EXCLUSIV. Cele mai tari fițe la distracție în Doha: patinoar și tobogane de zăpadă în centrul Snow Dunes, lansări cu ”praștia” în parcul Angry Birds și curse nebune VR în Virtuocity
Tobogane pe zăpadă, inclusiv un parcurs de mare viteză pe un traseu șerpuit, unde poți atinge și 50 km/h. Decoruri îmbrăcate în țurțuri. Patinoar. Perete de escaladă. Scenă de gheață pentru partide de ciocniri între sfere de plastic. Nu este vorba despre munții din Elveția, Austria sau Italia. E parcul de distracții Snow Dunes din Doha!
Afară sunt peste 20 de grade, oamenii umblă îmbrăcați lejer chiar și după miezul nopții, când adie un vânt răcoros, dar termometrul arată înăuntru minus 4 grade. Fiecare vizitator primește însă la intrare un echipament complet de iarnă, de la mănuși și pantaloni de fâș până la pufoaică și bocanci. Asta pentru că, odată intrat în paradisul alb, te simți efectiv ca pe pârtiile din zonele montane la capitolul frig.
”Vin mulți oameni care nu s-au întâlnit niciodată cu zăpada”
Snow Dunes are o vechime de circa 4 ani și a fost construit într-un spațiu indoor, în incinta unui imens mall, Festival City. Se întinde pe circa 9.500 mp, iar peisajul hivernal e întreținut cu 17 tunuri de zăpadă. O româncă, Diana Barbu, dirijează departamentul de PR și comunicare al companiei Leisure, care operează parcul. Ea este fiica lui Mihai Barbu, antrenor de portari în Qatar, fost jucător în țară la Oțelul sau Gloria Buzău.
”Este, într-adevăr, ceva neobișnuit pentru Qatar, iar aici vin mulți oameni care n-au văzut zăpadă adevărată în viața lor. Poți simți însă cum îți îngheață nasul, exact ca acasă, în România”, spune Diana într-o introducere amuzantă în lumea de nea și de gheață artificială.
Distracție între 50 și 130 de euro
În jur, copii se distrează, urcă rapid treptele și coboară și mai iute pe colacele de cauciuc, se amuză în alte coțomedii din interiorul Snow Dunes. Sau iau o pauză să-și tragă sufletul alături de părinți la micul snack-bar, la un pahar de apă, de suc sau la un sandwich ronțăit între două escapade.
Prețurile variază între 50 și 130 Euro (echivalentul în reali), fiind vorba despre pachete distincte, setate pe timp de acces, atracții disponibile, bonusuri incluse (gen fotografii din partea casei) sau intrări în VIP Lounge.
Teleportare în universul ”păsărilor furioase”
Snow Dunes nu e însă singura nebunie de enterteinment. Alăturat, tot în Festival City, intrăm în primul parc de distracții din lume Angry Birds, inspirat din celebrul joc video lansat în 2009.
E un alt colț de zăpăceală pentru copii și adulți, care se teleportează aici exact în universul ”păsărilor furioase”. La intrare, în vârful unui copac stilizat e punctul de pornire al unei coborâri vijelioase pe un soi de telescaun cu ghidon, care alunecă de jur împrejurul ”trunchiului”.
Iar în secțiunea outdoor, faimoasa praștie care lansează ”zburătoarele” e recreată la scară mare. Cine are curaj și nervii tari, se poate urca în aparatul care te propulsează în sus de nu te vezi, adică experiența ideală spre a deveni pentru câteva zeci de secunde o veritabilă Angry Birds.
Sunt aici și un circuit de karting, un minicanal pentru plimbări cu vaporașul, o rețea de trambuline și o grămadă de aparate cu tot felul de trăznăi de jocuri, numai bune să-ți ia ochii prin salba de lumini jucăușe care se aprind și se sting în fiecare punct al parcului.
În mijlocul aventurilor VR
Și încă n-am terminat, pentru că trecem repede peste drum, la Virtuocity! ”Orașul” absolut spectaculos al jocurilor pe calculator și al simulatoarelor VR, întins pe 3.500 mp.
Începi cu o cursă pe un scuter, cu casca de realitate virtuală pe ochi și un traseu înfricoșător pe mijlocul unui fluviu care străbate o pădure. Sau te învârtești îngrozitor într-un carusel gigant printre zgârie-nori, până când fiarele plesnesc din balamele și te trezești tot transpirat pentru că, în experiența VR, tocmai ce te-ai prăbușit pe caldarâm, dar ai scăpat cu viață.
Mai departe, zbori cu un avion de luptă și trebuie să împuști inamicii cu mitralierele de la bord ori, din postura de călător într-o dronă, traversezi o junglă, treci inclusiv prin interiorul copacilor sau te duci razant cu o stâncă ascuțită, gata să ți se înfigă direct în frunte.
”Comedia” de pe terenul de fotbal
Nu e deloc simplu! Pare, totuși, ceva mai distractiv când te uiți la tipii care joacă fotbal pe ecrane gigantice, cu consolele în brațe, sau se întrec în alte năzbâtii din e-sports. Sunt peste 200 de stații de gaming, cuprinse inclusiv în 6 camere VIP, pentru cei care vor să se delecteze în regim privat.
De departe cei mai simpatici sunt însă băieții așezați pe un mic teren de fotbal, unde, cu ochelarii VR instalați, încing o partidă pe cinste, cu o minge vizibilă doar pentru ei, în mediul virtual. De afară, par doi comedianți care lovesc numai aerul cu picioarele, căutând parcă să-și dea la geoale, cum se spunea pe vremuri în timpul miuțelor de pe maidan.
Deasupra lor, salba de steaguri ale echipelor prezente la Mondial ne reamintește însă că, în lumea reală, mai avem un pic și vom cunoaște noua campioană a lumii, sau vechea – dacă tot Franța va lua caimacul!
Azi încep semifinalele și, după o escapadă de zi liberă pe axa zăpadă artificială – Angry Birds – jocuri pe computer, ne reconectăm repede la galeriile superbe ale Argentinei și Marocului, la spectacolul lui Mbappe sau Giroud și la ferchezuitele apariții ale Ivanei Knoll, supermodelul devenit emblema publică a Croației lui Modrici și Brozovici.