Unica furtună reconfortantă într-un nesfârșit de caniculă sunt suporterii primelor 4 etape de campionat.
Ce se întâmplă spre top? Admirabila CFR monoton de performantă, Rapidul încântător, din oase bătrâne pe teren și lavă proaspătă sub steaguri. Oltenia Științei bâjbâind butonul de restart și Oltenia lui FCU deșertând fotbalul viu prin devenirea lui Mutu pe bancă. FCSB în zig-zag de talente veritabile și parfum de suicid, Botoșaniul mereu surprinzător, echipa lui Hagi fremătând spre adolescența cu care ne cucerise cândva, culmea, tocmai acum, după “căsătoria” cu Farul.
Dinamo are azi nu doar cel mai tânăr lot din Liga 1. Dinamo este în top 10 european al celor mai tinere loturi din acest sezon, din peste 700 de echipe!
Dinamo al cățeilor de acum, cu exuberanța lor deseori zănatică, uneori creatoare. Dar proaspătă. Și de care ne era dor în fotbalul nostru, ca unui zid de o fereastră, versul lui Nicolae Dabija.
Dacă blazoanele tuturor orașelor s-ar schimba după cum trăiesc oamenii fotbalul, Călărașiul copilăriei mele ar fi o inimă cu colți de câine cununată cu brâu de Dunăre albă, pe fundal de câmpie roșie. Am crescut cu bătrânii ciorovăindu-se ore în șir la porțile nopților de vară pe amintiri dinamoviste, cu tinerii nedormiți hălăduind toată țara la toate deplasările lui Dinamo. Ei mă întreabă, de acasă: cât va putea crește Dinamo de acum? Până unde?
Cine știe? Și tocmai mirarea asta e de fapt toată bucuria. Că avem o provocare a tinereții izbitoare, într-un obositor rodaj al atâtor jucători cu 5 echipe deja la activ, toate “de la mijloc în jos”, blazați fără vină și parcă în divorț cu fotbalul.
Dacă vrem să credem că sărăcia naște monștri, atunci să ne îndurăm să înțelegem și că sărăcia poate naște fotbal. Atunci când fotbalul e totul, pentru că restul nu mai sunt sau nici n-au fost vreodată, ai o șansă nebună, nebună de legat, să construiești.
Că îi arde sau nu cuiva de cruciade, asta e “cruciada cățeilor”.
Și nu, nu sunt dinamovist.
Sunt 55 de țări UEFA, 54 dintre ele au fotbal intern de primă ligă, mai puțin Liechtenstein. Astfel, am parcurs loturile din toate cele 54 de eșaloane la vârf, un total de 723 de echipe în acest nou sezon. Contabilizând media de vârstă calculată pentru fiecare dintre ele de tranfermarkt.de.
Din cele 723 de echipe, am regăsit doar 30 de echipe care au media de vârstă mai mică de 30 de ani. Între acestea, realizând clasamentul, regăsim două mari categorii:
Concluzia după ierarhizarea tuturor cluburilor? Dinamo este pe locul 6 în Europa, cu un lot neverosimil de tânăr!
Echipă (țară) – Medie de vârstă
BKMA Erevan (Armenia) 20
FK Metta Riga (Letonia) 20,4
FC Nordsjaelland (Danemarca) 20,6
MSK Zilina (Slovacia) 21,3
FC Valmiera (Letonia) 21,4
Dinamo București (România) 21,8
FK Mariupol (Ucraina) 21,8
Energetik Minsk (Belarus) 22
Viljandi Tulevik (Estonia) 22
BFC Daugavpils (Letonia) 22
Cu cifrele alături, care te încântă cu fiori, dacă te gândești cine a rezistat vreodată la acest nivel numai cu tinerețe, mergem spre un fost antrenor al lui Dinamo. Unul care debuta ca jucător la doar 20 de ani pentru alb-roșii. În alt context, firește, dar la vârsta multor dinamoviști de azi.
