Cu mai puțin de o săptămână înaintea meciului decisiv pentru tricolori cu Islanda, cel care ne poate duce și mai aproape de barajul pentru Mondialul 2022 din Qatar, selecționerul adversarilor noștri a acceptat să ofere un interviu în exclusivitate pentru Playsport!
Arnar Vidarsson (43 ani), fost internațional islandez și jucător sezoane bune în Belgia și Olanda, conduce din decembrie 2020 staff-ul tehnic al nordicilor. A fost pe bancă și la victoria României de la Reykjavik, în această grupă pentru Mondial, iar acum, deși partida retur are mize total diferite pentru cele două reprezentative, lasă de înțeles că nu ne așteaptă nicidecum o provocare ușoară!
Este un proces de dezvoltare prin care toate echipele trec, fie că vorbim de echipe de club sau echipe naționale. De cele mai multe ori se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, atunci tranziția se face mai încet. Dar, uneori, se întâmplă mai rapid. În cazul nostru, al Islandei, procesul de reconstrucție are loc într-un timp mai scurt decât ne așteptam. Însă e o situație căreia trebuie să îi facem față.
Nu atât de dificilă pe cât ar crede oamenii! E un pas înainte, firește, interesul este mai mare, la fel și expunerea. Presiunea de a furniza rezultate e mult mai puternică. Dar toate acestea sunt lucruri cu care noi, antrenorii, trebuie să ne descurcăm. Sunt foarte mândru că mi-a fost acordată încrederea acestui post și am primit această șansă de a fi selecționerul Islandei.
Știm că e un meci decisiv pentru România, dar noi îl vom aborda la fel, noi avem aceeași abordare pentru toate partidele în ce privește pregătirea lor. Structura de pregătire este aceeași, dincolo de anumite adaptări pe care le implementăm uneori, funcție de adversar. Știm că e decisiv pentru România, dar suntem concentrați pe noi înșine, pe echipa noastră și pe modul în care vrem să jucăm.
Fotbalul e uneori un joc ciudat, cu tot felul de scenarii diferite. Știu că e entuziasmant să înscrii goluri pe final de meci, dramatice, e minunat pentru suporteri, dar mie nu îmi pasă când le înscriem, câtă vreme le înscriem! Multe partide de nivel internațional sunt foarte strânse și decise de un singur gol. Cred că meritam mai mult din meciul cu România de la Reykjavik, dar voi ați înscris și noi, nu. Iar ăsta e fotbalul…
În general, de-a lungul anilor, România a încercat să practice un fotbal pozitiv, în opinia mea. Dar, până la urmă, totul e despre rezultate. Presupun că Mirel Rădoi ar accepta oricând ca meciul decisiv care urmează să fie unul strâns, dar să îl câștige. Sunt sigur că își va pregăti echipa bine, la fel cum o voi face și eu. Așteptăm cu nerăbdare meciul!
Noi vom continua să dezvoltăm diferite tactici, dar vom păstra mereu spiritul nostru de luptă și cel de echipă. Stilul de joc se modifică de la o generație la alta, dar nu trebuie să uităm vreodată ADN-ul nostru, de unde venim și ce reprezentăm.
Nu pot să spun prea multe despre format, dar cred că orice echipă care se califică își merită locul. Islanda a fost la EURO 2016 și Campionatul Mondial 2018 pe baza rezultatelor ei din teren, am meritat să fim acolo. Dacă România se califică, o va face pentru că a meritat.
În cazul nostru, nu avem mulți jucători proveniți din campionatul intern, pentru că ei fac pasul spre fotbalul profesionist în străinătate. Fiecare selecționer își dorește jucători din ligi de top, asta e clar. Cu cât mai mulți, cu atât mai bine. Pentru noi e esențial ca ei să joace la cluburi în mod constant și să își desăvârșească dezvoltarea, devenind tot mai puternici ca jucători.
Cred că o familie înnebunită după fotbal te poate ajuta să îți canalizezi entuziasmul pentru acest sport. În Islanda, acest tip de legături se regăsește pretutindeni. Spre exemplu, în echipă îi avem pe Andri Lucas și Sveinn Aron. Frații Gudjohnsen. Tatăl lor, fostul jucător Eidur, e parte din staff-ul meu!