Fost goalkeeper al Rapidului mai bine de un deceniu, la finalul anilor ‘80 și începutul anilor ’90, Leontin Toader e unul din cei mai apreciați antrenori români de portari. El se ocupă de monitorizarea și pregătirea acestor jucători la lotul național încă din mandatul lui Cosmin Contra, fiind ulterior prezent în staff-ul lui Mirel Rădoi, inclusiv la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar acum în cel al lui Edward Iordănescu.
În luna care va însemna debutul noului selecționer, situația portarilor României, care părea una din puținele destul de liniștite, cu multe opțiuni, reprezintă iarăși, din păcate, un punct fierbinte. Cine apără pentru România?
Domnule Toader, cum a decurs pentru dumneavoastră această perioadă de tranziție de la staff-ul lui Rădoi spre cel al lui Iordănescu?
Foarte ușor, sincer. Am făcut tranziția și de la Contra la Rădoi, în plus staff-ul de acum e alcătuit inteligent, cu profesioniști noi dar și specialiști care au experiența lotului național. Florin Constantinovici a rămas, Jerry Gane a revenit și mă bucur mult. Deja ne-am obișnuit, să spun așa, cu cei noi, Alex Radu și Michele sunt pe aceeași undă cu noi, e o conexiune deja realizată. Am aprofundat filozofia lui Edi Iordănescu, am înțeles deja bine modul de lucru, iar noi am adus bagajul de informații și materiale pe care îl aveam din trecut.
După retragerea lui Ciprian Tătărușanu, ne bucuram că avem multe opțiuni pentru portarul naționalei. Fotbaliști care jucau la club, în formă, de diferite vârste. Acum, situația s-a cam complicat. Să o luăm pe rând: Florin Niță, titularul recent, nu a apărat la Sparta Praga în 2022. Care e situația lui?
La Florin e o problemă care s-a înrăutățit înainte de finalul lui 2021, acum e doar o continuare. El a avut prestații extraordinare pentru Sparta Praga în cupele europene, a salvat echipa din situații foarte grele. Apoi, după un meci în campionat, o înfrângere în deplasare, antrenorul a considerat că trebuie schimbat portarul. Nu sunt adeptul acestui tip de reacție, dar e gândirea fiecăruia.
Și a început să apere foarte bine rezerva lui Florin?
Eu spun că nu. De aici a intervenit și ghinionul. Florin a început foarte bine pregătirea de iarnă, dar s-a accidentat, a făcut o întindere și a devenit indisponibil aproape 2 săptămâni. Când să-și revină, a devenit pozitiv COVID. A ieșit puțin din circuit. Doar că, așa cum mă așteptam, a revenit puternic, de aproximativ 14 zile e apt 100%.
Și, totuși, nu apără!
E ceva care ne depășește, și pe mine, dar și pe el. Când a fost trecut pe bancă după meciul din 2021 de care îți spuneam, nimeni nu i-a oferit vreo explicație. Acum, deși e apt, iar eu vorbesc săptămânal cu el, iarăși nicio explicație. A venit derby-ul cu Slavia Praga, iar la telefon nu știa dacă va fi sau nu în lot, deși pleca spre stadion! A aflat acolo că nu e nici măcar în lot. Cine a apărat în locul lui, a greșit cu Slavia. Dar tot degeaba.
Care ar fi posibilele soluții pentru el acum?
Spun că e o situație care ne depășește pentru că semnalele sunt contradictorii. Pe de o parte, antrenorul de portari de la club îl apreciază foarte mult și crede în el. Antrenorul principal însă, nu îi dă nicio explicație. A vorbit și Edi cu el, și cu cei de la Sparta, Florin este și se simte susținut, e considerat un nume important, dar nu apără! E foarte greu pentru că el a ieșit cel mai bun jucător în mai toate topurile din n 2021, și ca portar în Cehia, și tricolor în România, iar după asta… să nu joci?! E o mare provocare mentală pentru el acum, e cumva în situația lui Tătărușanu de la Lyon, dar trebuie să aibă încredere și răbdare. Cu modul lui de pregătire exemplar, cu bunul simț care îl caracterizează, va trece peste acest hop. Pentru mine, rămâne oricum om de bază la națională!