Adrian Mihalcea apreciază startul puștilor, dar e răbdător:
În mod cert e un început bun, dar campionatul nu e încă așezat, de obicei peste 3-4 etape se clarifică direcțiile. E de apreciat startul mai ales că e mai dificil să lucrezi cu tinerii, care pot ceda și emoțional, și fizic, mai ușor”.
Au fost poate și desconsiderați dinamoviștii de adversari, iar lucrurile se vor schimba curând? Va rămâne doar o cruciadă romantică fără puncte la final, din care doar câțiva jucători să iasă poate câștigați?
E posibil să fi fost desconsiderați, dar la fel e posibil ca, jucând etapă de etapă împreună, băieții să capete încredere și să evolueze pozitiv ca echipă. Eu sfatul acesta mi-aș permite să îl transmit lor, pentru că m-ai întrebat: să profite la maximum de ocazie, e o situație neobișnuită pe care o pot transforma în avantaj. Și să muncească și mai mult, tocmai acum, chiar acum!, ca să suplinească lipsa de experiență”.
Din 22 de ani, Ricardo Grigore a petrecut 15 la Dinamo. Și e uimit total de concluziile statistice:
Știam că suntem tineri, dar e chiar incredibil! Noi oricum nu mai avem presiune, a coborât de mult de pe umeri, avem doar responsabilitatea să profităm de șansa asta. Și eu, și cei mai mici ca mine”.
Îl rog să rezume toată situația lui Dinamo prin prisma acestui top european și zâmbește:
Pe de o parte, ca să glumesc, nu e concurență mare pe posturi. Dar îți spun că simt la fiecare dintre noi o concurență, un fel de concurs, între ce suntem acum și ce fotbaliști vrem să ajungem. Din concurența asta trebuie să câștige fotbaliștii care vrem să ajungem! Noi acum ne simțim ca la juniori, dar cu responsabilitate de cel mai înalt nivel”.
Deși echipa a strâns 6 puncte din 4 meciuri, în condițiile în care mulți îi cântau prohodul, Ricardo evită discuția despre clasări.
Trebuie să ne salvăm de la retrogradare. Pas cu pas și fără multă vorbărie! Văd calitatea lui Giani Crețu și aștept să dezvolte și mai mult jocul de echipă. Văd ce poate face Bani cu mingea. Sunt norocoși. Eu îi ajut fără multe vorbe, pe teren și la antrenament. N-are rost presiunea pusă inutil, de aceea nici nu mai spun alte nume de colegi tineri în care cred ?”
Ce simte că e cel mai greu de contracarat pe teren: lipsa de experiență în anumite momente ale jocului sau diferența fizică față de jucătorii mai maturi? “Mai trebuie să învățăm multe despre gestionarea momentelor importante, la capitolul fizic putem alerga mult și tinerețea ne ajută aici”.
Ricardo încheie cu cel mai frumos mesaj primit după Jocurile Olimpice, perioada în care a lipsit cel mai mult de-acasă până acum:
“Cei din familie mi-au spus: Te așteptăm, Dinamo e acasă, nu e un moment greu, e o șansă, ai trecut prin atâtea, acum vei arăta cât ești de bun!”
Trebuia să punem clasamentul rece al tinereții și lângă peluza fierbinte. Să vedem ce iese. Așa că l-am provocat pe Daniel Șendre, purtătorul de cuvânt DDB.
Este cel puțin la fel de grea și de captivantă ca demersul tău jurnalistic, pentru care simt nevoia să te felicit, îi va bucura nespus pe dinamoviști. Abia acum suporterii vor realiza, cu adevărat, ce au. Este exact ce ne-am dorit de atâta amar de vreme: o echipă tânără, formată din jucători crescuți în spiritul lui Cătălin. Îi vom susține cu toată forța de care suntem capabili, va fi un sezon de povestit generațiilor, pentru că împreună cu copiii ăștia vom salva Dinamo!
