănunt, se află o chestiune de costuri. În aceste condiții, administratorul judiciar a găsit o înțelegere mai bună din punct de vedere financiar.
Din informațiile PlaySport.ro, SC Dinamo 1948 SA plătea, către firma lui Negoiță, 1,04 / km, un preț bun, sub piață, însă aici intervine o altă problemă. Proprietarul nu dorea să achite costurile reparațiilor, întreținerii, astfel că, adminsitratorul judiciar a preferat o altă colaborare, mai bună din „punct de vedere economic”.
„Dacă circulam cu un autocar pe care scria Dinamo, nu înseamnă că Dinamo avea autocar. Acest autocar nu se mai află de mult timp în proprietatea clubului și se plătea o chirie pentru fiecare drum pe care-l făcea. Pe de altă parte, autocarul respectiv se tot defecta în ultima perioadă, am avut mai multe intervenții financiare pentru a-l repara și, pur și simplu, nu este economic să-l mai folosim”, a precizat, duminică, Răzvan Zăvăleanu, practician în insolvență, reprezentantul administratorului judiciar al SC Dinamo 1948 SA, în cadrul emisiunii Sinteza Zilei de la RadioDinamo 1948.
Mai departe, prin United Business Solutions, o altă firmă din sfera lui Negoiță, este trecută o creanță de 238.270,76 lei, suma reprezentând cazări și contract barter.
În final, RIN Grand Estate, cu o creanță de 165.846 lei, sumă care reprezintă, cum am văzut și în exemplele de mai sus, chirii.
Ani la rând, începând cu 2013, după ce Ionuț Negoiță a preluat pachetul majoritar de acțiuni din cadrul societății, SC Dinamo 1948 SA, care are adresa în Șoseaua Ștefan cel Mare nr 7-9, a avut punct de lucru în Vitan, la hotelul RIN, proprietatea fraților Negoiță. Aici se aflau birourile conducerii și magazinul oficial, iar pentru a folosi aceste spații, societatea, aflată azi la a doua insolvență, era facturată.
În tabelul creditorilor mai apar și Clubul Sportiv Dinamo, cu o creanță în valoare de 188.353 lei reprezentând închirierea stadionului din „Ștefan cel Mare”. Clubul Sportiv percepe o taxă de puțin peste 1500 lei pentru o oră, plus utilități, curent, gaz, apă (etc).
Iar când Dinamo joacă în „Ștefan cel Mare”, SC Dinamo 1948 suportă și alte costuri. Tot de închiriere. Așa se întâmplă cu instalația de sonorizare – și nu numai-, care aparține asociației Clubul Sportiv Fotbal Club Dinamo, la rândul ei în insolvență, acționar în cadrul SC Dinamo 1948 SA cu o cotă de 7%. SC-ul achită 3000 de lei pentru fiecare meci în care folosește instalația de sonorizare a stadionului.
În acest sens, ACS FC Dinamo este reprezentată în tabelul definitiv al creanțelor cu suma de 60.694,54 lei, alte sume trecute fiind legate de grilele de formare pentru trei jucători: Antonio Bordușanu (1784 lei), Mario Lăcătuș (2909 lei), respectiv Cătălin Grigore (1504 lei).
Răzvan Zăvăleanu a vorbit și despre posibilitatea ca SC Dinamo 1948 SA și Clubul Sportiv Dinamo să se unească într-un proiect puternic. O idee care ar fi pe placul fanilor, în acest moment, trei entități cu acest nume având echipe de fotbal. Astfel, Clubul Sportiv Dinamo are o academie proprie de juniori și o echipă în Liga 4, Asociația Clubul Sportiv Dinamo deține mai multe grupe de juniori și o formație tot în Liga 4, în timp ce SC Dinamo 1948 SA administrează formația din Liga 1 și centrul de copii și juniori aferent. Din păcate, multe grupe din cadrul SC Dinamo se antrenează la alte locații de la marginea Capitalei, cum ar fi Baza Granitul, din cartierul Pantelimon.
„Ceea ce pot să vă spun, relația noastră instituțională cu cei de la CS Dinamo este foarte bună, avem mai multe proiecte pe care le discutăm în acest sens, eu vreau să ne îndreptăm în această direcție, în care Dinamo să fie practic una, să nu avem nu știu câte echipe de Dinamo.
Avem echipa în prima ligă, avem clubul sportiv, care este foarte puternic și care poate ajuta clubul de fotbal. Soluția cea mai bună este să reunim toți dinamoviștii, să profităm de resursele pe care dinamoviștii le pot pune la comun. Nu cred că este de bun augur împărțirea în nu știu câte divizii. Răspunsul este da, încercăm să facem tot ce ține de noi, cât și cei de la CS Dinamo, pentru a putea să reunim lucrurile și fondurile să nu mai fie disipate” , a declarat Răzvan Zăvăleanu, în direct la Radio Dinamo1948.