Andrei Vlad, apreciat pentru talent, trece printr-o altă perioadă îngrijorătoare. Cum stau lucrurile aici?
Aș spune că e o perioadă groaznică. Într-adevăr, a greșit decisiv la câteva meciuri. Dar la el, din punctul meu de vedere, e doar o problemă de nivel mental. Am discutat cu Marius Popa, antrenorul de portari de la FCSB, după meciul cu Craiova, când au învins dar Vlad a greșit totuși, în opinia mea. O să vorbesc din nou zilele acestea. Se simt clar momente de blocaj emoțional la el și de aici pleacă și probleme în gestionarea situațiilor când trebuie să ia deciziile. Ori, ca portar, aici totul trebuie să meargă strună, pentru că e vorba de secunde! Andrei rămâne în monitorizarea noastră, evident, dar forma contează foarte mult în analiza mea pe care o propun selecționerului. Uite, spre exemplu, Florin Iacob de la UTA, care a fost și prezent la lot, are o formă bună. Are și experiență, poate fi oricând o soluție! Ca să fac un joc de cuvinte, poarta naționalei e deschisă tuturor, la propriu și la figurat!
Sunteți ceva mai liniștit în privința lui Marian Aioani de la Farul?
Ca să fiu sincer, nu pot spune că sunt mulțumit total nici în ce îl privește pe Aioani. Pentru că nu a ajuns încă la o formă constant bună. Are fluctuații. Doar că el nu se află nici în presiunea lui Vlad, nici în postura de a nu apăra meci de meci. Problemele de deconectare în timpul meciului pe care le-am identificat la Marian, și pe care le știe și el, se pot regla mult mai ușor. E o situație mult mai ușoară, aș spune, pentru noi și pentru el. E o situație gestionabilă.
Așadar, un portar care apără, dar greșește, sau unul care e rezervă la club?
Chiar nu poți fixa o regulă și să o impui cu o consecvență obtuză, care nu face bine nimănui. Trebuie să te poți adapta, lucrezi cu oameni, cu personalități, flexibilitatea și adaptarea te ajută să ai succes! Normal că trebuie să aperi, dar cum o faci? Și împotriva cui? Apoi, e suficient asta? Poate un portar de mare valoare trece printr-o scurtă perioadă fără meciuri. Asta nu îi anulează valoarea și nivelul excepțional de pregătire. Eu încă mai cred în Lazar, spre exemplu, care a debutat pentru România, dar acum, dacă nu joacă aproape deloc la Craiova, e greu de adus în discuție în contextul naționalei. Și aștept să văd și la Cojocaru, spre exemplu, cum va ieși din situația asta complicată.
Lazar, caz similar cu Ionuț Radu?
La Ionuț e mai mult, e o problemă care e trist că se prelungește atât. Nici prin Cupa Italiei nu a prins, Handanovici vrea să joace toate meciurile… Acum am înțeles că de la vară există opțiunea de vânzare, nu de împrumut. Și simt că și el își dorește asta. Nu mai poate sta, deja se fac 2 ani! De la vară trebuie un restart, pe care eu îl aștept. Pregătire și mentalitate de top are! Dar trebuie să joace!
Trebuie să fie și câteva semnale pozitive, știu că monitorizați foarte mulți portari! Care ar fi direcțiile sau numele care vă dau totuși speranță?
Cel puțin doi portari pe care îi consider surprize plăcute! Moldovan de la Rapid a fost decisiv în multe partide, mai mult de atât are o formă constant bună. A luat contact cu lotul național, deci și aici e un plus. Forma are prioritate în criteriile mele, e firesc să fie așa la un portar, mai ales. Apoi, revelație i-aș spune deja lui Mihai Popa de la Voluntari! Îl știu bine, am lucrat la Jocurile Olimpice, dar a crescut enorm în timp foarte scurt. E jucător-reper, pentru mine, la Voluntari. E apreciat acolo, are un moral foarte bun. Chiar mă bucur că “leii lui Leo” cum îmi spuneai la Tokyo, cei trei portari pe care i-am avut acolo, Aioani, Popa și Târnovanu, cresc și confirmă!