A devenit deja! Deși mulți se așteptau la un dezastru încă din prima etapă, Dănuț Lupu chiar a întrebat DDB, public, dacă o înfrângere la scor nu va fi “rușinoasă?”, deși chiar adversarii promiteau că ne vor da “9”, realitatea a fost cu totul alta. Cele două victorii în primele 4 meciuri, maniera în care au fost obținute, cu întoarceri de scor, demonstrează ce am spus la început. Binele e chiar bine, nimic nu a fost întâmplător în jocul echipei, iar asta ne-a dat speranță, pentru că încredere în băieți aveam! Să nu uităm că ei nu sunt nici 100% fizic în acest moment.
Ar fi intrarea lui Chiron în Pești, ca să citez maxima celebră a lui Mititelu, pentru că noi nu avem banii lui Hagi, iar Hagi nu avea problemele pe care le are Dinamo acum. Ar însemna că planurile DDB, coroborate cu cele ale conducerii, au reușit. Ar însemna, totodată, că toți cei menționați mai sus ne-am făcut datoria morală față de club. În plus, ar mai însemna că inclusiv astrele au fost de partea noastră, ceea ce nu m-ar surprinde deloc, pentru că atunci când faci lucrurile corect e imposibil să nu-ți iasă. DDB și Dinamo mergem înainte cu capul sus, suntem pregătiți pentru orice, ultimii 2 ani au fost teribili, dar ne-au călit!
Este exact ce trebuia clubului acum! Dario cunoștea bine Dinamo, Dinamo știa că Dario adoră să lucreze cu tineri și noi toți aveam nevoie de încă o minune! Campionatul este abia la început, sigur că da, însă noi la Dinamo trăim doar prezentul, din păcate, ceea ce poate părea paradoxal atunci când vorbim de copii. Situația la club este delicată în continuare, insolvența ne protejează, însă este nevoie acută de finanțare. Dacă noi, suporterii cotizanți, ne oprim, se oprește și povestea lui Dinamo. Atât că nu ne vom opri niciodată, trebuie doar ca fiecare să ne facem cât mai responsabil partea: jucători, conducători, legende și suporteri. Dacă reușim asta, e imposibil să nu vină și rezultatele! E nevoie însă ca legendele să ajute mai mult sau măcar să critice mai blând, pentru că suporterii am dat și dăm tot ce putem, necondiționat!
Asta ultima e posibil să fie adevarată, însă noi nu vorbim acum despre copii în general, ci despre copiii lui Dinamo. Doar ei puteau crește în spiritul Unicului Căpitan! Te uiți la siguranța lui Giafer în apărare, la dezinvoltura lui Bani în atac, apoi la fețele lor de copii și uiți de nesincronizări, greșeli și tot ce nu merge așa cum ar trebui într-o echipă de talia lui Dinamo. Ultima oară când m-am văzut cu Dario i-am spus că are un curaj nebun să debuteze un puști de 17 ani într-un meci atât de intens precum cel cu FCU Craiova. A zâmbit și mi-a zis: “Why not?”
Exact așa cred că stau lucrurile! Dinamo are un antrenor care știe să îmbine tinerețea cu experiența de minune, iar Dinamo pare să aibă atât cât îi trebuie din fiecare. Liderii Deian, Steliano, Alex și Paul sunt incredibili!Sperăm să deblocăm cât mai repede transferurile, pentru ca în toată dinamica asta, Dinamo să aibă și bancă. Trei-patru implanturi cred că ne trebuie, nu mai multe, dar aici numai Dario vă poate spune exact cum stau lucrurile!
Firește, Dinamo a jucat până acum doar cu Chindia, Clinceni, Voluntari și FCU Craiova. Sigur, mai are multe de consolidat în joc, iar cu stomacul gol nu de consolidări îți arde. Și, da, înainte de joc, trebuie să-și asigure viața.
Toți știm că cine n-are un bătrân trebuie să și-l cumpere. Dar Dinamo trebuie să învețe că cine are mulți tineri trebuie să și-i crească înțelept.
Poate că toată “cruciada cățeilor” va strânge un minim istoric de puncte. Dar dacă va continua așa, va strânge cel mai frumos minim.
Și nu, nu sunt dinamovist. Vă pot confirma toți dinamoviștii ?!