Arbitrajul românesc va fi, din nou, reprezentat la nivel european. Roma lui Jose Mourinho primește vizita celor de la HJK în grupa C a UEFA Europa League. „La centru”, antrenorul portughez va avea parte de o brigadă din România.
AS Roma este calificată în sezonul 2022-2023 al UEFA Europa League din postură de câștigătoare a ediției inaugurale de Conference League.
Formația din capitala Italiei a fost repartizată în grupa C, alături de Betis Sevilla, Ludogorets Razgrad și HJK. În prima etapă, romanii au pierdut, la limită, scor 2-1 în Bulgaria.
În etapa a doua, programată joi, 15 septembrie, pe „Olimpico” din Roma vin finlandezii de la HJK.
Echipa pregătită de Jose Mourinho va avea, la centru, o brigadă de arbitri din România.
Astfel, Radu Petrescu va fi „cavalerul în negru”. La tușe, va fi ajutat de către Radu Ghinguleac și Mircea Grigoroiu. Al patrulea oficial va fi Marcel Bîrsan. În camera VAR, Radu Petrescu se va consulta cu arbitri străini.
Liderul grupei C este Betis Sevilla. Spaniolii au trecut de HJK în primul meci, scor 2-0, prin golurile marcate de William Jose (minutele 45+3 și 64).
Roma este doar pe poziția a treia, cea care o „retrogradează” în UEFA Conference League.
Kyros Vassaras a acordat, în exclusivitate pentru Playsport.ro, un interviu în care a vorbit despre modul în care a fost implementată tehnologia VAR în România.
A subliniat că fotbaliștii din Superligă au avut o atitudine pozitivă față de tehnologia video.
Din punctul meu de vedere, fotbaliștii au avut o atitudine foarte pozitivă de la începutul sezonului. Arbitrii le explică ce se verifică în camera VAR, de ce există o întârziere sau urmează o întârziere. Sunt mulțumit cu reacția marii majorități a fotbaliștilor față de dificultățile implementării VAR în România, cei mai mulți le-au abordat cu răbdare și înțelegere. Ce nu pot să înțeleagă ei sunt întârzierile cauzate de problemele tehnice, dar au dreptate pentru că nu știu exact că acesta este motivul.”
De asemenea, nivelul arbitrajului românesc nu este, întâmplător, la nivel înalt în competițiile europene.
Avem profesioniști cu caracter în toate categoriile de arbitri. Iar un lucru cu care mă mândresc este ingritatea lor. Implementarea VAR are nevoie de acest fel de oameni. Când ei știu că au libertatea de a lucra, am simțit că își doresc să ajute fotbalul din rolul lor VAR. Sunt mulțumiți pentru că pot sprijini corectitudinea deciziilor de pe teren, care anterior nu puteau fi corectate. Avem arbitri care iubesc fotbalul și asta e foarte important. Sunt bucuros că marea majoritate s-au adaptat imediat la instrucțiunile și regulile pe care le prezentăm în întâlnirile unde analizăm toate situațiile.”