Apropo de Târnovanu, scăderea lui Vlad, avantajul său, cumva, nu?
E o competiție naturală. Târnovanu e dezinvolt și foarte sigur, echilibrat, dacă îl urmărești cum apără, cum vorbește, cum se mișcă, nu ai zice că a fost rezervă până acum. Mental este excepțional și asta îl ajută mult. Dar și Târnovanu, și Popa, sunt încă foarte tineri și le lipsește un prag esențial pentru a deveni certitudini incontestabile la naționala de seniori. E vorba de experiența internațională. Au nevoie de meciuri în cupele europene sau, cel mai probabil, vor căpăta această experiență dacă prind un Campionat European U21 bun la anul. E o șansă uriașă pentru ei, o platformă care îi va ajuta enorm.
Mai sunt alți portari tineri pe al căror potențial mizați? Știu că e greu de nominalizat, dar totuși câțiva jucători trebuie să se evidențieze!
Eu monitorizez zeci de portari. De toate vârstele. Din cei foarte tineri, Hindrich a făcut meciuri extraordinare la CFR Cluj și dacă va fi utilizat la anul în cupele europene va face un salt major. Robert Popa, de la FCU Craiova, e foarte interesant și are mult potențial. Alături de ei, Ducan, Sava, Mitrovici care la 17 ani se pregătește cu seniorii la Genoa și e apreciat… Sunt multe variante de viitor.
Sunteți un jucător emblematic pentru Rapid, trebuie să vă întreb spre final: cum vedeți parcursul Rapidului cu Adi Mutu pe bancă? Pare plauzibil obiectivul despre care se vorbește în sezonul viitor, o clasare pe podium?
Obiectiv îndrăzneț, dar nu știu dacă poate fi atins din al doilea an în Liga 1. Însă și play-off-ul ar fi rezonabil. Cu două-trei transferuri care să crească puțin nivelul, se poate. A fost și ghinion uneori în acest sezon pentru Rapid. Apoi, s-au utilizat meci de meci cam aceiași jucători, era clar că pe final de sezon regular accidentări și uzură. Mutu aduce o mentalitate de top, de fotbal de cel mai înalt nivel, și se poate face saltul cu el. A venit un om cu trofee și performanță, aduce trecerea la altă etapă. Am încredere în el ca antrenor!
Ce sfaturi i-ați oferi lui Mutu legate de galeria Rapidului și gestionarea relației cu ea, pentru că o cunoașteți mai bine ca mulți alții?
Când a venit Lucescu, dinamovist, am câștigat campionatul! Deci toată tevatura asta cred că e prea mult amplificată inutil. Când eram eu în Giulești, au venit Augustin și Iovan, ne-au ajutat, ne-am calificat în cupele europene! Dacă ești serios și dai totul pentru echipă, Giuleștiul te adoptă repede. Cred că e zgomot prea mult, rapidiștii adevărați, oameni din galerie, nu au probleme așa mari cu asta. Rapidiștii sunt oameni cu suflet deschis. Adi trebuie să fie transparent și să comunice cu cei din galerie. Iar la cum îl știu eu pe Adi, îi va apropia. Generația mea a crescut printre suporteri, intram pe poartă la stadion vorbin cu ei, la antrenament, la fel. Așa erau vremurile, lucrurile s-au mai schimbat, spiritul însă nu!
Care e cea mai importantă lecție pe care ați învățat-o în anii petrecuți în Giulești?
Rapidul m-a făcut să am încredere în mine. atât ca om, cât și ca sportiv. Galeria Giuleștiului m-a obligat mereu să fiu mai bun. Am deprins abilitatea să trec peste momentele critice, peste retrogradări, să gestionez euforia promovărilor apoi. Am devenit călit în gestionarea relației cu oamenii. Am avut situații diverse cu galeria, le-am rezolvat singur-singurel. Dar lecția cea mai importantă din Giulești e că trebuie să pui pasiune în fiecare secundă din viața ta, personală și profesională. Asta am învățat!