Unul dintre cei mai controversați selecționeri ai echipei naționale de fotbal a României este, fără dar și poate, Cristoph Daum, cel care a condus prima reprezentativă în perioada iulie 2016-septembrie 2017. După aproape trei ani în care a dispărut din peisajul fotbalului mondial, fostul jucător de origine germană, cel care a transformat Bayer Leverkusen într-una dintre forțele campionatului german de fotbal, a acceptat să acorde un interviu, în exclusivitate, pentru playsport.ro, în care a vorbit despre șansele României în meciul de diseară contra Germaniei, dar și despre ce ar trebui să facă actualul selecționer, Mirel Rădoi, pentru ca echipa să iasă cu fruntea sus după această confruntare. Cristoph Daum ne-a mai vorbit despre experiențele trăite în România și ce anume i-a lăsat un gust amar.
Domnule Daum, colegii dumneavoastră antrenorii ai Germaniei v-au întrebat despre echipa națională a României?
Nu, ei au un compartiment care se ocupă cu asta, fac o foarte bună analiză și au foarte multe informații detaliate.
Cum vedeți acest meci? Ar fi o greșeală din partea naționalei României să creadă că echipa Germaniei de acum nu mai este aceeași ca întotdeauna?
Naționala Germaniei a fost dintotdeauna o echipă puternică, chiar dacă anumite rezultate din ultima vreme nu au fost tocmai pe măsura valorii echipei. Însă, dacă observați ultimul meci, cel împotriva Islandei, au atins nivelul maximă, cu o atitudine de invidiat. Germania este aceeași echipă puternică.
Ați văzut meciul României împotriva Macedoniei de Nord ?
Doar un rezumat al jocului, de asemenea, golurile. Da, înainte de toate, ceea ce a fost cel mai important, să câștige acest meci, s-a întâmplat. Dar mai important de atât, este faptul că naționala României a reușit să câștige cele trei puncte, chiar după ce a fost egalată, și-a luat revanșa și a demonstrat astfel că este o echipă cu un caracter puternic.
Cum ar trebui să privească Germania echipa României?
Germania a avut întotdeauna o părere bună despre fotbalul din România. Au fost aici foarte mulți jucători buni precum Munteanu, Ganea, Lupescu și alții, pentru că vă pot enumera foarte multe nume. Noi, în Bundesliga, am avut mulți jucători buni ai României. De aceea, imaginea despre echipa României este una pozitivă, iar echipa Germaniei ia în serios naționala României.
Are naționala României șanse în fața Germaniei?
Cum să nu? Însă trebuie să joace compact și dă fie concentrată în fiecare minut, nu numai în ultimele minute. Sunt de părere că dacă România nu joacă așa, atunci va fi foarte dificil să facă față meciului împotriva Germaniei. Trebuie să fie sută la sută concentrați de-a lungul celor 90-92 de minute.
Care este punctul slab al naționalei Germaniei?
Sunt multe discuții despre faptul că unii jucători nu evoluează pe posturile pe care joacă în mod normal, la echipele lor. Dar, așa, să identific un anumit punct, pot doar să spun că e mai ușor să identifici punctele forte ale Germaniei…Dar dacă mă uit la echipa României, Dennis Man și Mihăilă reprezintă două arme foarte puternice ale naționalei României, iar acolo s-ar putea să fie un dezavantaj pentru Germania pentru că pe acele poziții, nu beneficiază de jucători foarte puternici.
Despre Ianis Hagi, ce spuneți?
Este un jucător foarte talentat. Câteodată urmăresc meciurile celor de la Glasgow Rangers, iar el nu face parte din primii 11, iar eu nu înțeleg de ce? Că Glasgow nu e Manchester City, de exemplu… Și nu mai înțeleg cum se antrenează și cum dezvoltă performanță, în condițiile în care nu face parte mereu din primii 11. Desigur, acceptăm alegerile lui Gerrard, însă cu toții știm că Ianis este un jucător excelent și foarte talentat.
Dacă ar fi să-i dați un singur sfat selecționerului României, ce pont i-ați da lui Mirel Rădoi?
Arată-ți puterea! Forța! Arată-ți potențialul și dă tot ceea ce ai mai bun! Și foarte important, nu te uita prea mult la naționala Germaniei. Poate pe hârtie, Germania este favorită, dar asta nu contează. Într-un meci se poate schimba totul. Gândește-te la potențialul pe care îl ai și mergi înainte cu toată încrederea, pentru că tu trebuie doar să câștigi. Nu te gândi că România va pierde. Folosește-ți potențialul!
Ați rămas cu amintiri bune sau mai puțin bune despre România?
În mare parte, cu amintiri frumoase datorită ospitalității de care m-am bucurat, oamenii sunt foarte prietenoși și sociabili, m-am simțit bine, m-au primit cu brațele deschise. Am rămas în relații o.k. cu președintele Burleanu, cu Andrei Vochin, cu Ionuț Badea suntem prieteni foarte buni și mergem chiar împreună în vacanțe uneori. Pe de altă parte, am fost dezamăgit despre organizarea Ligii 1, am fost dezamăgit de cum sunt patronate anumite cluburi și de comportamentul patronilor acestora. Sunt foarte multe lucruri în fotbalul românesc care necesită schimbate. Sunt foarte bucuros de faptul că Universitatea Craiova a crescut, e în formă bună, s-a bătut la titlu, și m-aș bucura să văd și mai mlte cluburi în această poziție. Observ multe îmbunătățiri în fotbalul românesc, dar sunt încă persoane care nu fac parte din federația de fotbal și care ”lucrează” din spate. Sunt persoane care vorbesc una în fața ta, iar când ajung în spatele tău, spun cu totul altceva. Referitor la mass media, n-am nicio problemă că a fost critică dintotdeauna, asta le e meseria, oamenii își fac meserie și pot înțelege, pe de altă parte, acum presa sprijină sportul mai mult decât o făcea în urmă cu câțiva ani. Ceea ce e de discutat nu e despre critică, pentru asta e bine, dar când lansezi zvonuri este un alt lucru. Am o impresie fantastică despre România și consider că am câștigat în această viață de pe urma experienței de acolo. Din păcate, a fost o perioadă scurtă pentru mine și mi-ar fi plăcut să lucrez pentru întreaga perioadă a anului.