Bună ziua, domnule Gâlcă. Urmează meciurile echipei naționale. Deplasare în Finlanda și acasă cu Bosnia. Cum vedeți cele două partide?
Pentru noi vor fi meciuri destul de dificile. Avem foarte puțin de pierdut, pentru că trebuie să mergem și să câștigăm. Așa ar trebui să abordăm meciurile. Totul este posibil, dar e foarte greu pentru că, în ultimul timp, noi nu am mai avut nicio performanță importantă. Vrei, nu vrei, acest lucru afectează atât mintea jucătorilor, cât și a antrenorilor care au fost pe la echipa națională.
În funcție de cum terminăm grupa în Liga Națiunilor, putem fi în urna a 2-a sau a 3-a în preliminariile EURO 2024.
Sunt niște meciuri cu miză pe care le ai în Liga Națiunilor. Nu mai stai să cauți jocuri amicale. Deocamdată trebuie să reconstruim echipa națională. Am tot încercat, au trecut mulți jucători pe aici. Trebuie să fie o strategie a fotbalului românesc. Suntem în lipsă acută de rezultate. În același timp, nu văd ca o tragedie să fim în urna a 3-a, ținând cont de ce rezultate am avut în ultimii ani.
Au trecut mulți jucători, dar au fost și mulți selecționeri.
Da, și antrenori, și jucători. Ar trebui să fie dat mai mult timp antrenorului de la echipa națională sau ar trebui luați mai mulți jucători tineri, de perspectivă. Totuși, știm că la echipa națională vrem rezultate. Am încercat, dar degeaba. Nu știu dacă e vina antrenorului în cazul în care nu terminăm în primele două în grupa din Liga Națiunilor. Poate să fie vorba și de strategia făcută de cei care conduc fotbalul românesc. Important este că trebuie să aleagă un selecționer care să aibă rezultate și, în același timp, să refacă rezultatele pe care le-am avut înainte: să fim o echipă competitivă, nu să jucăm la rezultat, cel puțin nu acum.
Nu pot să nu întreb de FCSB, fiind ultimul antrenor care a cucerit titlul cu echipa din Berceni. Meciuri bune în Europa, dar în campionat se chinuie. Care să fie explicația?
La FCSB e greu să ai rezultate în sensul în care se schimbă foarte mulți jucători. Sunt convins că dacă ar fi lăsat echipa cu care a început, ar fi fost mult mai omogeni, mai buni. Normal, când joacă în Europa, o fac cu mai multă ambiție, intensitatea este mai ridicată decât în Superligă. Sunt convins că, la investițiile făcute, dacă ar păstra un lot un an sau doi, ar câștiga campionatul.
Nu prea există răbdare acolo.
Nu, dar se vând jucători importanți pe sume frumoase.
Și, în același timp, sunt jucători care au avut evoluții bune, patronul declarat că îi vinde cu zeci de milioane, iar acum nu se mai regăsesc. Un exemplu este Tavi Popescu.
E un jucător tânăr și e normal să aibă o cădere de formă. Trebuie să avem în vedere că mulți jucători tineri au avut perioade bune, după au avut decăderi.
Atât la FCSB, dar și la CFR Cluj, jucătorii au subliniat că acest program, cu meciuri din trei în trei zile, este foarte dificil. În afară așa se joacă. De ce ei pot și noi nu?
Ai nevoie de rotații la ambele formații. Un jucător poate duce două meciuri la trei zile, altul nu și tot așa. Depinde de strategia antrenorului și a clubului. E o perioadă mai complicată pentru echipele angrenate în Conference League. Atât CFR, dar mai ales FCSB duc lipsă de omogenitate. Totuși, ar trebui s-o ducă la bun sfârșit, pentru că au loturi numeroase, și calitativ, și cantitativ.
Ați încheiat contractul în Arabia, la Al-Hazem, sunteți liber de contract. Ce urmează?
Aș fi dispus să vin în prima ligă din România. Îmi doresc să antrenez, dar vreau să merg la o echipă care are ambiția de a crește, de a câștiga titlul. Este important acest aspect. Am mai avut discuții, nu din România, dar n-am ajuns la un acord.
S-a scris de interesul celor de la FC Argeș. V-a contactat cineva?
FC Argeș este cam delicat pentru mine. Am o relație bună cu Andrei și nu m-aș duce acolo. Oamenii sunt cam exigenți, în general, în România. A avut un sezon foarte bun, cunoaște clubul, e piteștean și cred că trebuie păstrat în continuare. A făcut ceva pentru FC Argeș și cred că poate duce echipa în play-off, din nou.
Prioritar este un angajament afară sau în țară?
Eu aș prefera să am continuitate și siguranța de a progresa, precum și cea materială, bineînțeles, pentru că este foarte importantă. Altfel, n-aș putea aduce jucători pentru a forma o echipă competitivă. Nu mă gândesc la echipa națională, este complicat. Indiferent cine vine, are nevoie de timp îndelungat.